Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

După 7 ani, procesul lui Voiculescu s-a încheiat. Urmează sentinţa

Judecătorii de la Curtea de Apel Bucureşti au rămas în pronunţare în dosarul ICA, magistraţii anunţând că avocaţii au termen până azi să depună concluziile scrise, iar data sentinţei se va afişa pe ECRIS, sistemul electronic al instanţelor.
Ultimul termen al procesului a durat aproape 12 ore, timp în care procurorul DNA şi avocaţii au ţinut pledoariile finale, urmate de ultimul cuvânt al inculpaţilor.
La ieşirea din sediul instanţei, Dan Voiculescu le-a luat apărarea în primul rând celorlalţi inculpaţi, acuzaţi că au lucrat în interesul său ori că au facilitat afacerile ilegale ale acestuia, declarând că îi pare rău de faptul că "oameni complet nevinovaţi" au fost "târâţi" într-un proces "criminal" doar pentru că el trebuia să fie condamnat.

Procurorii care au întocmit dosarul, ameninţaţi

Voiculescu a precizat că, în opinia sa, rechizitoriul făcut de procurori este „un fel de crimă", pentru care procurorii vor trebui să plătească. "Mă bucur că s-a terminat procesul şi cred eu că doamna judecător şi domnul judecător vor aprecia corect lucrurile aşa cum au fost ele consemnate. Până joi, trebuie să prezentăm nişte concluzii scrise şi probabil pe ECRIS va fi un termen când se vor hotărî lucrurile. Pentru mine e o durere şi o declar public. Este vorba de faptul că oameni complet nevinovaţi, dintre care câţiva de peste 80 de ani, oameni care nu au avut niciodată nicio problemă cu legea, au fost târâţi în acest proces pentru că trebuia să fiu eu condamnat. Sunt nişte oameni de o valoare extraordinară. Eu aş considera rechizitoriul acesta ca un fel de crimă, pentru că a mâncat nişte ani din viaţa acestor oameni, stres enorm, şi, probabil, că mai devreme sau mai târziu cei care au făcut lucrurile astea vor trebui să dea socoteală (...) Cea mai mare preocupare a mea e legată de aceşti oameni total nevinovaţi, care toată viaţa lor nu au făcut decât să muncească cinstit. De mine nu mă plâng, eu o să mă descurc oricum. Problema care se pune e legată de ei, nişte oameni nevinovaţi care nu meritau astfel de lucruri", a spus Dan Voiculescu.

Acuze la adresa procurorilor

Voiculescu i-a acuzat din nou pe procurori că au "minţit cu neruşinare" judecătorii. Dan Voiculescu a declarat marţi, în ultimul cuvânt susţinut în faţa judecătorilor de la Curtea de Apel Bucureşti, că rechizitoriul întocmit de DNA este "o naraţiune" făcută "cu talent de scriitor" şi a respins acuzaţia de spălare de bani.
"În rechizitoriu este creată o naraţiune, o poveste, care e făcută cu talent de scriitor, dar nu de procuror. Rechizitoriul este incorect, nu se bazează pe nicio probă materială", a spus Voiculescu.
La rândul său, fostul director general al ICA, Gheorghe Mencinicopschi, a declarat că este nevinovat şi nu a avut niciun fel de atribuţii legale în fişa postului în legătură cu privatizarea ICA. "Nu am avut niciun avantaj moral sau material din această privatizare, ba aş putea să susţin că a fost chiar invers (...) Din cauza stresului, am suferit în 2009 o intervenţie, din cauza bolii coronariene. Am doar o casă modestă. Eram la instanţă când soţia mea a aflat că s-a extins sechestrul pe casă. Este formată dintr-un parter şi o mansardă cu trei camere, în care am locuit trei familii. Nu vreau ca familia mea să ajungă în stradă", a susţinut Mencinicopschi.
Şi fostul ministru al Comunicaţiilor Sorin Pantiş a declarat că este nevinovat."Vă rog să mă achitaţi pentru că în rechizitoriu nu este nicio vină adresată mie. Singura acuză care mi se aduce este că ar fi existat o relaţie între mine, Mencinicopschi şi Sandu Jean Cătălin. Eu pe aceste persoane le-am cunoscut ulterior. Pe Mencinicopschi l-am cunoscut după încheierea procesului de privatizare. Cu Sandu Jean Cătălin nu am avut nicio legătură.
Îl cunosc pe domnul Voiculescu încă de pe băncile facultăţii. Dar nu mai mult de atât. Vă rog să desfiinţaţi acea evaluare a reprezentantului DNA, pentru că este un fals. Nu am nicio implicaţie în acest proces. Eu nu exist în această ecuaţie. În acest dosar nu există niciun prejudiciu", a spus Pantiş.

Acuzele DNA

Dan Voiculescu a fost trimis în judecată în decembrie 2008 de procurorii DNA, în calitate de acţionar majoritar al SC Grupul Industrial Voiculescu şi Compania (Grivco) SA Bucureşti, de membru al Adunării Generale a Acţionarilor şi al Consiliului de Administraţie ale ICA şi de membru al AGA şi director general al SC "Bioprod" SA Bucureşti.
Procurorii anticorupţie au reţinut în sarcina acestuia infracţiunile de folosire de către o persoană care îndeplineşte o funcţie de conducere într-un partid a influenţei şi autorităţii date de această calitate în scopul de a obţine, pentru sine sau pentru altul, bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, precum şi de spălare de bani, ambele infracţiuni săvârşite în formă continuată.
În acest dosar a mai fost trimis în judecată fostul administrator al SC "Benefica" SA Bucureşti (firmă din grupul Grivco), Jean-Cătălin Sandu, pentru complicitate la infracţiunea de stabilire, cu intenţie, a unei valori diminuate faţă de valoarea comercială reală a bunurilor aparţinând agenţilor economici la care statul este acţionar.
De asemenea, Gheorghe Mencinicopschi, directorul general şi membru al AGA şi, ulterior, al CA al ICA SA Bucureşti, a fost trimis în judecată pentru abuz în serviciu contra intereselor publice şi fals în înscrisuri sub semnătură privată.

 
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii