Mergi la conţinutul principal

Dunărea se apropie de cota de inundaţie la Brăila

• codul portocaliu de inundaţii se menţine pe sectorul brăilean al fluviului până pe 31 martie • ieri, cota consemnată la mira Brăila a fost de 594 cm • tendinţa este de creştere, astfel că zilele acestea ar putea fi depăşită cota de inundaţie, de 610 cm • deja, sectoarele de dig din Insula Mare a Brăilei au intrat în faza a III-a de apărare • Sistemul de Gospodărire a Apelor Brăila supraveghează permanent starea drumurilor şi susţine că, deocamdată, nu au apărut infiltraţii sau grifoane • mai grav este că, din cauza precipitaţiilor din ultimele zile, pe dig nu se poate circula cu utilaje grele • astfel, în caz de probleme, nu se poate interveni decât manual • conducerea SGA a făcut un tur pe la Primăriile comunelor riverane Dunării, solicitându-le primarilor să fie pregătiţi să dea o mână de ajutor, dacă situaţia o va impune

 

Nivelul Dunării este în creştere pe sectorul brăilean, îndreptându-se vertiginos spre cota de inundaţie, de 610 centimetri. Ieri, la mira Brăila a fost consemnată o cotă de 594 cm, cu 9 cm mai mare decât în ziua precedentă. După cu se ştie, cota de atenţie, de 560 cm, a fost depăşită la sfârşitul săptămânii trecute.

La un asemenea nivel, sectoarele de dig care apără Insula Mare a Brăilei au intrat în faza a III-a de apărare, cu apa ridicată la mai mult de o treime din înălţimea taluzului. Se află în această situaţie sectoarele Filipoiu, Gemenele, Maicanu, Bălaia, Lunguleţu, Măraşu, Titcov şi Băndoiu. Restul sectoarelor de dig administrate de Sistemul de Gospodărire a Apelor Brăila se află în faza a II-a de apărare, cu apa urcată până la un metru din înălţimea taluzului.

Conducerea SGA Brăila ne-a declarat că, până ieri, nu apăruse nicio problemă majoră în ceea ce priveşte digurile din judeţul nostru. Nu fuseseră consemnate infiltraţii sau grifoane, însă, în contextul în care nivelul fluviului continuă să crească, trebuie luate toate măsurile de precauţie. Ieri, directorul SGA, Adrian Turiac, a făcut un tur al Primăriilor din comunele riverane Dunării, pentru a se asigura că autorităţile locale sunt pregătite să ajute la consolidarea digurilor, în caz că apar situaţii neprevăzute. Partea proastă este că, după precipitaţiile din ultima vreme, nu se mai poate circula pe digurile de pământ cu utilaje mecanizate, din cauza noroiului. 

“Nu se poate intra pe diguri decât la pas, eventual cu căruţe trase de cai. Dacă apar infiltraţii şi va fi nevoie de consolidări, n-o să putem interveni mecanic. De aceea, vom avea nevoie de sprijinul Primăriilor, dacă situaţia o va impune. Am discutat cu primarii, lucrurile sunt sub control. Brăila rămâne sub cod portocaliu de inundaţii până în data de 31 martie, dar sperăm să nu fie probleme. Monitorizăm permanent starea digurilor şi avem materiale pregătite pentru intervenţii în caz de urgenţă”, ne-a declarat, ieri, directorul Adrian Turiac.

Tendinţa Dunării este de creştere, în continuare, dar vestea bună e că, la intrarea în ţară, debitul începuse, ieri, să scadă. De la intrarea în ţară şi până la Brăila, fluviul este alimentat, însă, de o serie de afluenţi care vor avea un aport semnificativ, mai ales din cauza faptului că vremea este în încălzire, iar zăpada căzută zilele trecute se va topi foarte repede.

Reamintim că autorităţile municipale se pregătesc pentru ce e mai rău. Astfel, pentru a nu se mai întâmpla ca în 2010, când zona vechii Căpitănii de pe strada Anghel Saligny dar şi capătul străzii Împăratul Traian au fost inundate de apa care a refulat prin gurile de canalizare, s-a luat măsura supraînălţării acestora cu tuburi de ciment umplute cu nisip. La sfârşitul săptămânii trecute, Compania de Utilităţi Publice “Dunărea” a amplasat tuburi de ciment la toate gurile de canalizare din zona respectivă. “S-a luat această măsură preventiv, în încercarea de a elimina posibilitatea inundării acestui perimetru”, ne-a spus viceprimarul Alexandru Jantea.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro