Mergi la conţinutul principal

Duhoarea pune stăpânire pe Brăila

Mirosul pestilenţial, de cadavru în putrefacţie, care se răspândeşte periodic peste o mare parte din oraşul Brăila, în special în zona cartierelor Progresul, Vidin, Brăiliţa, precum şi în zona Carantinei sau Plantelor, îi exasperează pe brăileni. Aceştia solicită măsuri din partea autorităţilor locale, dar se plâng că nu primesc niciun răspuns. "Începând cu după-amiaza zilei de 21 iunie, din jurul orei 18.30, pe fondul canicular se suprapune un miros pestilenţial ce face ca aerul să devină imposibil de respirat chiar şi în locuinţă, deşi ferestrele sunt închise pentru simplul motiv că utilizăm aerul condiţionat. Am curiozitatea de a afla, în calitate de locuitor plătitor de taxe, cu care se presupune că se iau măsuri în folosul cetăţenilor, care este cauza situaţiei sesizate şi ce măsuri întreprinde administraţia oraşului pentru remedierea acesteia. Cu toate că am adresat aceeaşi întrebare şi Primăriei, primind şi un număr de înregistrare pentru sesizarea mea, nu am primit niciun răspuns, măcar evaziv, din care să înţeleg ce anume afectează calitatea aerului pe care îl respirăm", se arată într-o sesizare primită pe adresa redacţiei, din partea cititoarei Florentina M.
După cum v-am mai informat, principala cauză a acestei situaţii pare a fi existenţa unui crematoriu destinat distrugerii cadavrelor de animale. Acesta funcţionează pe celălalt mal al Dunării, vizavi de municipiul Brăila, pe raza comunei Smârdan din judeţul Tulcea. Inclusiv patronul crematoriului respectiv, Gelu Cazacioc, a recunoscut, printr-o declaraţie acordată cotidianului nostru, că sunt probleme legate de mirosul generat. Cazacioc spunea, în urmă cu câteva săptămâni, că va lua măsuri pentru rezolvarea problemei.
"Recunosc, inclusiv pe mine, care locuiesc în Smârdan, mă deranjează această situaţie. Când e atmosfera mai densă şi când sunt mai activi curenţii de aer, apare un miros generator de disconfort. Din acest motiv, am luat şi voi lua măsuri pentru rezolvarea situaţiei. În ultima perioadă, am stropit filtrele existente cu var hipocloros, pentru pevenirea răspândirii mirosului. Urmează să montez pe instalaţiile de ardere filtre suplimentare şi să construiesc o hală închisă ermetic, unde să depozitez resturile de animale aduse la crematoriu", ne spunea, la sfârşitul lunii mai, Gelu Cazacioc. Din câte se pare, acesta nu a reuşit până acum să facă ceea ce şi-a propus.
Autorităţile de mediu sunt cele care ar trebui să ia măsuri în această situaţie. Comisariatul Brăila al Gărzii Naţionale de Mediu ne-a informat, însă, că nu are jurisdicţie pe raza judeţului Tulcea. Astfel, Garda de Mediu Tulcea este cea în măsură să dispună sancţiuni. Vom reveni.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro