Mergi la conţinutul principal

Duminică, Hram la Mănăstirea Voievodală Măxineni

• pe 24 iunie, în ziua praznicului Naşterii Sfântului Ioan Botezătorul, Mănăstirea Măxineni îşi va cinsti ocrotitorul

 

Duminică, 24 iunie, în ziua praznicului Naşterii Sfântului Ioan Botezătorul, credincioşii din toate colţurile Brăilei şi nu numai sunt aşteptaţi în număr cât mai mare la Hramul Mănăstiririi Măxineni, unul din cele mai importante repere istorice ale judeţului.

Manifestările liturgice şi pastoral misionare vor debuta sâmbătă, în ajunul sărbătorii, prin oficierea slujbei de priveghere şi vor continua în ziua hramului. Duminică, Sfânta Liturghie va fi oficiată de Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, împreună cu un sobor de ieromonahi, preoţi şi diaconi la altarul de vară amenajat în curtea mănăstirii. Cu acest prilej, va avea loc şi slujba de sfinţire a picturii din biserica-paraclis a acestei mănăstiri. Pentru agapa creştinească ce va urma după liturghie vor fi oferite circa 3.000 de pachete cu mâncare. Precizăm că pentru prevenirea incidentelor nedorite, în zona mănăstirii va fi prezentă o ambulanţă, dar şi echipaje de poliţişti şi  jandarmi.

Aşezată strategic, la confluenţa râurilor Siret şi Buzău, Mănăstirea Măxineni a fost ctitorită de domnitorul Matei Basarab al Ţării Româneşti în perioada 1636-1637, iar din acele vremuri până la domnia lui Alexandru Ioan Cuza a fost un important centru spiritual. În timpul primului război mondial, în 1917, lăcaşul a fost afectat de luptele de pe frontul Măxineni - Nămoloasa, apoi a urmat o lungă perioadă de părăsire. Mănăstirea a prins din nou viaţă după 1990, când a început un îndelungat proces de reconstrucţie. Din 2007, cu ajutorul unor fonduri primite de la Ministerul Culturii şi Cultelor şi Consiliul Judeţean Brăila, pe ruinele vechii biserici voievodale a început procesul de restaurare şi consolidare. În prezent, Mănăstirea Măxineni este “bijuteria” de pe malul Siretului iar vizitatorii pot  admira atât casa voievodală cât şi vechea biserică, pe care restauratorii s-au străduit să o reclădească într-o formă cât mai apropiată de cea iniţială.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro