Mergi la conţinutul principal

Droguri cu prafuri vaginale

* farmaciştii brăileni şi-au dat seama că ceva nu este în regulă cu granulele "Tantum Rosa" atunci când au început să aibă mai mulţi clienţi bărbaţi decât femei * consumatorii sunt atraşi de noul "drog" pentru că preţul este accesibil şi poate fi procurat din farmacii, fără reţetă * producătorii nu ştiu ce reacţii adverse are produsul deoarece nu s-au gândit şi la acest mod de utilizare

După ce au fost interzise multe din substanţele din compoziţia plantelor etnobotanice, iar majoritatea magazinelor de vise s-au închis, tinerii s-au orientat spre alte "droguri legale". Este vorba despre granulele pentru spălături vaginale "Tantum Rosa", care în combinaţie cu alcoolul, au efect halucinogen. Farmaciştii au intrat la bănuieli atunci când produsul a început să fie cumpărat la ore târzii în noapte şi mai mult de bărbaţi decât de femei. Cei care l-au încercat îşi povestesc experienţele pe internet, senzaţiile simţite fiind dintre cele mai ciudate. Consumatorii sunt atraşi de noul "drog", mai ales că preţul este accesibil (3,8 lei/pliculeţul) şi poate fi procurat din farmacii, fără reţetă.
"Tantum Rosa" conţine benzidamină şi este un produs antiinflamator, pentru administrare vaginală. Tinerii i-au găsit însă şi o altă întrebuinţare: îl beau cu alcool pentru a experimenta senzaţii asemănătoare celor date de drogurile ilegale. Substanţa poate produce halucinaţii, euforie, paranoia dar şi ulcer, fiind un iritant gastric. Prospectul nu conţine informaţii referitoare la reacţiile adverse, probabil pentru că producătorii nu s-au gândit şi la acest mod de utilizare. Farmaciştii brăileni şi-au dat seama că ceva nu este în regulă cu granulele "Tantum Rosa", deoarece solicitările au venit mai mult din partea bărbaţilor şi la ore din ce în ce mai târzii. "Având în vedere că suntem farmacie permanentă, au tot venit peste noapte să cumpere. Ne-a dat de bănuit pentru că erau băieţi, în general tineri până în 30 de ani, cu figuri mai ciudate. Vin şi în cursul săptămânii, nu numai în week-end. Nu i-am întrebat ce fac cu ele, pentru că cine le foloseşte pentru aşa ceva e puţin probabil să şi recunoască", ne-a spus o farmacistă.

Cei care au încercat granulele schimbă însă păreri pe internet. În timp ce unii s-au speriat de experienţele prin care au trecut, spunând că nu ar mai lua niciodată aşa ceva, alţii sunt de-a dreptul încântaţi de ce poate face un pliculeţ de "Tantum Rosa". "Aproximativ jumate de oră nu simţi nimic în afară de senzaţie de greaţă profundă, ameţeală şi durere de cap. (...) Mai târziu începi să ai halucinaţii vizuale şi auditive şi sunt şanse să te comporţi ca un retardat. Îngrozitor! Dacă eşti singur în cameră şi vrei să dormi, nu vei reuşi pentru că te vor trezi păianjenii care coboară de pe peretele camerei, insecte mari ce zboară, şerpii uriaşi care îţi fac cu mâna! Vei auzi diferite voci care strigă, ameninţă, care cer ajutor. Poate ajungi paranoic şi depresiv şi n-o să ai încredere nici măcar în tine. Coşmarul nu se termină repede pentru că efectul ţine vreo 15 - 20 de ore, dar după asta încă mai simţi ameţeală, mai vezi flash-urile de lumină pe tavan etc. Îţi revii cu totul după vreo 40 - 48 de ore din care ai dormit aproximativ 20 de ore", povesteşte unul dintre consumatori.

15drog1 În combinaţie cu alcoolul, substanţa are efect halucinogen Produsul ar putea fi pus sub control naţional

Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog (CPECA) Brăila nu are deocamdată "beneficiari" intoxicaţi cu benzidamină, dar se aşteaptă ca aceştia să apară ţinând cont de faptul că substanţa poate da dependenţă. "Benzidamina este un stimulent al sistemului nervos central şi este folosit ca drog de club în Polonia, Brazilia şi, mai nou, în România. Combinaţii benzenului sunt foarte toxici deoarece organismul uman nu este programat genetic să elimine molecula de benzen. Ea rămâne cantonată în corp şi de multe ori produce chiar mutaţii genetice, mai exact cancer", a explicat Olga Condrat, coordonatorul Centrului.

Noul "drog" va fi analizat şi ar putea fi pus sub control naţional dacă se constată că are efecte asemănătoare substanţelor deja interzise, urmând a fi eliberat numai cu reţetă specială. Procesul este însă de durată şi până atunci tot ce se poate face este informarea cetăţenilor cu privire la efectele nocive ale substanţelor psihoactive, denumite generic "etnobotanice". O astfel de campanie, denumită "Dependenţi de libertate", se desfăşoară zilele acestea la nivel naţional, în judeţul nostru fiind implementată de CPECA Brăila, în parteneriat cu Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Brăila. Cercetările în domeniu au evidenţiat că aceste substanţe produc efecte directe asupra creierului uman, similare celor date de substanţele psihotrope. În urma analizei efectuate de către Laboratorul central de analiză şi profil al drogurilor, din cadrul Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate, s-a stabilit că principalele substanţe cu proprietăţi psihoactive identificate în produsele comercializate sunt din categoria canabinoizilor sintetici şi amfetamine. "Apariţia canabinoizilor sintetici marchează o nouă etapă în dezvoltarea drogurilor de sinteză şi se poate presupune că pe scena drogurilor vor continua să apară substanţe noi din diferite grupe chimice. Toate acestea reprezintă o provocare constantă pentru instituţiile responsabile de sănătatea publică şi de aplicare a legii, atât pentru identificarea toxicologică a substanţelor noi cât şi pentru evaluarea imediată a riscului şi aplicarea unor măsuri de control", a precizat Olga Condrat, coordonator CPECA Brăila.

Activităţile de informare a populaţiei vulnerabile consumului de produse etnobotanice au debutat la Brăila cu o serie de întâlniri şi dezbateri la Organizaţia de Tineret a PDL Brăila, Colegiul Naţional "Ana Aslan", Liceul "Brâncuşi", Şcoala "Anton Pann", Şcoala "G. Coşbuc", Facultatea "C. Brâncoveanu". Pentru informarea părinţilor vor fi distribuite materiale tematice sub formă de "scrisori", în campanie urmând a fi cuprinse şi alte unităţi de învăţământ, precum şi asociaţii de locatari.

România ocupă un loc fruntaş în privinţa comerţului on-line cu produse etnobotanice

În România, anul trecut, peste 1.300 persoane, majoritatea tinere, au solicitat asistenţă medicală după ce au suferit intoxicaţii grave cauzate de consumul de produse etnobotanice. Internetul a apărut ca o piaţă nouă pentru aceste substanţe, punând la dispoziţia vânzătorilor cu amănuntul posibilitatea de a comercializa alternative la drogurile controlate. În 2009, majoritatea comercianţilor cu amănuntul online au fost identificaţi ca având sediul în Regatul Unit (37%), Germania (15%), Ţările de Jos (14%) şi România (7%).

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

recomandari

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro