Mergi la conţinutul principal

Dr. Iugulescu faţă-n faţă cu ANI şi DNA

Consiliul Judeţean a luat act de neregulile constatate de Corpul de Control al Ministerului Sănătăţii la Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Brăila şi a început deja să monitorizeze modul în care sunt puse măsurile în aplicare.
Dr. Mihail Iugulescu, managerul SJU, va fi nevoit să aducă lămuriri atât în faţa organelor de cercetare penală - DNA şi ANI, cât şi în faţa şefilor ierarhic superiori, respectiv de la Consiliul Judeţean. Cert este că, potrivit acestuia, "au fost demarate proceduri pe toate fronturile pentru remedierea situaţiei". Reamintim că DNA a cerut dosarele de angajare încheiate de Consiliul Judeţean pe vremea lui Gheorghe Bunea Stancu, atât pentru Rodica Sin, fostul manager, cât şi pentru actualul manager. În acest dosar, aflat în fază de început, este verificată legalitatea documentelor semnate de Bunea Stancu, iar dr. Iugulescu n-are de dat decât o informare. Pe altă parte, în dosarul deschis recent de ANI este vorba despre calitatea de unic asociat a doctorului Iugulescu la tipografia RBC Systems, calitate care n-ar fi conformă cu legea, potrivit Ministerului Sănătăţii. Căutat, ieri, de reporterii noştri, dr. Mihail Iugulescu a susţinut că rezolvă toate neregulile găsite de Corpul de Control şi intenţionează să regleze chiar şi această situaţie sesizată, respectiv unica sa asociere la acea tipografie.
"Am asfaltat şi rampa de la UPU, vineri o parte, sâmbătă o parte, am făcut tot ceea ce era de făcut şi vom mai face. Chiar am fost de gardă şi m-am întâlnit şi cu d-na dr. Uscatu (n.r. - dr. Viorica Uscatu, managerul Serviciului de Ambulanţă Judeţean) şi era extrem de încântată. Lucrăm pe toate fronturile, rezolvăm ceea ce este de rezolvat", ne-a declarat dr. Mihail Iugulescu.

Serviciul RUNOS, refăcut de la bază. Ordine şi disciplină şi în Achiziţii

Deşi dr. Iugulescu nu e direct răspunzător de faptele tuturor angajaţilor, trebuie să se ocupe acum de implementarea măsurilor dispuse de minister în termenele date de Corpul de Control. De altfel, potrivit unei adrese trimise pe adresa redacţiei de către Consiliul Judeţean, Ministerul Sănătăţii a verificat la spital "respectarea legislaţiei în cadrul serviciului RUNOS şi a structurii funcţionale a unităţii sanitare, respectarea condiţiilor igienico-sanitare, respectarea prevederilor legale de derulare a contractelor din 2013 până în prezent, modul de încasare a veniturilor proprii din serviciile prestate, validate şi invalidate de Şcoala Naţională de Sănătate Publică, Management şi Perfecţionare în Domeniul Sanitar Bucureşti, din 01.01.2013 până în prezent".
Măsurile imediate dispuse sunt, după cum ne informa tot Consiliul Judeţean, "reactualizarea şi modificarea Regulamentului de Organizare şi Funcţionare al unităţii, modificarea Organigramei în conformitate cu structura organizatorică aprobată şi cu legislaţia în vigoare, organizarea concursurilor pentru posturile vacante şi temporare cu respectarea legislaţiei în vigoare, sancţiuni contravenţionale conform H.G. 857/2011, elaborarea, aprobarea şi implementarea procedurilor operaţionale de achiziţii publice, astfel încât să existe o abordare unitară a procedurilor din partea tuturor celor care sunt implicaţi. Se vor evita alegerea eronată a unor proceduri de achiziţie, întârzierea nejustificat de mare a datei de încheiere a contractului şi încălcarea prevederilor legale în domeniu".

Deadline maxim pentru rezolvarea problemelor: 60 de zile

Totodată, Ministerul Sănătăţii a impus spitalului "să emită şi să înregistreze în contabilitate valoarea serviciilor medicale efectuate, chiar dacă se va depăşi valoarea de contract, plus să recupereze sumele provenite din serviciile validate de către Şcoala Naţională de Sănătate Publică şi nedecontate de către CJAS Brăila", se arată într-o notă trimisă pe adresa redacţiei "Obiectiv- Vocea Brăilei" şi semnată de Viorel Mortu, preşedinte interimar al Consiliului Judeţean Brăila.
De menţionat că în regulamentul intern al spitalului, Corpul de Control a sesizat că "au fost înscrise atribuţii pentru funcţia de registrator, îngrijitor curăţenie, dezinfector, agent pază proprie, muncitor întreţinere, funcţii care nu sunt prevăzute în legea cadru privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice". Ba chiar, în documentul Ministerului Sănătăţii "se arată că în unităţile sanitare nu există funcţia de evaluator". În plus, Regulamentul de Organizare şi Funcţionare "nu este corelat cu structura funcţională a spitalului. De exemplu, în ROF au fost înscrise atribuţiile Compartimentului Juridic, care în statul de funcţii aprobat al spitalului nu este constituit".
Practic, întreg serviciul RUNOS trebuie revoluţionat, iar juriştii trebuie să ia la mână toate contractele, mai vechi sau mai noi şi să le pună în legalitate. Termenul maxim în care trebuie rezolvate toate aceste aspecte este de 60 de zile. După acest termen, Ministerul Sănătăţii şi Consiliul Judeţean verifică modul în care s-au pus măsurile în aplicare. Vom reveni.

 

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro