Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Dragnea ar dori eliminarea pragului la referendum. Prima reacție a liderului PSD după eșecul de duminică

Liderul PSD Liviu Dragnea a susținut, în prima sa ieșire publică după referendumul pentru redefinirea familiei, că invalidarea referendumului nu este un eșec al PSD, deoarece partidul nu a făcut campanie pentru a scoate oamenii la vot, ci doar pentru a-i informa. Dragnea a făcut aluzie și la eliminarea cvorumului la referendumuri, întrucât acesta „inhibă” populația să iasă la vot. De asemenea, liderul PSD a afirmat și că boicotul este pedepsit prin lege, deși nu există niciun act legislativ în vigoare în acest sens. 

 

„Nu trebuie să justific eu, am văzut tot felul de analize. Sunt câteva constatări: noi stăm agățați de un număr ipotetic de oameni care ar putea fi prezenți la referendum. Toți știm că sunt milioane de români în afara țării, care au drept de vot. Acest cvorum, indiferent că e 30% sau 50%, se dovedește încă o dată că, de fapt, diminuează sau inhibă prezența la vot. Dintr-un motiv foarte simplu. Cei care sunt împotriva întrebării de la referendum au la îndemână un mijloc, care sigur că e pedepsit de lege, dar nimeni nu îl aplică, și anume boicotul. Eu am spus asta în mai multe rânduri: în momentul în care ar fi un referendum fără prag s-ar mări prezența”, a declarat Liviu Dragnea. 

„S-a spus că e referendumul meu, referendumul PSD-ului. Am auzit chiar oameni de foarte bună-credință că ar fi un interes al meu sau al PSD. Până la urmă, a fost o voință de participare de 4 milioane de români, alții au boicotat, ăsta e rezultatul și mergem mai departe. Nu putem să facem o analiză în PSD pentru că nu au fost niște alegeri la care să fi participat PSD. Am spus că PSD nu face campanie pentru a îndemna oamenii să voteze într-un fel sau altul, ci doar o campanie de informare.”, a adăugat liderul PSD.

Întrebat dacă referendumul a fost un eșec pentru PSD, Liviu Dragnea i-a întrebat pe jurnaliști: „De ce ar trebui să fie un eșec pentru mine sau pentru PSD?”.

Reporter: Ați spus că e un moment de cumpănă și părea că vă doriți ca ref să fie validat, iar acum nimeni din partid nu spune că a fost un eșec, deși așa pare.

Liviu Dragnea: Eșec al cui? De ce să fie un eșec al PSD? Am votat exact ca cetățeni, nu poate fi un eșec al unui partid, dacă vreți este un eșec al tuturor celor care am votat „Da”. Primarii, membrii de partid au informat oamenii, dar nu puteai să mergi să îi iei din casă.

Reporter: Considerați că s-a stins mitul că PSD strânge oameni la vot?

Liviu Dragnea: Deci, ca să fiu foarte clar sau să înțeleg eu foarte bine, spuneți că asta a fost capacitatea PSD? Păi dacă PSD a adus 3,9 milioane de oameni, adică pentru noi, în decembrie 2016 am avut 3,2 milioane. Ăsta e raționamentul vostru.
Categorie articol: 

Comentarii