Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Drumurile judeţene brăilene rămân blocate pe termen nedefinit

 

Pe foarte multe dintre drumurile judeţene brăilene troienele n-au fost mişcate din loc de niciun utilaj nici acum, la mai bine de 12 ore de la încetarea viscolului. Din păcate, situaţia s-ar putea menţine încă multe zile de acum încolo, din simplul motiv că nu există firme angajate de Consiliul Judeţean Brăila pentru a interveni la deszăpezire pe reţeaua de drumuri judeţene.
Situaţia este rezolvată doar în zonele unde Primăriile au fost de acord să încheie un contract de colaborare cu CJ, al cărui obiect este deszăpezirea drumurilor judeţene. Este vorba despre Bordei Verde, Frecăţei, Galbenu, Gradiştea, Jirlău, Salcia Tudor, Stăncuţa, Şuţeşti, Tufeşti, Unirea, Victoria, Vişani şi Zăvoaia. În restul judeţului nu s-a intervenit deloc, iar sulurile de zăpadă formate în urma viscolului de luni fac imposibilă deplasarea autovehiculelor pe drumurile în cauză.
Potrivit datelor furnizate de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Dunărea" Brăila, în dimineaţa zilei de marţi, 30 decembrie, erau blocate 18 drumuri judeţene. Este vorba despre DJ 202 A, B, D şi H, care asigură comunicaţiile rutiere în zona localităţilor Gulianca, Salcia Tudor, Măicăneşti; DJ 203 A, J, N, P, R, S, din zona Jirlău, Surdila, Cireşu; DJ 211 A, B, C şi D, din zonele Tătaru, Bordei Verde; DJ 212 Gropeni - Mihai Bravu şi DJ 221 Cazasu - Ianca - Şuţeşti.
Singura speranţă ca aceste sectoare de drum să fie deblocate rămâne acum la Armată şi la Primăriile comunelor învecinate, pe care conducerea CJ încearcă să le convingă să ofere ajutor. De altfel, o parte dintre primari s-au implicat, acolo unde au fost situaţii cu adevărat dificile, chiar dacă încă nu au încheiat un contract cu CJ.
Preşedintele interimar al CJ Brăila, Viorel Mortu., spune că n-au fost situaţii în care Primăriile să refuze să intervină, dacă a apărut o urgenţă. Din păcate, varianta pe care ar mai fi avut-o CJ, aceea de a încredinţa, dată fiind situaţia de urgenţă, prin atribuire directă, contracte de dezăpezire unor firme specializate a picat. Viorel Mortu ne-a declarat că acest lucru nu a fost posibil, deoarece firmele care s-au prezentat la negocieri nu aveau dotările corespunzătoare. „Din analiza ofertelor s-a constatat că firmele cu care am discutat nu corespund criteriilor noastre. Aveau mijloace de intervenţie rudimentare, incapabile să facă faţă situaţiei dificile din judeţ. Ar fi fost o firmă din Tulcea care avea dotări corespunzătoare, însă aceasta nu a putut ajunge cu utilajele în judeţul Brăila. În aceste condiţii, sper ca, împreună cu Primăriile şi Armata, să rezolvăm problemele judeţului la timp şi legal. Eu personal sunt doar în a doua zi de exercitare a funcţiei. Am început în forţă, dar iau viscolul ca pe o provocare", ne-a declarat Viorel Mortu. Reamintim că profesorul Mortu a fost numit în funcţia de preşedinte interimar al CJ Brăila chiar înainte de Crăciun, mai exact în data de 23 decembrie. Asta după ce, timp de câteva luni, activitatea CJ a fost blocată, după ce preşedintele Gheorghe Bunea Stancu şi vicepreşedintele Florin Mija au fost suspendaţi din funcţie, fiind anchetaţi de DNA pentru corupţie, iar cel de-al doilea vicepreşedinte, liberalul Ovidiu Nechita, a fost puternic contestat de majoritatea PSD-UNPR.
Viorel Mortu ne-a declarat că, până acum, colaborarea cu Armata a decurs foarte bine. Din dimineaţa zilei de marţi, militari din cadrul Garnizoanei Brăila sprijină autorităţile comunale pentru deblocarea drumurilor judeţene Cazasu - Gemenele şi Latinu - Gurguieţi, unde zăpada troienită ajunge şi până la 2 metri înălţime.
Reamintim că că licitaţia pentru încredinţarea serviciului de deszăpezire în judeţ a fost amânată în toamnă, după ce vicepreşedintele instituţiei, Florin Mija, a fost reţinut de DNA în luna august, fiind acuzat de fapte de corupţie, în acelaşi dosar cu preşedintele CJ, Gheorghe Bunea Stancu. În fapt, organizarea licitaţiei pentru atribuirea acestui serviciu pica în sarcina lui Mija, însă, date fiind problemele cu procurorii, rezolvarea acestui aspect a rămas în coadă de peşte. La venirea ca interimar a celuilalt vice, Ovidiu Nechita (PNL), s-a trecut la organizarea unei licitaţii, chiar la începutul lunii decembrie, însă nu s-a prezentat nici o firmă cu vreo ofertă. Toate acestea pe fundalul unui blocaj în activitatea Consiliului Judeţean ca urmare a luptei politice dintre consilierii PNL şi PSD-UNPR pentru preluarea puterii în CJ. Revenind, mai nou, procedura licitaţiei a fost reluată, fiind lansat în SEAP (Sistemul Electronic de Achiziţii Publice), chiar în Ajunul Crăciunului, un anunţ în acest sens. Problema este că licitaţia efectivă este programată abia pentru luna februarie, mai precis 16 februarie. Valoarea estimată a contractului este de 2,5 milioane lei, fără TVA, iar firmelor interesate li se cere constituirea unei garanţii de participare în cuantum de 50.000 lei. Termenul limită pentru accesul la documentele licitaţiei este 13 februarie, iar data până la care se pot depune efectiv ofertele este 16 februarie, ora 10.00. Două ore mai târziu, în comisia de licitaţie vor fi deschise plicurile cu oferte. Criteriul de atribuire a acestui contract este "preţul cel mai scăzut".

 
Categorie articol: 

Comentarii