Mergi la conţinutul principal

Eşec al lui Vladimir Putin şi Viktor Ianukovici de a ajunge la un compromis privind preţul gazelor

Preşedintele ucrainean, Viktor Ianukovici, nu a reuşit să obţină o scădere a preţului gazelor ruse livrate ţării sale, după o întâlnire cu omologul său rus, Vladimir Putin, care a avut loc joi la Ialta, în Crimeea.
"Avem câteva dosare asupra cărora nu am ajuns la o înţelegere în acest moment", a declarat Putin în timpul unei conferinţe de presă comune cu preşedintele Ucrainei.
El a evitat întrebarea privind condiţiile în care Rusia ar putea accepta să reducă preţul gazelor livrate către Ucraina, contractele existente rămânând în "vigoare".
Preţul gazelor pentru Ucraina este comparabil cu cel aplicat altor ţări europene, a mai menţionat Putin. Kievul a obţinut deja în 2010 o scădere a acestui tarif, care i-a permis să economisească "opt miliarde de dolari".
Cei doi preşedinţi, care s-au întâlnit la Palatul Livadia, fostă reşedinţă ţarilor ruşi ce a găzduit în 1945 celebra conferinţă la care au participat Roosevelt, Churchill şi Stalin, au declarat că vor continua neoficial discuţiile şi în timpul serii.
În 2010, Ianukovici a obţinut de la Moscova o reducere de 30 la sută la preţul gazelor, în schimbul prelungirii cu 25 de ani a acordului privind accesul flotei ruse din Marea Neagră la Sevastopol, în estul Crimeei.
Această decizia a provocat proteste în Ucraina, opoziţia calificând acest lucru drept "înaltă trădare".
Guvernul de la Kiev consideră totuşi că preţul gazelor este prea mare, chiar şi după reducerea acordată, şi încearcă să convingă Rusia să îl reducă şi mai mult.
Moscova cere în schimb ca Ucraina să cedeze controlul sistemului său de gazoducte, sau să se îndepărteze de Uniunea Europeană pentru a se alătura uniunii vamale Rusia-Kazahstan-Belarus, lucru pe care Ucraina îl refuză.
Putin a mai declarat joi că Rusia nu are nici o intenţie de a "impune" Kievului aderare la această uniune vamală.
Mai multe controverse privind preţul pe care Ucraina îl plăteşte Rusiei pentru gaze au provocat în trecut o serie de crize care au dus la blocajul aprovizionării europene cu gaz deorece o mare parte este transportat prin teritoriul Ucrainei.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro