Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Dudestiul a intrat din nou in carantina

Localitatea braileana Dudesti a intrat din nou in carantina, simbata, la circa o luna dupa ce se ridicasera masurile de izolare, ca urmare a aparitiei gripei aviare. La mijlocul saptaminii trecute, testele rapide efectuate de veterinarii braileni, pe cadavre de pasari depistate in localitatea Dudesti, au iesit pozitive. Un nou set de probe a fost trimis spre analiza si Institutului de Diagnostic si Sanatate Animala (IDSA) Bucuresti care, simbata, a confirmat reaparitia bolii in Dudesti. Imediat, prefectul Nicolae Mitroi a dat ordin de instituire a carantinei de gradul 1 si au fost organizate filtre la toate iesirile si intrarile din comuna. Simbata dupa-amiaza si duminica dimineata, au fost adunate circa 8.000 de pasari, din peste 400 de curti, fiind eutanasiat intregul efectiv de pasari din localitate. Potrivit prefectului Mitroi, daca data trecuta, cind au fost depistate cazuri de gripa aviara izolate, s-au putut lua masuri de eutanasiere partiala a pasarilor, doar la gospodariile vecine cu aceea infestata, acum nu s-a mai putut evita omorirea tuturor pasarilor din comuna. In plus, de aceasta data, la Dudesti au fost suspiciuni de gripa aviara in doua gospodarii situate intr-o alta zona, la mare departare de primul focar, confirmat la inceputul anului. In luarea acestei decizii, a avut un rol si faptul ca, la numai citiva km de Dudesti, in localitatea Zavoaia, este din nou carantina. Dupa cum ne-a precizat ieri Gicu Dragan, director executiv adjunct al Directiei Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Braila, actiunea de eutanasiere a pasarilor s-a terminat duminica, pe la prinz.
Satenii din Dudesti sint destul de nemultumiti de faptul ca au ramas fara orataniile din ograda, mai ales ca acestea au scapat ca prin urechile acului, data trecuta. Nemultumirea s-a accentuat si ca urmare a faptului ca ei trebuie sa treaca acum printr-o noua perioada de izolare, de circa o luna, timp in care nu mai pot intra sau iesi din localitate, iar aprovizionarea magazinelor se face destul de greu.
Reamintim ca, data trecuta, s-au sacrificat la Dudesti 127 de pasari din 6 gospodarii, iar localitatea a iesit din carantina in data de 10 februarie, asa ca se discuta acum despre un focar nou de gripa aviara.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii