Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Dumitriu, îngrijorat de modificarea Constituţiei

* dincolo de problema modificării Constituţiei, la şedinţa pedeliştilor au mai fost dezbătute subiecte precum comasarea alegerilor locale cu cele parlamentare sau constituirea Mişcării Populare

Proaspăt întors de la şedinţa liderilor PDL de la Vila Lac, desfăşurată pe 2 octombrie, Constantin Dumitriu, şeful democrat-liberalilor brăileni, a ţinut să prezinte în faţa jurnaliştilor brăileni, în cadrul unei conferinţe de presă, priorităţile politice şi legislative dezbătute la întrunire.
"La întâlnirea cu liderii PDL s-au discutat cinci puncte importante. Unul dintre ele a fost comasarea alegerilor pentru noiembrie 2012. S-a votat în unanimitate ca aceste alegeri să fie comasate, cu specificaţia ca alegerile pentru Parlament să fie făcute în felul următor: două treimi uninominal şi o treime pe compensare. Sistemul de compensare nu se referă la listele de partid, aşa cum e în Germania, noi am propus ca în funcţie de procentajul pe care-l câştigă partidele politice, să fie redistribuit către cei care au obţinut cel mai mare număr de voturi, în principiu locul doi, pe partidul respectiv, la nivel de ţară", a explicat Dumitriu.
Un al doilea subiect dezbătut la întâlnirea liderilor PDL l-a reprezentat reducerea numărului de parlamentari: "Tot în unanimitate s-a decis ca numărul de parlamentari să fie redus, 300 plus 18 de la minorităţi, 318 în total".

Problema regionalizării

Nici problema regionalizării nu a fost ocolită de democrat-liberali. În acest sens, Constantin Dumitriu a explicat că PDL îşi doreşte ca reîmpărţirea administrativ-teritorială a României să se realizeze până la debutul alegerilor locale din 2012. "S-a decis ca să se înceapă discuţiile în Coaliţie - cu flexibilitate în discuţii - privind crearea celor doisprezece regiuni, iar acest lucru ne-am dori să se întâmple înainte de alegerile din noiembrie", a precizat preşedintele filialei judeţene a PDL Brăila.
În ceea ce priveşte constituirea mult trâmbiţatei Mişcări Populare, Dumitriu a declarat următoarele: "S-a stabilit să se discute despre un concept şi, abia după ce conceptul va fi stabilit, să începem să ne pronunţăm pe această temă".
Al cincilea subiect abordat la Vila Lac, şi cel mai important, l-a constituit tema modificării Constituţiei. În legătură cu această chestiune, Constantin Dumitriu a ţinut să-şi facă public scepticismul: "Din cauza celorlalte partide, nu cred că vom reuşi să realizăm modificarea Constituţiei până la alegerile viitoare".
Categorie articol: 

Comentarii