Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Duma de Stat se pronunta pentru recunoasterea Osetiei de Sud si Abhaziei

Duma de Stat (Camera inferioara a Parlamentului rus) s-a pronuntat luni pentru o recunoastere a republicilor separatiste georgiene Abhazia si Osetia de Sud, relateaza AFP.
Cei 447 de deputati prezenti au votat o "adresa catre presedintele rus Dmitri Medvedev privind necesitatea de a recunoaste Osetia de Sud si Abhazia", in cadrul unei sedinte extraordinare.
Anterior, cei 130 de membri ai Consiliului Federatiei prezenti la o sesiune extraordinara au adoptat in unanimitate o declaratie care cere presedintelui rus Dmitri Medvedev sa recunoasca independenta celor doua teritorii.
Decizia de a recunoaste independenta celor doua regiuni revine insa Executivului rus.

Recunoasterea Osetiei de Sud si Abhaziei de Rusia ar avea rezultate dezastruoase, afirma Saakasvili

Recunoasterea independentei republicilor separatiste Abhazia si Osetia de Sud de catre Rusia ar reprezenta o incercare de a modifica frontierele Europei cu forta, care va avea "rezultate dezastruoase", a avertizat luni presedintele georgian Mihail Saakasvili, intr-un interviu, relateza AFP.
"Cred ca este o greseala grava, o incercare de a schimba frontierele Europei cu forta. Aceasta (actiune, n. red.) va rezultate dezastruoase, inclusiv in cazul Rusiei", a declarat Saakasvili pentru cotidianul Liberation.
"Nu cred ca cineva din cadrul comunitatii internationale va fi atit de iresponsabil incit sa accepte", a adaugat presedintele Georgiei. "Este o invazie clasica si nu are legatura cu dreptul international", a mai spus acesta.
In cadrul interviului, presedintele georgian si-a exprimat recunostinta fata de omologul sau francez Nicolas Sarkozy, presedinte in exercitiu al Uniunii Europene, care a mediat acordul de incetare a focului intre Moscova si Tbilisi.
"A fost o operatiune de salvare din partea lui Sarkozy. Ii sint recunoscator", a declarat el. "Daca UE ar fi fost prezidata de o tara mica sau daca Sarkozy ar fi fost plecat in vacanta, ar fi existat o posibilitate foarte mare ca tancurile ruse sa se fi aflat deja in Tbilisi", a explicat el.
Presedintele georgian a mai spus ca, la inceput, a crezut ca tensionarea situatiei din Osetia de Sud era o cacealma si ca aceste actiuni puteau fi oprite.
"Am comis aceasta greseala deoarece am crezut ca atacul principal va avea loc in Abhazia. Nicidecum ca ei (rusii, n. red.) ar putea ataca Tbilisi".
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii