Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Dragnea, uns şef al PSD

Liviu Dragnea a fost validat preşedinte al social-democraţilor la Congresul extraordinar al PSD de ieri. Dragnea a fost declarat preşedinte al PSD cu unanimitate de voturi. Potrivit rezoluţiei citite de Florin Iordache, Dragnea a obţinut la scrutinul intern, care a avut loc duminica trecută, 442.650 de voturi „pentru" dintre cele 457.764 exprimate de membrii de partid.
În discursul său, Liviu Dragnea a afirmat că social-democraţii sunt oameni serioşi şi cinstiţi şi că nu sunt nici baroni, nici corupţi, nici comunişti. El a admis că social-democraţii au făcut de-a lungul timpului greşeli politice şi a propus marcarea unui moment de reculegere pentru victimele comunismului.
„Multă vreme nu am avut curajul să ne asumăm istoria României aşa cum a fost ea sau să rezonăm la unele vibraţii ale poporului român. Ne-am ferit câteodată să ne asumăm chiar şi trecutul recent. (...) Nu am avut curajul să condamnăm crimele comunismului, nu ne-am asumat unele greşeli făcute în primii ani de după Revoluţie. Tratamentul politic aplicat unor supravieţuitori sau unor victime ale dictaturii poate nu a avut moderaţia şi respectul cu care trebuiau trataţi acei oameni. (...) Trebuie să ne cerem iertare, chiar dacă nu noi suntem vinovaţi. A ne cere iertare este un gest moral fundamental al despărţirii de un trecut care ne mai urmăreşte şi azi. Vreau să ne ridicăm în picioare şi să ţinem un moment de reculegere în amintirea victimelor dictaturii comuniste şi să ne cerem iertare României şi românilor că nu am făcut acest gest până acum", a spus Dragnea. Toţi participanţii s-au ridicat pentru căteva secunde, apoi s-au grăbit să continue şedinţa.

Ce au zis alţii

Premierul Victor Ponta a declarat ieri, la Congresul PSD, că Liviu Dragnea are mandatul său de premier „pe masă" şi că este convins că liderul social-democraţilor va folosi acest mandat spre „binele tuturor".
Preşedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, le-a reproşat liderilor social-democraţi că au o „slabă legătură" cu mediul intelectual, apreciind că acest lucru este un semnal prost în societate. Iliescu consideră că PSD are o problemă cu promovarea elitelor politice şi constată amplificarea „fenomenului politic de cumetrie".
În schimb, preşedintele PSD Vrancea, Marian Oprişan, a solicitat modificarea legii incompatibilităţilor aleşilor locali, pe care a catalogat-o drept „blestemată".

Tăriceanu - şi la bine, şi la greu, vorba lui Iliescu

Copreşedintele ALDE Călin Popescu-Tăriceanu susţine că acţiunile în justiţie intentate preşedintelui PSD, Liviu Dragnea, şi premierului Victor Ponta sunt politice şi începute din interese partizane. El a mai susţinut că în timp ce Opoziţia este mai preocupată cum să pună mâna pe guvernare, Puterea este preocupată de guvernare.
„Liviu, vei avea în ALDE un partener pentru proiectul de ţară pe care l-ai evocat. Vreau să reuşim să punem în aplicare un vis (...), să facem din România a şaptea putere economică a Europei", i-a transmis Tăriceanu lui Dragnea.

 
Categorie articol: 

Comentarii