Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Drepturile noastre, obligatiile lor

Incet, dar sigur, opinia publica din Braila incepe sa reactioneze, sa ia atitudine atunci cind ceva nu-i convine. Este un semn de insanatosire a natiei, este un semn ca sintem pe drumul cel bun.
Luni seara, un cetatean "amarit" s-a gindit sa-si rotunjeasca veniturile cu trandafiri furati de pe bulevard. O persoana a anuntat Politia Comunitara, iar omul a fost prins si amendat. Acea persoana si-a aparat dreptul de a trai intr-un oras frumos. Saptamina trecuta am observat pe strada o alta scena care mi-a dovedit ca timid, invatam sa reactionam. Doi pusti de 12-13 ani carau cu greu un capac de canalizare pe care tocmai il furasera, tot de pe bulevard. Un cetatean i-a intrebat de unde au capacul respectiv. Cum minciuna ca l-ar fi luat din curtea bunicilor, pe care a incercat-o cel mai mare, nu a tinut, omul le-a spus ca va chema politia daca nu duc inapoi capacul. Simpla reactie a acelui om este un semn bun, e un semn ca incepem sa constientizam ca sintem cetateni ai acestui oras, ca e dreptul nostru sa ne aparam drepturile si ca nu trebuie sa stam pasivi sa asteptam ca altii sa faca ceva pentru noi. Si tot extraordinara mi s-a parut si initiativa ecologistilor, faptul ca un grup de oameni s-a organizat si a indraznit sa protesteze impotriva "porcariei lui Caruz". De ani de zile, brailenii tac si inghit mirosurile pestilentiale. De ce ? Pentru ca Braila sa nu piarda un producator? Fals. Acelasi producator ar putea sa-si desfasoare nestingherit activitatea daca ar mai micsora profitul pentru sine si ar mai investi astfel incit emanatiile porcinelor sa nu mai ajunga pina in centrul orasului, sa nu mai nasca atitea dispute si atita disconfort.
Ce mai, aruncam hirtii pe jos, dar vrem curatenie, rupem trandafirii, dar vrem un oras frumos, luptam pentru un mediu curat dar nu am gasit forta morala in noi sa-l obligam pe Caruz sa-si modernizeze crescatoria de porci! Nu putem lasa totul in seama autoritatilor, nici in tarile civilizate nu e asa. Pretutindeni, cetatenii reactioneaza. Asa ca ar fi timpul sa ne schimbam si noi atitudinea. Trebuie sa ne intereseze ce fac cei de linga noi, trebuie sa avem curajul sa-i tragem la raspundere. Cind vom intelege acest lucru si vom reactiona la micile incalcari zilnice ale drepturilor noastre, cu siguranta ne vom simti mai confortabil.
Pentru ca, altfel, e inutil sa cerem celor aflati in functiile de conducere ale urbei sa faca ceva pentru oras, daca noi, la rindul nostru, nu miscam un deget si acceptam tacuti tot ce se intimpla. Trebuie sa invatam sa reactionam, sa luam atitudine, sa nu ne mai lasam calcati in picioare sub diferite pretexte. Trebuie sa ridicam privirea din pamint, sa observam ce fac cei din jurul nostru si sa luam atitudine, sa ne aparam dreptul de a trai intr-un oras care sa ne merite si pe care sa-l meritam.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii