Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Duminică începe Festivalul Zile şi Nopţi de Teatru la Brăila

• vineri, 14 septembrie, la Teatrul “Maria Filotti” a avut loc o conferinţă de presă la care primarul Municipiului, Marian Dragomir şi managerul Teatrului, regizorul Lucian Sabados au oferit amănunte cu privire la desfăşurarea ediţiei din acest an a Festivalului “Zile şi Nopţi de Teatru la Brăila” • de asemenea, au dezvăluit şi o parte dintre surprizele care vor fi oferite brăilenilor în centrul vechi al urbei

 

Vineri, 14 septembrie, la “Teatrul Maria Filotti”, printre ultimele pregătiri în vederea deschiderii celei de a Xll-a ediţii a Festivalului “Zile şi Nopţi de Teatru la Brăila”, a avut loc o conferinţă de presă, în prezenţa conducerii instituţiei-gazdă, întâlnire la care primarul Municipiului, Marian Dragomir şi managerul Teatrului, regizorul Lucian Sabados au oferit amănunte cu privire la desfăşurarea manifestărilor care încep duminică, 16 septembrie şi care, timp de opt zile, vor transforma Brăila în capitala teatrului românesc.

Primarul Marian Dragomir a ţinut în mod deosebit să mulţumească, în numele brăilenilor, întregului colectiv al Teatrului “Maria Filotti” pentru efortul depus în organizarea celei de a XII -a ediţii a Festivalului “Zile şi Nopţi de Teatru la Brăila” şi să felicite toate trupele de teatru din ţară prezente şi în acest an la marele eveniment: “Primăria Municipiului Brăila consideră că cetăţenii  municipiului au nevoie de un act de cultură la un standard foarte înalt. Vom susţine de fiecare dată toate manifestările Teatrului şi, cel mai important lucru, ne dorim ca performanţa care s-a reuşit de-a lungul atâtor ediţii, să crească permanent, la un nivel cât mai înalt, iar, începând de anul viitor, să nu mai vorbim despre un festival naţional, ci, să ne pregătim pentru Festivalul Internaţional de Teatru Zile şi Nopţi de Teatru la Brăila. Am avut discuţii în acest sens cu managerul Teatrului, domnul director Lucian Sabados şi am hotărât să facem o surpriză plăcută tuturor, anunţând acest lucru, iar Primăria va găsi întotdeauna fonduri pentru teatru şi cultură. Dar, pe lângă banii alocaţi de la Primărie, cel mai important lucru este că această clădire frumoasă, superbă, reabilitată cu fonduri europene, nu este doar un imobil din municipiul Brăila, ci este o clădire plină de suflet, cu actori, cu trupe de teatru care prezintă spectacole la un nivel foarte înalt, care se joacă de cele mai multe ori cu casa închisă, cu o conducere a teatrului care reuşeşte de fiecare dată să se autofinanţeze, iar acest lucru este cel mai important. Atunci însă, când vrem mai mult de la conducerea teatrului, venim noi şi suplimentăm cu bani de la Primărie şi asigurăm diferenţa de resurse financiare. Acest festival este unul  deosebit şi eu cred că, din când în când, oamenii au nevoie să se destindă, iar tema aleasă, COMEDIA, pentru această ediţie, este foarte bună pentru vremurile acestea. Le doresc succes tuturor şi aştept să ne întâlnim la festival în cât mai multe seri!”.

Mulţumind primarului Brăilei pentru cuvintele frumoase, regizorul Lucian Sabados, managerul Teatrului “ Maria Filotti” a precizat fapul că, pentru realizarea unei astfel de manifestări, a avut sprijinul întregii echipe a instituţiei pe care o conduce, o echipă frumoasă, cu experienţă, care ştie ce are de făcut, o echipă care a înţeles că acest festival este extrem de îndrăgit de către spectatori. “Avem două premiere în această defilare de trupe importante, în această panoramă a stadiului teatrului românesc în acest moment, avem 16 spectacole în cele două săli ale Teatrului în cele opt zile de festival. Este un tur de forţă şi pentru echipa tehnică a teatrului, pentru că noi vrem ca toate trupele din ţară să se simtă foarte bine şi în ceea ce priveşte montarea spectacolelor. Sunt spectacole speciale, cu montare dificilă, cu mari autori străini şi români, este un festival foarte iubit, iar din selecţia pe care am operat-o eu, am vrut să reflectez COMEDIA în cât mai multe faţete” a subliniat managerul Lucian Sabados.

 

Câţi bani costă festivalul

Vor fi momente speciale care vor marca această ediţie a  festivalul, promite conducerea teatrului brăilean. Chiar în prima seară, de 16 septembrie, după spectacolul BEFORE BREAKFAST, trupa PONTICE este integrată în festival cu muzică medievală, dar vor fi şi alte două trupe de rock, vor fi seri magnifice atât în teatru, cât şi pe scena în aer liber, care este amplasată în parcarea din faţa Palatului LYRA.

De reţinut este faptul că, la această ediţie, bugetul estimat pentru Festivalul “Zile şi Nopţi de Teatru la Brăila” este de 263.000 lei, din care: onorarii teatre şi trupe  165.000 lei, cheltuieli transport, trupe şi decoruri 26.550 lei, cazare 60.450 lei, cheltuieli cu tipărituri şi promovare 10.000 lei. Cu suma de 263.000 lei conducerea Teatrului “Maria Filotti” aduce la Brăila în aceste zile cele mai bune teatre din ţară. În spatele acestor cifre se ascund însă eforturi comune, se ascund oameni care au promovat acest festival, o întreagă echipă care ştie ce are de făcut pentru a oferi brăilenilor un adevărat regal actoricesc pe toată durata festivalului.

După cum v-am mai informat, tema celei de-a XII-a ediţii a Festivalului “ZILE şi NOPŢI DE TEATRU LA BRĂILA” este “Comedia, între hohot şi lacrimă”. Evenimentul se va desfăşura în perioada 16 - 23 septembrie cu un număr de 14 trupe valoroase, care vor prezenta 16 spectacole. Pe scenele Teatrului “Maria Filotti” vor juca în aceste zile trupe ale Teatrului de Comedie, ale Teatrului Nottara, Teatrului Mic, Teatrului Odeon, Teatrului Excelsior, Teatrului Act, UNTEATRU, Teatrului de Artă- din Bucureşti, cât şi actori ai Teatrului Tineretului din Piatra Neamţ, ai Teatrului “Regina Maria” din Oradea şi ai Teatrului “Fani Tardini” din Galaţi.

La aceste spectacole, cât şi la seara de deschidere, unde va participa Trupa PONTICE, dar şi două trupe de rock, se vor adăuga şi două momente umoristice, susţinute marţi şi joi în Sala Avantgarde, de caricaturistul Costel Pătrăşcan.
Categorie articol: 

Comentarii