Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

E bine să rămână PSD la guvernare. E bine?

Nu, Victor Ponta nu şi-a asumat nimic. După ce şi-a revenit din pumnul (ori mai degrabă din şutul în fund) încasat de la alegători, Ponta a reintrat în joc. E tot premier, face şi desface noi alianţe, moşeşte un nou guvern, împarte portofolii. Prost ar fi să lase Puterea din mână?
Va găsi din nou scuza penibilă cu "regimul Băsescu" pentru propria incompetenţă, va minţi, va răstălmăci în continuare lucrurile, va manipula, va prosti... Se va descurca.
Şi totuşi, poate că e bine ca PSD să rămână la guvernare. Eventual până la următoarele alegeri parlamentare, adică încă 2 ani. Să-şi asume "mirificul" buget pe 2015, în care va trebui să acopere toate găurile lăsate din campania electorală, toate promisiunile populiste făcute. Să-l vedem pe Ponta pus în faţa propriei minciuni. Dar, cum pe hârtie toate previziunile pot fi "ajustate", tare mi-e că bugetul pe 2015 va fi unul frumos îmbrăcat. Ce, i-o fi greu să spună că vor creşte încasările bugetare mai mult decât anticipează cineva? O fi imposibil ca, din condei, să iasă nişte venituri de poveste, care să susţină cheltuielile? Doar totul merge pe estimări. Şi mai are o soluţie simplă la îndemână, pe care a folosit-o şi în acest an: eliminarea investiţiilor. De aceea anul acesta guvernul a rămas cu nişte bani la buget. Iar cea mai mare problemă o reprezintă finanţarea programelor cu fonduri UE nerambursabile. Adică Europa ne dă nişte bani, miliarde de euro anual, dar trebuie să facă şi guvernul ceva: să asigure 15% din valoarea proiectelor. Or, dacă nu ai proiecte cu fonduri UE, normal că-ţi rămân nişte bani necheltuiţi. Dar asta nu înseamnă că ai câştigat, ca stat, 15% din nişte miliarde de euro, ci că de fapt ai pierdut 85% din ele. Iar efectele se vor vedea nu imediat, ci în nişte ani: neavând acum proiecte de investiţii în infrastructură, de exemplu, nu vei putea atrage în viitor nici alt gen de investiţii, care să genereze locuri de muncă şi încasări în plus la buget. Dacă vor veni, toţi investitorii se vor opri în Ardeal, acolo unde se termină şi autostrada care să-i lege de restul lumii.
Da, e simplu să rămâi cu nişte bani la buget, când într-un an finalizezi doar 22 de kilometri de autostradă, şi ăia începuţi pe vremea Ancăi Boagiu. E simplu să construieşti un buget pe acest mecanism, dar nu e bine deloc. E chiar catastrofal pentru viitorul economic şi social al ţării. Prin urmare, chiar e bine ca PSD să mai rămână la guvernare 2 ani?

 
Categorie articol: 

Comentarii