Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Dreptul de joc în prima etapă al unor jucători, clarificat de LPF

Liga Profesionistă de Fotbal a luat poziţie după ce dreptul de joc al atacantului Denis Alibec (Astra Giurgiu) şi al portarului Peterson Pecanha (Petrolul Ploieşti) a fost contestat în prima etapă a Ligii I de fotbal, în urma cartonaşelor roşii primite în finalul sezonului precedent.
Liga Profesionistă de Fotbal a solicitat FRF clarificări privind modul de aplicare al articolului 41 din Regulamentul Disciplinar după ce FC Braşov a contestat dreptul de joc al portarului echipei Petrolul, Peterson Pecanha, în meciul de duminică, au declarat, pentru Mediafax, surse LPF.
"Liga nu se poate autosesiza decât în cazul în care se încalcă regulile jocului. Iar aici nu este vorba despre aşa ceva, ci despre aplicarea acestui articol din Regulamentul Disciplinar. LPF a solicitat federaţiei clarificări privind aplicarea articolului 41, care se referă modul în care se execută suspendările primite ca urmare a eliminărilor. Într-adevăr, Cupa Ligii nu este menţionată în articolul respectiv, dar nici Supercupa României nu este, iar asta nu înseamnă că nu e competiţie oficială", au afirmat sursele citate.

Care sunt meciurile oficiale?

Articolul 41 (Executarea suspendărilor) din Regulamentul Disciplinar prevede următoarele: "Suspendarea persoanelor fizice, jucători sau oficiali (alta decât cea pentru cartonaşe galbene) se execută începând cu primul joc oficial, desfăşurat după luarea hotărârii, respectiv, după eliminarea din teren, în calcul intrând atât etapele de campionat, cât şi cele din cadrul Cupei României".
Conducerea LPF susţine într-un comunicat publicat pe site-ul www.lpf.ro, că partidele din Cupa Ligii se iau în calculul suspendării unui jucător, deoarece acestea sunt jocuri oficiale.
"Cupa Ligii-Adeplast este o competitţie oficială prevăzută de regulament şi aprobată de FRF, iar jocurile din această competiţie intră în calculul suspendării unui jucător sancţionat cu eliminare, la fel ca şi cele din Cupa României, Supercupa României şi Campionatul Naţional Liga I. Prevederea disciplinară instituie această regulă generală, însă pentru a evita orice alte discuţii pe viitor, am solicitat şi o decizie de clarificare din partea FRF", se menţionează pe site-ul citat.

Se cer clarificări

În adresa transmisă secretarului general al FRF, Gheorghe Chivorchian, oficialii LPF solicită emiterea unei circulare prin care să se clarifice articolul 41 din Regulamentul Disciplinar. "Chestiunea supusă analizei şi deciziei dvs. se referă la executarea în Cupa Ligii a etapelor de suspendare pentru cartonaşele roşii aplicate jucătorilor în meciurile din Campionat, Cupa României şi Super Cupa României. Întrebarea adresată de cluburi a fost dacă în calculul executării sancţiunii de suspendare ca urmare a unei eliminări în Campionat, Cupa României sau Super Cupa României, intră şi jocurile din Cupa Ligii. În opinia noastră, art. 41 din RD este lacunar în sensul că trasează regula generală, aplicabilă şi în cazul nostru, însă în acelaşi timp lasă loc şi interpretărilor. Pentru acest motiv vă rugăm respectuos să ne sprijiniţi în sensul clarificării acestei chestiuni prin emiterea unei decizii/circulare de interpretare a dispoziţiilor art. 41 din Regulamentul Disciplinar", se precizează în adresa LPF.
După înfrângerea cu Petrolul Ploieşti, scor 0-1, conducerea FC Braşov a contestat dreptul de joc al portarului echipei prahovene, Peterson Pecanha. Preşedintele Constantin Zotta susţine că FC Braşov trebuie să câştige meciul la masa verde deoarece Pecanha era în stare de suspendare la momentul jocului. El afirmă că partidele din Cupa Ligii-Adeplast, competiţie nou înfiinţată de LPF, nu sunt luate în calcul în executarea suspendărilor.

Situaţie încurcată

Portarul Pecanha a fost suspendat pentru două meciuri în penultima etapă a sezonului 2013-2014 a Ligii I. El nu a fost folosit de Petrolul Ploieşti în ultima etapă a sezonului şi în optimile de finală ale Cupei Ligii-Adeplast.
În aceeaşi situaţie ca Pecanha se află şi atacantul formaţiei Astra Giurgiu, Denis Alibec. Eliminat în finala Cupei României-Timişoreana, Alibec nu a fost folosit în următoarele două meciuri ale echipei sale, cel din Supercupa României şi cel din optimile de finală ale Cupei Ligii-Adeplast. El a jucat însă pentru Astra Giurgiu în ultimele 20 de minute ale partidei din etapa I cu Concordia Chiajna.

 
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii