Mergi la conţinutul principal

După privatizarea pe bucăţi, "Termoelectrica" va intra în faliment

Producătorul de energie electrică şi termică deţinut de stat "Termoelectrica" va intra în faliment după externalizarea activelor cu potenţial, urmând ca filialele şi sucursalele viabile să fie transformate în entităţi juridice de sine stătătoare, a anunţat zilele trecute ministrul Economiei, Adriean Videanu. "În cazul «Termoelectrica», sunt active care au potenţial. Vom externaliza aceste activităţi. Datoriile istorice îngreunează activitatea entităţilor profitabile. După externalizarea activelor viabile, cum sunt de exemplu Electrocentrale Bucureşti, Paroşeni, Electrocentrale Galaţi, Borzeşti, Brăila, acestea vor fi transformate în entităţi juridice de sine stătătoare. Apoi, celelalte active care rămân intră în faliment", a declarat ministrul Adriean Videanu, în cadrul unei conferinţe de presă.

Pentru Brăila, planul companiei energetice este realizarea unei termocentrale pe cărbuni cu o capacitate de producere mai mare decât cea a unui singur grup de la Cernavodă, având o valoare record de peste 1 miliard de euro. Proiectul a fost stabilit în linii mari până pe la mijlocul anului 2008, când a fost semnat şi Memorandumul de Înţelegere între părţi. Concret, vizează construirea unei societăţi mixte între "Termoelectrica" pe de o parte şi consorţiul "E.ON" - "ENEL" pe de altă parte, pentru dezvoltarea proiectului centralei de la Brăila, care va fi o nouă unitate de producţie pe bază de huilă, cu o capacitate de 800 MW. La capitolul investiţii în protejarea mediului, noua centrală energetică va fi una modernă, echipată cu tehnologia de filtrare "flue gas" şi în concordanţă cu toate normele UE referitore la emisiile de dioxid de carbon, oxizi de azot şi dioxid de sulf. Corpul centralei energetice va fi construit astfel încât ulterior, dacă se va putea, să se adauge o unitate pentru captarea şi depozitarea dioxidului de caron (CCS - Carbon Capture and Storage). Centrala va respecta standardele de emisii ale UE, prin emisiile reduse de dioxid de carbon şi prin eficienţa sa, preconizată la aproape 46%.

Producătorul de energie electrică şi termică de stat "Termoelectrica" a avut în 2009 pierderi de 295,2 milioane lei, acumulate din cauza majorărilor şi penalităţilor aferente creditelor angajate de companie până la 31 decembrie 2004. În 2008, Termoelectrica a înregistrat pierderi de 344,7 milioane lei. De asemenea, potrivit proiectului privind bugetul de venituri şi cheltuieli al companiei pe 2010, Termoelectrica estimează pentru acest an pierderi de 274 milioane lei. Compania are patru sucursale (Sucursala Electrocentrale Borzeşti, SE Brăila, SE Doiceşti şi SE Paroşeni) şi şapte filiale (Termoserv Brăila, Borzeşti, Doiceşti, Paroşeni, Electrocentrale Bucureşti, Electrocentrale Galaţi şi Electrocentrale Deva).

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro