Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Dunărea mică nu provoacă probleme la Brăila

Deşi se află la cote foarte mici, iar tendinţa este, în continuare, de scădere, Dunărea nu provoacă probleme pe sectorul brăilean, nici din punct de vedere al navigaţiei, nici în ceea ce priveşte prizele de apă potabilă. Ieri, la mira Brăila se înregistra o cotă de 70 cm, iar prognozele hidrologice indicau faptul că, în următoarele două zile, cota probabilă va fi cu 5 cm mai mică, deci 65 cm. Nivelul fluviului se află mult sub normalul acestei perioade, însă situaţia este mai puţin gravă decât a fost în vara anului 2003, când la mira Brăila s-a consemnat o cotă de minus 1 cm.
Căpitănia Brăila ne-a informat că, la cota actuală, de 65-70 cm, navigaţia fluvială se poate desfăşura fără probleme în zona noastră, atât cu ambarcaţiuni de mici dimensiuni, cât şi cu barje şi şlepuri. La rândul său, conducerea Companiei de Utilităţi Publice "Dunărea" Brăila a precizat că alimentarea cu apă din fluviu se face fără dificultăţi, atât la priza de la Chiscani, cât şi la cea de la Gropeni. "Până la cota de minus 1, minus 2 cm, suntem asiguraţi. Probleme vor fi dacă fluviul va scădea sub aceste cote, însă este puţin probabil să se întâmple acest lucru", ne-a declarat Constantin Toma, directorul tehnic al CUP "Dunărea" Brăila.
Situaţia actuală a fost generată de lipsa ploilor. Prognozele pe următoarele săptămâni indică, însă, faptul că debitul Dunării va începe să crească, după ce în bazinele hidrografice din amonte vor cădea precipitaţii importante. În Serbia, de exemplu, sunt aşteptate ploi însemnate cantitativ, care vor avea influenţă asupra nivelului fluviului.
Categorie articol: 

Comentarii