Mergi la conţinutul principal

E greu sa cresti mare

Care e momentul in viata in care recunosti ca esti, in fine, “adult”? in societatile traditionale, anumite rituri de trecere dadeau unui individ statutul de adult in comunitate, si consfinteau faptul ca era pregatit sa isi asume responsabilitati mature, sa se casatoreasca, sa participe in luarea deciziilor comunitatii. Unii considera ca virsta de 16 ani, atunci cind cei mai multi dintre americani au dreptul sa isi ia permisul de conducere, este virsta maturitatii. Atunci cind poti sa conduci, esti liber, desi tot trebuie sa urmezi reguli stabilite de parinti cum ar fi ora la care trebuie sa te intorci acasa seara sau cerutul voii de a folosi masina familiei. Virsta la care tinerii pot avea sex liber-consimtit e diferita de la stat la stat, si e intre 16 si 18 ani, ceea ce inseamna ca in multe state ai voie sa conduci inainte de a avea voie sa faci sex. Virsta la care ai voie sa bei este 21 de ani, in cele mai multe dintre state, iar virsta la care poti sa votezi este 18 ani. Asadar, poti sa iti alegi conducatorii tarii, dar nu ai voie sa pui gura pe vin.
In ciuda tuturor acestor legi care confirma momentul in care ti se recunoaste statutul de adult intr-unul sau altul dintre aspectele enumerate mai sus, nu avem prea multe ritualuri culturale care sa insoteasca aceste momente de trecere. Cel mai popular mod de a-ti sarbatori "maturitatea" este o betie crunta la cea de-a 21-a zi de nastere, o "traditie" care a devenit "faimoasa" in America din cauza numarului mare de cazuri de coma alcoolica sau chiar moarte cauzata de betie. (De exemplu, una dintre "cerintele" petrecerii este sa bei 21 de pahare de tequila). E o maniera cit se poate de ironica de sarbatorire a faptului ca esti in de-ajuns de matur ca sa poti bea alcool.
Societatile traditionale au, de cele mai multe ori, rituri de trecere menite sa ajute intrarea baietilor in maturitate. In cazul fetelor aceste rituri sint oarecum superflue, din moment ce menstruatia ofera o metoda naturala de incepere a feminitatii. Unele societati ii circumscriu pe tineri, altele ii tatueaza sau le marcheaza corpul intr-un fel sau altul. In Vest, femeile obisnuiau sa-si pieptene parul in coc si sa-si lungeasca fustele, iar cele de familie cu stare aveau parte de un bal.
In zilele noastre e mai greu sa stii cind esti cu adevarat matur. Casatoria si nasterea copiilor vin acum mult mai tirziu decit in trecut, iar asta face ca multi parinti sa nu stie prea bine cum sa aiba o relatie cu copiii lor, deveniti adulti. (E posibil ca dinamica relatiei parinte-copil sa se schimbe atunci cind un parinte isi vede progenitura avind la rindu-i copii). Oameni de toate virstele merg acum la universitate, iar o cariera noua poate incepe la orice virsta. Care e diferenta dintre un copil si un adult? Posibilitatea de a te sustine singur? Responsibilitatea pentru o alta viata? 18 ani?
O prietena mi-a spus de curind: "N-am crezut ca e atit de greu sa fii adult!". Problemele cu banii, sanatatea, casatoria si familia erau de neimaginat atunci cind, copil fiind, se gindea la viata ei viitoare. O alta femeie si-a intrebat copilul vitreg, in virsta de patru ani, intr-un studiu: "Ei, iti place sa fii copil?". Iar el a ridicat din umeri, nestiind ce sa zica. Femeia a continuat: "Eu am urit sa fiu copil. De-abia am asteptat sa cresc mare". Si totusi, dintre toti participantii la acel studiu, ea a fost singurul subiect a carui casa era aidoma uneia de papusi, ei insasi nepasindu-i de copilul ei vitreg si preferind o viata sterila, intr-o casa sterila.
Probabil ca momentul maturitatii in societatile moderne este acela in care ne acceptam viata asa cum e ea. In societatile traditionale acceptarea e literala: accepti cutitul si nu faci nici o grimasa de durere pentru a fi recunoscut drept barbat al comunitatii. Si viata doare, uneori te arzi, alteori singerezi pentru a deveni adult, dar daca accepti durerea fara sa clipesti, vei fi laudat si admirat drept adevarat membru adult al societatii tale.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro