Mergi la conţinutul principal

Dr. Ţone şi dr. Andreicuţ s-au întors la serviciu

Doctoriţele Rodica Ţone şi Cristinel Andreicuţ, cercetate în dosarul "Şpagă pentru pensia de boală" s-au întors la muncă, chiar pe funcţiile pe care le ocupau înainte de a ajunge în arest preventiv după descinderea procurorilor DNA din luna iunie 2015. Acestea îşi desfăşoară însă activitatea la parterul clădirii în care funcţionează Casa Judeţeană de Pensii.
De la jumătatea lunii decembrie, cele două cadre medicale, prinse în timp ce percepeau şpagă de la pacienţi pentru pensiile de boală, s-au întors la muncă. Şi nu oricum, ci în baza unei sentinţe judecătoreşti emisă de Tribunalul Galaţi. "Situaţia Serviciului de Expertiză Medicală şi Recuperarea Capacităţii de Muncă din cadrul Casei Judeţene de Pensii Brăila a avut o evoluţie în ultimele 6 luni destul de anevoioasă şi, în acelaşi timp, complicată. Ştiţi foarte bine că în data de 16 iunie a avut loc o descindere la sediul acestui serviciu de expertiză aflat în incinta Direcţiei de Sănătate Publică şi trei din cele patru doctoriţe care-şi desfăşurau activitatea în cadrul acestui serviciu au fost arestate. Evoluţia a fost greoaie deoarece la serviciu au mai rămas doar dr. Anghelescu şi două asistente medicale. Imediat cum au fost trecute sub control judiciar, inculpatele au avut o singură interdicţie dată de către Parchet şi anume de a nu se apropia şi de a nu comunica direct sau indirect cu martorii din dosar, precum şi ele între ele. În baza acestei interdicţii date de către Parchet, CJP a fost obligată să emită decizii de suspendare împotriva celor trei doctoriţe, respectiv Andreicuţ, Boală şi Ţone pe perioada controlului judiciar. Considerăm că măsura noastră este corectă, din două puncte de vedere: pe de-o parte, era legal să luăm această măsură de suspendare a raporturilor de muncă, pe de altă parte situaţia în sine care s-a creat în luna iunie a adus o gravă atingere de imagine a prestigiului acestei instituţii", ne-a declarat Sorin Enache, director CJP.

Decizie judecătorească de repunere în funcţie

Numai că două dintre doctoriţe nu au ţinut cont de "atingerea gravă a imaginii" Casei de Pensii şi au contestat în instanţă atât măsura controlului judiciar, cât şi faptul că au fost date afară de la Serviciul de Expertiză Medicală şi Recuperarea Capacităţii de Muncă. Câştig au avut doar în cel de-al doilea caz. Instanţa de judecată a hotărât că acestea pot munci, atâta timp cât nu intră în contact cu martorii din dosar şi ele între ele. Astfel, la jumătatea lunii trecute, cele două cadre medicale s-au prezentat la Casa Judeţeană de Pensii, în subordinea căreia se află Serviciul de Expertiză Medicală, cerând să fie reangajate. Conducerea CJP Brăila nu a mai putut decât să se conformeze sentinţei, aşa că a început să facă demersuri pentru a obţine un birou în care doctoriţele certate cu legea să-şi desfăşoare activitatea. După ce a cerut sprijinul autorităţilor locale, ajutorul a venit de la Agenţia Judeţeană de Plăţi şi Inspecţie Socială, care le-a pus la dispoziţie o încăpere situată la parterul clădirii în care funcţionează şi CJP.
"Ne-am trezit cu o solicitare din partea doctoriţelor Ţone şi Andreicuţ de reluare a activităţii ca urmare a unei sentinţe dată de către secţia Penală a Tribunalului Galaţi, pe de-o parte că nu li s-a interzis niciodată dreptul la muncă şi pe de altă parte că ar putea să-şi reia activitatea chiar şi în locul în care au funcţionat. Noi nu am luat în considerare decât parţial hotărârea respectivă, în sensul de a nu le interzice dreptul la muncă şi am ţinut să găsim un alt loc în care să-şi desfăşoare activitatea. Cele două doctoriţe, Ţone şi Andreicuţ, care au acţionat în instanţă decizia de suspendare, muncesc pe ture diferite. Una dimineaţă, cealaltă după amiază. Considerăm că, începând cu 10 ianuarie, să revenim la zi cu dosarele", a adăugat Enache.
Cea de-a treia doctoriţă prinsă de procurorii DNA în timp ce lua bani de la pacienţi pentru a le da pensie de boală, dr. Ana Boală, nu a acţionat în instanţă suspendarea raporturilor de muncă.

Blocaj instituţional la Serviciul de Expertiză Medicală în decembrie

Trebuie precizat faptul că, după ce cadrele medicale de la Serviciul de Expertiză Medicală au fost săltate de DNA, singura care se mai ocupa de pacienţii din municipiu şi judeţ era dr. Anghelescu. Aceasta a fost nevoită să preia şi pacienţii celor trei colege ale sale, iar la un moment dat, din cauza volumului foarte mare de muncă, s-a creat un blocaj instituţional. Nu erau rezolvate decât dosarele de revizuire, iar cazurile noi de incapacitate temporară de muncă erau amânate de pe o zi pe alta, spre nemulţumirea pacienţilor. Deşi s-a încercat aducerea altor medici de specialitate din judeţele limitrofe, operaţiunea a dat greş. "Vreau să mai fac o precizare. Această măsură pe care noi am luat-o nu are niciun fel de conotaţie decât legală şi, adiacent, putem vorbi de una morală. Adică faptul că într-adevăr era nevoie de o soluţie, chiar şi aceasta, pentru oamenii care într-adevăr sunt bolnavi şi aveau nevoie de expertiză. Dar în primul rând, este vorba de o hotărâre în baza unei sentinţe judecătoreşti care ne-a permis acest lucru. Soluţia de a găsi alţi medici pe care să-i angajăm a fost delicată pentru că această specializare este din ce în ce mai puţin căutată de către absolvenţii facultăţilor de medicină din România. Şi atunci, măcar în momentul de faţă am reuşit să ieşim din starea de avarie. Ea nu este o soluţie care să ne liniştească, pentru că dosarul nici măcar nu a intrat pe rolul instanţei pe fond. Şi în funcţie de sentinţa care va fi dată vom vedea la momentul respectiv ce măsuri vom lua", a conchis directorul CJP.
Pe data de 13 ianuarie 2016 expiră măsura controlului judiciar în cazul celor trei doctoriţe de la Serviciul de Expertiză Medicală şi Recuperare a Capacităţii de Muncă.
Reamintim că, în luna noiembrie, dr. Cristinel Andreicuţ a dorit să revină şi în funcţia de preşedinte al Comisiei de Evaluare a persoanelor adulte cu handicap. Ea a susţinut concurs pentru postul de medic în cadrul Direcţiei de Asistenţă Socială Brăila, şi, conform prevederilor legale, cu aprobarea Consiliului Judetean, ar fi putut exercita şi această functie. Andreicuţ a fost singurul candidat şi a fost declarat admis. Numai că, în sedinţa CJ din decembrie, proiectul privind venirea medicului Cristinel Andreicuţ pe poziţia de preşedinte al Comisiei de evaluare a persoanelor adulte cu handicap a fost respins cu 21 voturi "împotrivă" din partea consilierilor PSD - UNPR, o abţinere a consilierului independent Marian Căpăţână şi neparticiparea la vot a liberalilor şi ţărănistului Gheorghe Chiru.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro