Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Droguri ascunse în pantofi şi în ouă Kinder!

• Mihai Daniel Manolache, de 27 de ani, a fost anchetat de procurorii DIICOT şi trimis în judecată pentru deţinere de droguri de risc pentru consum propriu • fost consumator de etnobotanice, Manolache s-a apucat de fumat cannabis când a plecat la muncă, în Spania • prins în flagrant de două ori, după ce ascunsese drogurile în cele mai năstruşnice locuri, tânărul a recunoscut că, ani la rând, a fost consumator de stupefiante • Manolache se aproviziona cu droguri de la dealerii din Galaţi şi de la cei care mişunau în Gara de Nord, din Bucureşti 

 

Dependenţa de stupefiante l-a adus pe un tânăr din cartierul Viziru, fără antecedente penale, în vizorul poliţiştilor de la Crimă Organizată.

Brăileanul Mihai Daniel Manolache, în vârstă de 27 de ani, a fost “filat” încă din anul 2014, iar acum a fost trimis în judecată de către procurorii DIICOT - Biroul Teritorial Brăila, pentru două infracţiuni de “deţinere de droguri de risc pentru consum propriu”. Manolache s-a apucat de fumat etnobotanice pe vremea când, la Brăila, acestea se vindeau la liber, la fiece colţ de stradă. A continuat cu “iarbă”, cannabis, pe care a găsit-o în Spania, pentru ca, în final, să fie prins în flagrant delict şi să se pomenească cu dosar penal, după ce aruncase banii pe stupefiante. Prezentăm mai jos povestea tânărului prins în capcana drogurilor. Este povestea celor care, împinşi de curiozitate, s-au apucat să fumeze etnobotanice în urmă cu câţiva ani. Unii au ajuns în stare gravă la UPU, alţii şi-au distrus adolescenţa şi sănătatea pentru câteva fumuri. 

 

50 lei un plic cu “iarbă”

Potrivit propriilor declaraţii, Mihai Daniel Manolache a fost consumator de substanţe etnobotanice în perioada în care, la Brăila, au fost deschise aşa-numitele “magazine de vise” - paravan pentru traficanţii de droguri. Fuma ţigări cu tutun amestecat cu prafuri etnobotanice. După ce etnobotanicele au fost interzise prin lege (în anul 2011), brăileanul a mai consumat doar sporadic astfel de substanţe. Între timp, a fost plecat la muncă, în Spania, şi acolo s-a apucat să fumeze, tot sporadic, cannabis, adică “iarbă”.

Potrivit procurorilor DIICOT - BT Brăila, în ziua de 20 iulie 2014, Mihai Daniel Manolache s-a decis să facă rost de cannabis pentru consum propriu şi s-a deplasat în municipiul Galaţi, însoţit de trei prieteni. Deplasarea au făcut-o cu un autoturism BMW, condus de Adrian G. În acelaşi autoturism, afară de şofer, se mai aflau inculpatul, Gabriel M. şi Mihai P., ultimii doi ocupând bancheta din spate a maşinii.

La Galaţi, Manolache a cumpărat un plic de “iarbă” cu 50 de lei şi l-a ascuns în încălţăminte, după care s-au întors la Brăila. Procurorul de caz precizează:

“La întoarcerea în municipiul Brăila, în zona Bariera Călăraşilor, la Catedrală, un echipaj de poliţie a oprit pentru control autoturismul inculpatului Manolache Mihai Daniel. După legitimarea ocupanţilor acestuia, poliţiştii au efectuat şi un control corporal, identificând în interiorul pantofului stâng (!) al inculpatului Manolache Mihai Daniel plicul cumpărat de acesta din municipiul Galaţi, conţinând fragmente vegetale de culoare verde (...) Substanţele au fost trimise la Laboratorul de Analiză şi Profil al Drogurilor Constanţa”.

Cum era de aşteptat, analizele au confirmat faptul că, în plicul ridicat de la suspectul Manolache, erau fragmente de cannabis. “Iarbă”, cum îi spun consumatorii de stupefiante.

Pe data de 16 octombrie 2016, brăileanul aflat deja în vizorul celor de la Crimă Organizată a călcat iarăşi strâmb. S-a deplasat, de data aceasta, în municipiul Bucureşti, cu trenul, însoţit de un prieten de-al său, Georgian P. După ce au făcut cumpărături într-un mall, cei doi au purces în Gara de Nord, ca să revină la Brăila. Ajuns în gară, consumatorul de stupefiante s-a decis să cumpere cannabis, ştiind că în zonă se găseau uşor comercianţi de substanţe interzise. Inculpatul avea să le spună ulterior anchetatorilor că a văzut în gară “un băiat care fuma iarbă” şi l-a întrebat dacă are aşa ceva de vânzare. Dealerul de droguri - rămas până în acest moment neidentificat - i-a înmânat lui Manolache, contracost, o doză de cannabis ascunsă într-un recipient de plastic provenit de la un ou de ciocolată Kinder.

 

Ţigară cu droguri confecţionată între foile cărţii tehnice a BMW-ului

În aceeaşi zi, precizează anchetatorii, inculpatul s-a întors la Brăila, cu drogul în buzunar. A doua zi, bucuros că are ce fuma, tânărul şi-a sunat prietenii şi s-a dus să se întâlnească cu ei în Parcul Monument, luând cu el drogul cumpărat de la Bucureşti şi o foiţă de ţigară.

În Parcul Monument, Mihai Daniel Manolache s-a întâlnit cu mai mulţi amici - Ionel T., Georgian P. şi Mihai P. - unul dintre aceştia venind tot cu un autoturism BMW. “Inculpatul a confecţionat în autoturism, între foile unei cărţi tehnice auto BMW, o jumătate de ţigară cu cannabis pe care a fumat-o, iar drogurile rămase le-a păstrat în acelaşi recipient. La scurt timp, în zonă a apărut un echipaj de poliţie, care l-a legitimat pe inculpat şi pe cei trei martori. La vederea poliţiştilor, Manolache Mihai Daniel a aruncat recipientul de plastic (Kinder - n.r.) sub autoturism, dar acesta a fost găsit de către lucrătorii de poliţie”, precizează reprezentantul parchetului. Poliţiştii patrulau în zonă, iar consumatorul de droguri s-a panicat pur şi simplu, dându-se de gol.

Prins asupra faptului, Manolache a recunoscut că drogurile-i aparţin şi că erau destinate consumului propriu, nu comecializării. Asupra inculpatului au mai fost găsite o ţigară Marlboro (care însă nu conţinea droguri) şi o râşniţă (grinder) folosită îndeosebi pentru mărunţirea “ierburilor” ameţitoare. Câteva fragmente vegetale au fost găsite între foile cărţii tehnice auto BMW.

Analizele de laborator efectuate pe parcursul urmăririi penale au relevat faptul că, în recipientul de plastic provenind de la oul Kinder mai erau 3,71 grame cannabis. Urme de cannabis au fost găsite şi pe grinder, iar fragmentele vegetale descoperite în cartea tehnică BMW erau, de asemenea, fragmente de plantă cannabis.

La data la care a fost audiat de către procurorii DIICOT, inculpatul Mihai Daniel Manolache a declarat că nu mai este consumator de droguri. A recunoscut însă că a consumat etnobotanice pe vremea “magazinelor de vise” şi că a fumat, sporadic, ţigări cu tutun şi “iarbă” (cannabis) câtă vreme a fost plecat la muncă în Spania.

Acuzat, iniţial, de trafic de droguri de risc, tânărul de 27 de ani a fost anchetat ulterior pentru deţinere de droguri de risc pentru consum propriu, fără drept, faptă prevăzută şi pedepsită de art. 4 alin. 1 din Legea nr. 43/2000. Procurorul care s-a ocupat de caz precizează:

“Audiat cu respectarea garanţiilor procesuale, inculpatul Manolache Mihai Daniel a recunoscut comiterea infracţiunilor în forma reţinută de organele de urmărire penală. Inculpatul a descris în amănunt condiţiile şi împrejurările în care a fost depistat, la datele de 20 iulie 2014 şi 17 octombrie 2016 (...) Inculpatul a refuzat să se prezinte la evaluarea în vederea includerii sale într-un program de asistenţă medicală, psihologică şi socială”.

Trebuie menţionat faptul că, pe parcursul anchetei, oamenii legii au solicitat evaluarea consumatorului de droguri, de către Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Brăila.

Cazul se află acum în atenţia judecătorilor de la Tribunalul Brăila.
Categorie articol: 

Comentarii