Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Drum lin către îngeri!

• Cristian Filip, adolescentul pentru care Brăila a făcut scut în faţa cancerului, “eroul” campaniilor umanitare “Citostatice pentru Cristi”, “#hailasuc” şi “Împreună pentru Cristi!”, a fost înmormântat, duminică după-amiază • slujba religioasă a fost oficiată de un sobor de preoţi, la Catedrala “Naşterea Domnului” • Cristi a fost condus pe ultimul său drum de sute de oameni, din municipiu şi judeţ • copiii şi adolescenţii au purtat pe braţe zecile de coroane şi au deschis cortegiul funerar • Cristi îşi va dormi somnul de veci în Cimitirul “Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena”, din municipiu, fiind ultima sa dorinţă înainte de a părăsi această lume • a lăsat în urmă părinţii secătuiţi de puteri, prieteni şi colegi îndureraţi, străini întristaţi de cruntul destin şi o comunitate unită în faţa luptei pentru fiecare secundă din viaţa unui adolescent

 

Porţile Raiului s-au deschis larg, duminică, pentru a-l primi pe Cristian Filip, iar îngerii l-au aşezat cu blândeţe în braţele lui Dumnezeu. Condus pe ultimul drum de sute de adolescenţi, prieteni, rude, sau oameni care nu l-au cunoscut niciodată personal, Cristi a trecut, ieri, pentru ultima dată prin Brăila, oraşul care, pentru el, timp de doi ani, s-a aşezat scut în faţa bolii. Erou pentru părinţii săi, pentru curajul cu care s-a luptat cu cancerul până-n ultima secundă, prieten “de suc” pentru elevii brăileni, copil cu destin nedrept şi chinuitor pentru celelalte sute de persoane care i-au plâns la căpătâi, suflet nevinovat şi curat în Împărăţia lui Dumnezeu, acesta a fost Cristian Filip, adolescentul răpus de boala cruntă. Zeci de coroane cu panglici cu “Regrete eterne” au fost aduse la Catedrala “Naşterea Domnului” de vineri noaptea şi până duminică la prânz.

 

Brăila, alături de Cristi pe ultimul său drum

Sute de brăileni, de toate vârstele, au fost, ieri, “Împreună pentru Cristi”, pentru ultima oară, numai că de data aceasta nu au mai purtat floricele în piept ori ecusoane de voluntar, aşa cum s-a întâmplat de doi ani încoace la toate campaniile umanitare demarate pentru adolescent , ci au prins doliul cu poza lui, în dreptul inimii. Clopotele au bătut triste, anunţând începutul slujbei religioase oficiată de un sobor de preoţi, aceiaşi care au fost tot timpul alături de Cristian prin rugăciuni şi acţiunile demarate în bisericile brăilene. S-au strâns sume impresionante, de ordinul sutelor de milioane de lei vechi, pentru tratamentele costisitoare pe care le-a suportat adolescentul, peste graniţele ţării. Dar, din păcate, liniştea şi “vindecarea” pentru totdeauna a lui Cristi au costat mult mai scump decât au estimat medicii: râu de lacrimi, durere, dor veşnic şi separarea eternă de cei dragi. Întreaga comunitate brăileană, şi nu numai, l-a ajutat pe adolescent să câştige bătălie cu bătălie în lupta cu cancerul, dar nu şi războiul. Împreună am făcut “pact” cu cancerul, însă acesta nu a “jucat” cinstit, pentru că s-a întors mult mai agresiv, când organismul băiatului era deja slăbit de citostatice, şi l-a răpus imediat.

Catedrala a fost neîncăpătoare pentru rudele, prietenii, colegii lui Cristi, pentru profesorii, cunoscuţii şi persoanele străine venite să-i aducă un ultim şi pios omagiu. Sute de lumânări au fost aprinse la căpătâiul lui, pentru a-i lumina calea spre cer. Multe rugi au fost înălţate către Împărăţia lui Dumnezeu, pentru ca adolescentul să simtă că nu este singur, deşi distanţa este infinită acum, între el şi noi.

Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, arhiepiscopul Dunării de Jos, nu a putut fi prezent ieri la Catedrală, însă a transmis un frumos mesaj, care a fost citit celor prezenţi la finalul slujbei. 

“Exemplul luptei lui Cristian trebuie să fie continuat. Exemplul solidarităţii tuturor celor ce suntem de faţă este cel mai frumos omagiu pe care îl aducem unui tânăr ce trece astăzi în ceruri şi ne iubeşte pe toţi de acolo. Să îl însoţim în rugăciune şi să-l rugăm pe Dumnezeu să-l aşeze lângă cei drepţi”, au fost cuvintele Înaltpreasfinţitului Părinte, care, în mesajul lui, a vorbit despre lupta lui Cristi, despre bătălia pe care a dus-o, dar şi despre ajutorul necondiţionat pe care l-a primit din partea a mii a oameni.

De asemenea, o cuvântare extrem de emoţionantă a avut şi preotul din comuna Bărăganul, care l-a numit pe Cristi “fiul lui spiritual”. El a amintit celor prezenţi de copilăria lui Cristi şi grija enormă pe care au avut-o părinţii lui de fiecare dată când boala i-a dat târcoale.

 

Cristi a trecut, pentru ultima dată, pe la liceul unde fusese admis

Exact aşa cum au făcut-o în ultimii doi ani, elevii din tot judeţul s-au mobilizat extraordinar şi ieri, ei fiind cei care au deschis cortegiul funerar, purtând pe braţe zecile de coroane aduse de şcoli, autorităţi, societăţi, rude, prieteni. Părinţii lui Cristi nu s-au dezlipit nicio secundă de “puiul lor drag”, aşa cum l-au alintat dintotdeauna. Dărâmaţi de durere, abia şi-au găsit puterea de a-şi lua rămas bun de la trupul fiului lor, căci sufletele lor vom rămâne unite pentru totdeauna.

Cortegiul s-a oprit preţ de câteva momente la Liceul Pedagogic, unde fusese admis Cristian Filip, în 2015, primul pe listă, la specializarea Ştiinţele naturii. Nu a apucat să urmeze nici măcar o oră de curs, pentru că i s-a făcut rău chiar în prima zi din anul şcolar 2015-2016, luând apoi drumul spitalelor.

Destinaţia finală a cortegiului a fost Cimitirul “Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena”, acolo unde a fost înmormântat Cristi. Astfel, i-a fost îndeplinită ultima dorinţă. Căci, deşi era din localitatea Bărăganul, adolescentul a vrut să fie aproape de Brăila, aşa cum Brăila i-a fost alături în permanenţă de când s-a îmbolnăvit, făcând scut viu în faţa cancerului.

 

O să ne fie dor de tine, Cristi!

Cristi a iubit oamenii, a iubit viaţa şi, mai presus pe orice, şi-a iubit enorm familia. În ultimele clipe de viaţă, el nu s-a temut de necunoscutul ce-l aştepta, ci pentru cei dragi, pentru că vor rămâne singuri pe pământ, iar el nu le va putea fi alături pentru a le alina suferinţa.

Toată suferinţa acestui copil nevinovat a dispărut odată cu somnul adânc şi veşnic ce l-a cuprins, miercuri spre joi noapte. După mai bine de doi ani petrecuţi numai prin spitalele din străinătate, după zeci de şedinţe de chimioterapie şi radioterapie, după alte tratamente efectuate în speranţa că se va vindeca, inima lui Cristi a obosit şi a cedat. Adolescentul şi-a dat ultima suflare pe un pat dintr-o clinică din Germania. Vineri noapte, a fost adus în ţară cu avionul, cu o întârziere de 5 ore faţă de estimarea iniţială, iar sicriul a fost depus la Catedrală. Deşi era trecut de miezul nopţii, zeci de persoane, majoritatea copii de vârsta lui Cristi, l-au aşteptat cu flori, coroane şi lumânări aprinse. L-au plâns şi s-au rugat pentru sufletul lui, apoi l-au lăsat alături de părinţii săi. Au revenit sâmbătă, mai mulţi şi mai trişti, pentru că se apropia cu repeziciune clipa despărţirii pentru totdeauna. “Nu v-am putut da veşti bune…nu v-am putut da veşti bune, nu s-a putut…Am crezut că o să fie bine, dar n-a fost…Eroul lui tata!”, repeta Nicolae Filip, strângând la piept tabloul lui Cristi. “Mi-e dor de tine, puiule! Ţi-am zis că o să-mi fie dor dacă mă părăseşti!”, striga mama sa, din ultimele puteri.

Şi nouă o să ne fie dor de tine, Cristi! O să ne lipsească zâmbetul tău, plin de speranţă şi dornic de victorie în faţa bolii nemiloase. Te vom păstra în inimi şi în fotografii aievea! Nu vom uita niciodată cum ai reuşit să uneşti Brăila! Nu vom uita niciodată cum ne-ai adus ÎMPREUNĂ.

Odihneşte-te în pace, în braţele lui Dumnezeu. Drum lin către îngeri, Cristi!

COAUTOR ARTICOL: Categorie articol: 

Comentarii