Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Dragomir nu vede cu ochi buni o grevă la “Braicar”

• primarul municipiului este totuşi de acord cu ideea majorării salariale peste rata inflaţiei, dar nu într-un procent care să împingă compania de transport spre insolvenţă • “Nimeni nu-şi doreşte grevă la Braicar, dar nu putem împiedica sindicatul de acolo să organizeze pe lege acţiunile de protest”, a comentat edilul, subliniind că este exclusiv treaba conducerii societăţii şi a sindicatului să găsească o soluţie de compromis

 

După două săptămâni de la izbucnirea conflictului colectiv de muncă de la compania de transport public de persoane SC “Braicar” SA, primarul municipiului a făcut primele comentarii pe acest subiect fierbinte. Edilul a precizat că, la puţin timp de la înregistrarea la ITM Brăila a conflictului, a invitat în cabinetul său conducerea “Braicar” şi reprezentanţii Sindicatului Liber Transloc pentru a facilita o conciliere între cele două părţi, înainte de procedura oficială de conciliere de la Inspecţia Muncii. “Am avut o discuţie cu ambele părţi aici, la mine în birou, în urmă cu o săptămână şi jumătate, şi am discutat pe marginea tuturor problemelor semnalate de către sindicat. Intenţia şi dorinţa mea a fost aceea de a aduce cele două părţi la masa dialogului. Cu excepţia salariilor, la toate celelalte probleme ridicate de sindicat la discuţia din biroul meu s-a ajuns la o soluţie comună pentru rezolvarea lor. Ca opinie personală, am fost de acord să existe o creştere salarială, pentru că este normal de altfel, mai mare decât rata inflaţiei, dar care să respecte şi un plan al societăţii din punct de vedere economic în ce priveşte încasările şi cheltuielile. (...) Noi nu putem să dăm bani pentru salariile celor de acolo, ci societatea trebuie să aibă bugetul necesar astfel încât să-şi asigure cheltuielile de exploatare, cheltuielile de funcţionare, dar şi cele care includ o creştere decentă a salariilor angajaţilor din companie, însă fără a depăşi o limită care să conducă, la un moment dat, societatea către insolvenţă sau cine ştie ce alte probleme financiare. (...) Repet şi subliniez, mă gândesc la o soluţie de compromis, care să fie sustenabilă din punct de vedere economic pentru societate. (...) Îmi doresc ca atât sindicatul cât şi conducerea societăţii să ajungă la un compromis şi la o creştere decentă şi normală a salariilor. O grevă generală ar fi o greşeală din partea tuturor, pentru că ar crea o prăpastie şi mai mare între sindicat şi conducerea societăţii, dar şi o ostilitate din partea tuturor brăilenilor”, a declarat Marian Dragomir, după şedinţa CLM de ieri.

 

Dragomir: “Toţi ne dorim un transport civilizat”

De asemenea, sursa citată a punctat că, în ultima perioadă, municipalitatea a făcut eforturi financiare pentru a asigura companiei publice de transport resursele financiare pentru dezvoltarea şi modernizarea parcului auto prin cumpărarea a peste 30 de autobuze noi, de mică şi medie capacitate. În plus a insistat şi asupra faptului că, zilele acestea, “Braicar” are în derulare o achiziţie publică pentru alte 5 autobuze de medie capacitate. “Primăria municipiului Brăila s-a implicat în ce priveşte societatea «Braicar» prin alocarea de fonduri bugetare pentru achiziţia de autobuze noi şi modernizarea societăţii. Primăria nu se poate transforma şi în negociator al salariilor celor de la «Braicar», dar sunt ferm convins că atât conducerea societăţii cât şi sindicatul, dar şi cetăţenii municipiului, apreciază faptul că din fondurile Primăriei municipiului Brăila s-au cumpărat într-un an şi opt luni, 16 autobuze de capacitate medie, 16 autobuze de capacitate mică, iar acum primăria a mai alocat fonduri pentru alte 5 autobuze de capacitate medie. Ca o paranteză, există două oferte în acest moment şi fără a da detalii concrete vă pot spune doar că avem înscris la licitaţie un autobuz produs în România şi un autobuz produs în altă ţară. Cu siguranţă în perioada următoare vor mai fi achiziţionate şi alte autobuze noi. (...) Îmi doresc ca beneficiarul final, şi mă refer la cetăţean, să fie cel mai mulţumit. Nu primarul, nu conducerea «Braicar», nu angajaţii Braicar, ci toţi brăilenii. Îmi doresc să nu mai existe întârzieri în grafic, ori pauze în care unele autobuze să mai aibă câte un defect şi să se retragă la garaj. De asemenea, îmi doresc să nu mai văd autobuze mergând unul după altul pe aceeaşi linie. Şi totul ţine de o programare internă şi de respectul pe care toţi angajaţii «Braicar», director, dispecer, şofer, mecanici, trebuie să-l acorde acestei companii, dar şi brăilenilor. În final, toţi ne dorim un transport civilizat şi condiţii decente”, a încheiat Dragomir. 

Reamintim că, la finele lunii trecute, sindicaliştii de la “Braicar” au anunţat că, din punctul lor de vedere, negocierile anuale privind încheierea unui nou Contract Colectiv de Muncă pe unitate au eşuat în contextul în care conducerea companiei a refuzat, printre altele, cererea organizaţiei de a fi implementată o nouă grilă de salarizare care ar însemna o majorare salarială ce presupune un efort financiar suplimentar de circa 200.000 lei lunar. În acest context, sindicatul a început campania de consultare a angajaţilor companiei prin strângerea de semnături privind validarea sau nu a declanşării acţiunilor de protest. O grevă de avertisment, de două ore, ar putea avea loc chiar săptămâna viitoare.

COAUTOR ARTICOL: Categorie articol: 

Comentarii