Mergi la conţinutul principal

E definitiv: gropile de pe drumurile judeţene, lăsate pe mâna firmei “Hidrosalt” Bucureşti

• judecătorii au respins contestaţiile formulate de firmele gălăţene “Cricons” şi “Tancrad” • CJ intenţionează ca joi, 5 aprilie, să semneze contractul cu “Hidrosalt”, iar după Paşte să dea ordinul de începere a lucrărilor • “Hidrosalt” are la dispoziţie doar două luni pentru finalizarea reparaţiilor prevăzute în contract, pentru care va încasa circa 15 milioane de lei • există, totuşi, dubii destul de întemeiate referitoare la capacitatea “Hidrosalt” de a duce la bun sfârşit aceste lucrări • conducerea CJ atrage atenţia că dacă firma bucureşteană se va dovedi neserioasă, i se va rezilia automat contractul şi va fi înlocuită cu firmele care au ieşit pe locul doi la licitaţiile pentru cele două loturi de lucrări pe drumurile judeţene

 

Drumurile judeţene brăilene vor fi reparate de firma bucureşteană “Hidrosalt” SRL, cea care s-a clasat pe primul loc la licitaţia organizată de Consiliul Judeţean. Vicepreşedintele CJ Brăila, Ionel Epureanu, ne-a informat, ieri, că instanţa de judecată a respins la termenul de luni, 2 aprilie, contestaţia formulată de firma gălăţeană “Cricons” SRL. Verdictul este definitiv, astfel că CJ poate semna, în sfârşit, contractul cu firma câştigătoare, pentru a putea fi începute lucrările. Potrivit vicepreşedintelui Epureanu, “Hidrosalt” este aşteptată, joi, 5 aprilie, la sediul Consiliului Judeţean pentru semnarea contractului. “Odată contractul semnat, vor avea la dispoziţie câteva zile pentru organizarea de şantier, apoi vom emite ordinul pentru începerea lucrărilor. Termenul de execuţie este de 60 de zile, deci în maximum două luni trebuie finalizate toate plombările şi covoarele asfaltice prevăzute în contract”, ne-a informat Epureanu.

Reamintim că procedura pentru încredinţarea acestor lucrări a început încă din vara anului trecut, iar după ce s-au clasat pe locurile doi şi trei, firmele gălăţene “Cricons” şi “Tancrad” au formulat contestaţia împotriva “Hidrosalt”, susţinând că societatea respectivă ar fi câştigat licitaţia deoarece ar fi participat cu un preţ subevaluat. Din acest motiv, potrivit celor două firme gălăţene, ar exista riscul ca lucrările de pe drumurile judeţene să nu poată fi duse până la capăt, la fel cum s-a întâmplat în municipiu cu contractul pentru reabilitarea Căii Galaţi, care a fost câştigat de o firmă aflată în insolvenţă. De altfel, un reprezentant al “Cricons” ne-a demonstrat, săptămâna trecută, cu documente, că “Hidrosalt” a recunoscut în faţa instanţei că, în oferta de preţ cu care a câştigat licitaţia a prevăzut doar un procent de 1% pentru cheltuieli indirecte cu salarii, organizare de şantier, amortizarea mijloacelor fixe şi că, de fapt, acest procent ar fi trebuit să fie mai mare, pentru a exista certitudinea că se poate asigura executarea contractului.

Referitor la aceste aspecte, preşedintele Consiliului Judeţean, Francisk Chiriac, ne-a declarat că s-a optat pentru un acord cadru cu trei câştigători tocmai pentru a se putea lua măsuri imediat în cazul în care firma de pe locul 1 se dovedeşte incapabilă să finalizeze lucrările. “Vom acorda 5 - 10 zile pentru organizarea de şantier, iar în jurul datei de 15 aprilie vom emite efectiv ordinul de începere a lucrărilor. Din acel moment, firma câştigătoare va avea două luni la dispoziţie să execute lucrările prevăzute în contract. Dacă nu va face treabă, avem posibilitatea legală ca după două luni, adică pe 15 iunie, să încheiem contract cu firma de pe locul doi, fără să mai pierdem timpul cu alte licitaţii sau contestaţii. Deci, în varianta cea mai bună, începem treaba pe 15 aprilie, în varianta cea mai rea o începem pe 15 iunie. Noi sperăm să o începem cât mai repede şi să băgăm în reparaţii, cu prioritate, drumurile unde sunt problemele cele mai mari, cum sunt cele din zona Ulmu sau Zăvoaia”, ne-a declarat Chiriac.  

 

Contractul de 15 milioane ar putea fi preluat de “Tancrad” Galaţi şi “Promotas” Brăila

Dacă firma “Hidrosalt” va ieşi din joc, de câştigat va avea “sora” firmei Cricons, mai exact “Tancrad” SRL, dar şi firma brăileană “Promotas”. Asta deoarece cele două societăţi comerciale s-au situat pe locul doi la licitaţiile organizate de Consiliul Judeţean.

Concret, anul trecut s-au scos la licitaţie două loturi, însemnând repararea drumurilor din jumătatea de nord a judeţului, respectiv a drumurilor din jumătatea de sud. Lotul I, pentru partea de nord, a fost adjudecat de firma bucureşteană “Hidrosalt B92”, pe locul doi situându-se firma gălăţeană “Tancrad” SRL. După ce au aflat că oferta concurenţilor bucureşteni a fost considerată câştigătoare, gălăţenii de la “Tancrad” au depus o notificare prealabilă, exprimându-şi astfel nemulţumirea faţă de rezultat. A urmat contestaţia propriu-zisă, iar apoi procesul în care aceasta a fost respinsă de judecători.

În ce priveşte Lotul 2 scos la licitaţie pentru jumătatea de sud a judeţului, contractul a fost câştigat tot de firma bucureşteană “Hidrosalt B92”. Pe locul doi s-a situat oferta depusă de asocierea de firme “Promotas” - “Viacarpatica Consult” - “Infosistem Proiect”, iar pe trei a ieşit oferta firmei “Cricons” Galaţi care, după cum se ştie, este deţinută de patronii firmei “Tancrad” Galaţi. La fel ca şi la Lotul 1, a fost depusă o notificare prealabilă de firma “Cricons”, apoi contestaţia şi acţiunea în instanţă.

Un buget de circa 15 milioane de lei a fost alocat de CJ Brăila pentru reparaţii prin plombări, covoare asfaltice sau pietruiri. Mai exact, cu aceşti bani trebuie făcute, anul acesta, plombări pe 60.000 metri pătraţi de carosabil, pietruiri pe 31 kilometri, covor asfaltic pe 63 km, montarea a 320 indicatoare rutiere, marcaje longitudinale pe 54 km, marcaje transversale pe 228 mp, montare de parapeţi metalici pe 1.088 metri liniari.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro