Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Dupa ce o instanta i-a dat cistig de cauza,

Fostul director executiv al Directiei Generale a Finantelor Publice, Ilie Deca, nu se lasa inlaturat din functie, cu una cu doua. Mai mult, el are mari sperante ca isi va relua fotoliul de director executiv, dupa ce a cistigat la Curtea de Apel Galati procesul prin care contesta legalitatea schimbarii sale din functie. Chiar daca este posibil sa urmeze un apel, la Inalta Curte de Casatie si Justitie, Deca este optimist in privinta sanselor sale de cistig, si crede ca cel mai bine ar fi ca Ministerul Finantelor Publice sa accepte solutia data de instanta, care este definitiva, si sa-l reinstaleze in functie. Deca ne-a declarat, ieri, ca, initial, a fost de acord sa-si dea demisia din functie, si sa devina sef de serviciu, dupa care s-a razgindit. Chiar daca nu ne-a dat prea multe detalii asupra motivului pentru care s-a razgindit, el ne-a spus, totusi, ca a fost fortat sa renunte la fotoliul de director: "Eu am contestat in instanta modalitatea prin care am fost inlaturat din functie. Initial, am fost de acord sa renunt la postul de director executiv, insa apoi, m-am razgindit. Am fost obligat sa iau decizia de a renunta la aceasta functie, si de aceea am atacat in instanta schimbarea mea. Oricum, esential este ca, la acest moment, exista o hotarire a Curtii de Apel Galati, sectia Contencios administrativ si fiscal, prin care am fost repus in functie. Aceasta hotarire, dupa cite stiu eu, are termen de recurs 15 zile. Ea este in analiza Ministerului Finantelor Publice, care, poate sa dea ordinul de repunere a mea in functie, si sa anuleze mandatul de interimat al domnului Lupu, sau, poate considera necesar sa faca apel. In acest ultim caz, nu facem altceva decit sa prelungim boala. Eu zic ca nici la Inalta Curte de Casatie si Justitie ministerul nu are sorti de izbinda, nu facem decit sa prelungim cu o luna, sau doua, acest interimat. Oricum, un titular nu se poate numi, la DGFP, pina nu exista o solutie definitiva si irevocabila, in acest proces. De altfel, si concursul din zilele de 8 si 9 septembrie, pentru ocuparea acestui post, s-a aminat, pina la incheierea procesului meu. Solutia pe care am obtinut-o la Curtea de Apel Galati a fost una definitiva, dar pentru a obtine si apectul de irevocabilitate, se poate merge la Inalta Curte de Casatie si Justitie. Oricum, daca pierd acolo, eu merg mai departe, la Curtea Europeana a Drepturilor Omului".
Intrebat daca este increzator ca ar putea sa-si pastreze postul de director executiv la DGFP inca trei ani, in contextul in care Alianta PNL-PD si-a anuntat demult intentia de a numi acolo o alta persoana, Deca ne-a explicat ca, de fapt, nu liderii locali ai Aliantei doresc schimbarea lui din functie, ci fostul ministru al Finantelor, Ionut Popescu: "Nu a fost dorinta celor din plan local, ci a fost decizia domnului Ionut Popescu. Eu am discutat cu domnul Dan Sabau, presedintele PNL Braila, pentru ca DGFP fusese «luata» de liberali, si el mi-a spus: «Eu va cunosc de multa vreme, si nu vreau sa va induc in eroare. Domnul Ionut Popescu mi-a spus clar ca asupra DGFP sa nu emitem nici unul nici o pretentie, ca stie el mai bine cine trebuie pus acolo»".

"Numiti-va odata directorul la Finantele Publice!"

In acest context tulbure, presedintele executiv al PSD Braila, senatorul Aurel Simionescu, a facut ieri, in cadrul unei conferinte de presa, un apel catre cei doi co-presedinti ai Aliantei PNL-PD, in sensul numirii unui director plin, la DGFP. Simionescu isi explica solicitarea prin faptul ca, in aceasta perioada, se intocmeste proiectul de buget pentru anul viitor, iar un director interimar al DGFP nu poate sustine cu prea mare succes interesele judetului, la nivel central: "Problema cea mai importanta cu care se confrunta judetul Braila in aceasta perioada este bugetul de austeritate pe care il are. In acest context, colectarea taxelor si impozitelor si buna lor gestiune in teritoriu, precum si o relatie buna la nivel central sint elemente determinante pentru atragerea unor resurse suplimentare la bugetul local si posibilitatea realizarii unor lucrari, proiecte si actiuni, necesare dezvoltarii judetului Braila. Evident, acestea depind si se fac cu oameni". Simionescu se declara uimit sa constate ca, din multii specialisti cu care se laudau la inceput de mandat liberalii si democratii, pentru DGFP nu s-a gasit inca unul: "Atunci cind a preluat guvernarea, la nivel central, Alianta PNL-PD a afirmat ca are oameni pregatiti pentru toate functiile de conducere ale directiilor deconcentrate din teritoriu, si la nivel central. Constatam ca, la Braila, din multitudinea specialistilor in Finante pe care ii avem, nici unul nu poate indeplini, se pare, functia de director general. Si totusi, va intrebam, domnilor lideri ai Aliantei PNL-PD Braila, cind veti lua o hotarire, cind veti face propunerea si si cum veti actiona pentru ca acest post extrem de important, dar si de sensibil, in acelasi timp, sa fie ocupat de un profesionist cel putin de talia celor care au fost si sint inca in DGFP? Pentru ca, daca iesirea din sistem este simpla, intrarea este extrem de dificila, relatiile se creeaza greu si de multe ori sint de natura interumana, si depind de relatiile de incredere care se stabilesc in timp, pe care astazi noi nu le mai avem (sau poate le avem, si nu stim noi)".
Senatorul brailean are dubii asupra faptului ca, la sustinerea proiectului de buget pe anul 2006, Braila va avea omul sau, pe care sa se poata baza: "In conformitate cu legile in vigoare, in luna octombrie ar trebui ca Ministerul Finantelor Publice sa aiba finalizat proiectul de buget pe anul 2006. Cine va sustine bugetul Brailei la Ministerul Finantelor Publice? Pentru ca realitatea a demonstrat ca cifrele cu care se intra in parlament cu greu mai pot fi modificate, cu toate interventiile noastre; si daca ar fi sa facem interventii, cu cine am putea merge la minister?".

"La data cind anumite chestiuni de ordin judiciar vor fi clarificate, se va organiza si concursul"

Reprezentantii Aliantei PNL-PD admit ca schimbarea directorului DGFP Braila s-a dovedit a fi o nuca tare pentru ei. Pe linga faptul ca fostul director, Ilie Deca, a contestat in justitie decizia inlocuirii din functie, noul director, numit de la minister, a preferat sa ramina la Cluj, unde lucra, iar cu Alexandru Lupu, numit apoi interimar, a trebuit dusa munca de lamurire, pentru a-l convinge sa accepte postul. Subprefectul judetului, Aurica Avram, ne-a confirmat ca Alianta PNL-PD are deja omul pregatit, insa concursul pentru ocuparea postului respectiv nu va putea fi organizat decit dupa ce se incheie procesul cu Deca. Subprefectul ne-a mai spus ca Alianta PNL-PD nu se grabeste cu organizarea concursului pentru a evita o posibila situatie penibila, in care DGFP sa se trezeasca, la un moment dat, cu doi directori: unul, care a cistigat procesul, si altul, care a cistigat concursul. Avram considera insa ca statutul de interimar al lui Alexandru Lupu nu afecteaza in nici un fel munca acestuia, iar directorul este perfect capabil sa faca fata indatoririlor sale de serviciu. "Directia are in momentul de fata o conducere, e adevarat, interimara, dar pina la organizarea concursului in sine, credem ca domnul Lupu poate face fata cerintelor impuse de noi si de Ministerul de Finante. La data cind anumite chestiuni de ordin judiciar vor fi clarificate, se va organiza si concursul care, tocmai din acest motiv a si fost aminat, pentru o data ce se va stabili ulterior".
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii