Mergi la conţinutul principal

Dr. Profit

Veniturile medicilor de familie s-au dublat din luna aprilie a acestui an, pentru ca ministrul Sanatatii vrea sa acorde mai multa atentie medicinei preventive. Situatia nu este pe placul doctorilor de la urgenta si asta pentru ca lefurile medicilor din spitale au crescut cu doar 6%. Astfel, medicii din spitale, cu peste 30 de ani vechime, ajung sa cistige lunar in jur de 4.000 de lei cu tot cu sporuri, iar rezidentii sint platiti cu aproape 1.000 de lei pe luna. Desi medicii de la urgenta si terapie intensiva acuza Ministerul Sanatatii de discriminare si afirma ca muncesc mai mult si se expun la mai multe riscuri decit doctorii de familie, ministrul Sanatatii sustine ca medicii de familie trebuie sa fie mai bine platiti si asta ca sa previna si sa trateze bolile in faza incipienta pentru a se evita internarile costisitoare de mai tirziu.
Veniturile lunare ale medicilor de familie au crescut din luna aprilie, odata cu modificarea pozitiva a valorii numarului de puncte acordate pentru fiecare asigurat de pe lista si a tarifului pentru unele servicii prestate, criterii dupa care se face plata acestor cadre sanitare.
Astfel, in functie de citi pacienti are si de numarul unor anumite servicii pe care le ofera pe linga consultatiile obisnuite, printre care imunizari copii, asistenta gravide, un medic de familie poate incasa intr-o luna sume cuprinse intre 11 si 50 de milioane de lei vechi.
Mai multi bani intra in buzunarul doctorilor care lucreaza la tara, intr-o zona defavorizata, cu foarte multe persoane luate in evidenta si care, pentru conditiile grele in care muncesc, primesc un spor ce variaza intre 20% si 80%.

Medicii de la tara, platiti mai bine decit cei de la oras

Desi asistenta sanitara din mediul rural este considerata ca fiind una precara, iar posturile de la tara nu sint rivnite mai de nimeni, medicii de familie de la sate par a fi cei care au salariile cele mai mari.
Cresterea valorii punctului pentru plata per capita (tarif pe persoana asigurata) si pentru plata pe serviciu medical permite medicilor sa se descurce onorabil, acest fapt reprezentind o recunoastere a importantei medicinei de familie. De precizat este insa ca veniturile medicilor nu trebuie confundate cu cele ale cabinetului, acestea din urma fiind, de fapt, sumele necesare pentru functionare si plata angajatilor. Lunar, un medic de familie primeste de la Casa de Asigurari de Sanatate un anumit fond, din care trebuie sa plateasca personalul, cheltuielile pentru utilitati, birotica, dotari, renovari etc., si numai suma care ramine dupa achitarea acestor datorii reprezinta plata muncii prestate.
Despre valorile de contract pe care le plateste CJAS ca si sume totale, dr. Mariana Tarachiu, director al CJAS, ne-a spus ca situatia poate fi apreciata ca un cistig diferentiat la medicii de familie fata de medicii din ambulatoriul de specialitate. Aceasta comparatie poate fi facuta doar dintr-un punct de vedere, in sensul ca si unii, si ceilalti lucreaza in sistem privat. Referitor la cistigul salarial al medicilor care sint angajati ai unitatilor sanitare, respectiv cei din spitale sau de la Serviciul de Ambulanta, ele cuprind pe linga salariul de baza, si venituri provenite din garzi, din sporurile aferente locului de munca si tipului de activitate. "Pentru cei din sistemul privat, respectiv medicii de familie si cei din ambulatoriul de specialitate, veniturile din contractul cu CJAS se adauga veniturilor cabinetului, iar din acestea se suporta absolut toate cheltuielile, de intretinere, dotare, salarizare, aferente cabinetului. Cu cit un cabinet este mai dotat cu aparatura, cu mijloace de dotare moderna a actului medical, cu atit cheltuielile sint mai mari, incit veniturile definitive reprezinta diferenta dintre venitul brut si cheltuiala realizata, care difera de la cabinet la cabinet. Venitul unui medic din ambulatoriul de specialitate sau al unui medic de familie este cel care ramine dupa ce achita absolut toate obligatiile, iar acest venit poate fi cuantificat intr-o suma lunara aproximativa abia in luna martie sau mai a anului urmator, pentru anul precedent, cind reuseste sa-si achite toate cheltuielile cu impozitele, cu darile si contributiile, atit pentru Casa de Pensii, cit si pentru asigurarile de sanatate. Abia in luna mai a anului urmator, medicul stie ca in anul precedent a cistigat o anumita suma", a precizat dr. Mariana Tarachiu.

Veniturile maxime, intre 12.000 si 14.000 lei

La ambulatoriul de specialitate, pentru un program de 7 ore, sumele decontate de CJAS Braila in luna iunie a.c. au fost in jurul cifrei de 8.000 lei. Pentru medicii care au contract de 3 ore sau mai putin, sumele variaza intre 1.000 si 3.000 lei. La toate aceste sume se iau in calcul numarul de consultatii si numarul de servicii care se pot face, aferente fiecarei specialitati. Aceasta, pentru ca o specialitate poate efectua, pe linga consultatii, un numar mai mare de servicii, iar o alta specialitate, un numar mai mic de servicii, in functie de lista de servicii aprobata prin normele de aplicare ale contractului cadru.
"Pentru medicii de familie, veniturile maxime sint intre 12.000 si 14.000 lei, iar ca nivel minim, intre 3.000 si 5.000 lei. Nivelul maxim este atins cu preponderenta de medicii din rural, dar sint si in mediul urban medici care se ridica la astfel de venituri", ne-a declarat dr. Mariana Tarachiu.
Medicii din rural, pe linga numarul de puncte per capita, mai beneficiaza, in baza unei grile elaborate de Ministerul Sanatatii, de sporuri care se transforma in punctaj, iar punctajul, in sume aferente. Aceste sporuri au fost stabilite de o comisie formata din reprezentanti ai CJAS, ASP si ai Colegiului Medicilor si Societatii de Medicina de Familie si se regasesc in valoarea contractului final. "La aceste diferente, contribuie in primul rind numarul de asigurati de pe lista, apoi structura pe grupe de virsta si in al treilea rind, numarul de servicii pe care un medic de familie poate sa le faca. Din acest punct de vedere, numarul cel mai mare de servicii il pot face medicii care au pe lista mai multi copii, pentru ca acolo sint mai multe vaccinari, mai multe controale periodice si atunci, numarul de puncte aferent acestor servicii se transforma in sume care se adauga la valoarea finala de contract", a precizat directorul CJAS.

13,3 miliarde de lei vechi pentru 143 medici de familie

In mediul rural, cabinetele medicale de specialitate pot beneficia de aceleasi sporuri, in aceleasi conditii de care beneficiaza medicul de familie. "La medicul de familie, la valoarea finala se mai adauga gradul profesional, pentru ca nivelul punctului este la nivelul de medic specialist - medicul care nu este nici macar specialist este depunctat, pe cind celui care are grad de medic primar i se mai adauga 20%. De aici, nivelul mai mare al numarului de puncte.
La fel este si la medicul de specialitate, care, daca este doar specialist este platit la nivelul punctelor aferente gradului de baza, daca este primar, primeste un plus de 20% din punctaj", ne-a explicat dr. Mariana Tarachiu.
Pentru ambulatoriul de specialitate, in luna iunie, CJAS a platit 289.222 lei (circa 2,9 miliarde de lei vechi), pentru 38 de furnizori, iar pentru cei 143 medici de familie a platit 1.327.816 lei (13,3 miliarde de lei vechi).
De precizat este faptul ca nu toate cabinetele medicilor specialisti sint in contract cu CJAS cu 7 ore, in timp ce medicii de familie sint toti in program de activitate integral.
Odata cu intrarea in vigoare a noului Contract cadru pe anul 2008, incepind cu luna aprilie, valoarea minim garantata a punctului "per capita" a crescut de la 2,38 lei (aferenta anului 2007 si primelor 3 luni ale anului 2008) la 4,61 lei, iar valoarea minim garantata pentru un punct pe serviciu a crescut de la 0,49 lei la 1,90 lei. Datorita acestor cresteri, si sumele decontate medicilor de familie au inregistrat o marire corespunzatoare.
Sumele primite de medicii de familie difera de la luna la luna, in functie de mai multe criterii analizate la fiecare medic in parte. In calculul venitului pe cabinet se tine cont de numarul de pacienti, virsta in care se incadreaza acestia, serviciile medicale efectuate si valoarea sporului acordat.
Practic, numai 10% din banii medicilor reprezinta servicii medicale, restul fiind venituri "per capita", care se calculeaza dupa punctajul fiecarui pacient aflat pe lista, inmultit cu coeficientul corespunzator virstei. Astfel, pentru un copil de 0-1 an un medic primeste aproape 67 de lei, pentru un batrin de peste 65 de ani primeste 56 de lei, iar pentru un adult 46 de lei.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro