Mergi la conţinutul principal

Doua medalii de aur si una de bronz la Jocurile Olimpice

Gimnasta Sandra Izbasa a cistigat, duminica, medalia de aur la sol in cadrul concursului pe aparate de la Jocurile Olimpice de la Beijing.
Sportiva romana a obtinut nota 15.650, devansindu-le pe americancele Shawn Johnson (15.500) si Nastia Liukin (15.425).
Sandra Izbasa se afla la a doua medalie la JO-2008, dupa cea de bronz, cistigata in concursul pe echipe.
Izbasa a adus Romaniei cel de-al patrulea titlu olimpic la JO de la Beijing, dupa judoka Alina Dumitru (categoria 48 kg), canotoarele Georgeta Andrunache si Viorica Susanu (dublu rame fara cirmaci) si atleta Constantina Dita Tomescu (maraton). Romania a mai cistigat pina in prezent la competitia de la Beijing o medalie de argint (Ana Maria Brinza la spada) si trei de bronz (echipa feminina de gimnastica, sabrerul Mihai Covaliu si echipajul feminin de 8a1).

"Am vazut ca gimnastele dinaintea mea au ratat, iar acest lucru mi-a dat incredere"

Campioana olimpica la sol, Sandra Izbasa, a declarat, duminica, dupa cistigarea medaliei de aur la Jocurile Olimpice de la Beijing, ca a fost un avantaj faptul ca a intrat ultima in concurs in finala, pentru ca a putut vedea ratarile celorlalte concurente, ceea ce i-a dat incredere.
"Sint foarte multumita ca am intrat ultima in concurs. Presiunea nu a fost mai mare, sint obisnuita si a fost bine ca evoluind ultima am stiut ca pot sa dau tot ce pot din mine. Am vazut ca gimnastele dinaintea mea au ratat, iar acest lucru mi-a dat incredere. Voi continua o mie de ani in gimnastica, de fapt cit ma va lasa sanatatea. La ultima diagonala am tremurat de-a binelea", a afirmat Izbasa, transmite trimisul MEDIAFAX.
La rindul sau, antrenorul Nicolae Forminte a mentionat ca este foarte mindru de Sandra Izbasa. "Ma voi consulta cu familia sa vad daca mai ramin la lot. sint foarte mindru de Sandra Izbasa. Aceasta finala a scos in evidenta trasatura forte a Sandrei, taria de caracter", a spus Forminte.

Constantina Dita Tomescu - cea mai virstnica invingatoare in cursa de maraton la Jocurile Olimpice

Atleta Constantina Dita Tomescu, in virsta de 38 de ani, a devenit, duminica, cea de-a zecea campioana olimpica din istoria atletismului romanesc, prima la maraton si totodata cea mai virstnica invingatoare in aceasta cursa, de la introducerea probei feminine in programul Jocurilor Olimpice.
Sportiva romana a cistigat, duminica, medalia olimpica de aur in proba de maraton de la Jocurile Olimpice de la Beijing, fiind cronometrata cu timpul de 2 ore, 26 de minute, 44 de secunde si realizind cea mai buna performanta a ei in acest sezon. Tomescu le-a devansat pe kenyanca Catherine Ndereba (2:27.06) si pe chinezoaica Chunxiu Zhou (2:27.07).
Proba feminina de maraton a fost introdusa in programul Jocurilor Olimpice in 1984, la Los Angeles, prima campioana olimpica fiind o americanca, Joan Benoit, care avea atunci 27 de ani. La editia urmatoare a JO, la Seul, in 1988, medalia de aur a fost obtinuta de portugheza Rosa Mota, la virsta de 30 de ani. In 1992, la JO de la Barcelona, campioana olimpica a devenit rusoaica Valentina Egorova (28 de ani), care a reprezentat Comunitatea Statelor Independente. Aceeasi virsta, 28 de ani, avea si japoneza Naoko Takahashi in 2000, la Sydney, cind a cistigat cursa olimpica de maraton. In sfirsit, cea mai tinara campioana olimpica la maraton a fost japoneza Mizuki Noguchi, care a obtinut aurul olimpic la 26 de ani, in 2004, la Atena.
Romanca Dita Tomescu, nascuta in 23 ianuarie 1970 in localitatea gorjeana Turburea, a devenit astfel cea mai in virsta campioana olimpica in proba de maraton, cea mai solicitanta cursa atletica din programul olimpic, desfasurata pe distanta de 42.195 kilometri.
Agentia France Presse ii dedica atletei romane un articol intitulat "Virsta de aur pentru Tomescu". "Atleta romana Constantina Dita Tomescu a contrazis dictonul potrivit caruia “valoarea nu asteapta numarul anilor”, oferindu-si, la 38 de ani, titlul olimpic la maraton", scrie AFP.
"Virsta este mai degraba un avantaj, tinind cont de capitalul de experienta pe care il implica. In orice caz, am dovedit ca inca se mai poate alerga foarte bine chiar si la aceasta virsta", a declarat Constantina Dita Tomescu, care are un copil in virsta de 13 ani.
Dita Tomescu este a doua romanca ce urca pe podiumul olimpic la maraton, dupa Lidia Simon, care a cistigat argintul la Jocurile Olimpice de la Sydney, din 2000.
Atleta romanca a devenit a zecea campioana olimpica din atletismul romanesc, ducind la 32 (11 de aur, 12 de argint, 9 de bronz) bilantul medaliilor olimpice in acest sport. Precedentele campioane olimpice, toate femei, au fost: Iolanda Balas - saritura in inaltime (JO-1960 de la Roma si JO-1964 de la Tokyo), Mihaela Penes - aruncarea sulitei (JO-1964 de la Tokyo), Lia Manoliu - aruncarea discului (JO-1968 de la Mexico City), Viorica Viscopoleanu - saritura in lungime (JO-1968 de la Mexico City), Doina Melinte - 800 m (JO-1984 de la Los Angeles), Anisoara Cusmir - saritura in lungime (JO-1984 de la Los Angeles), Maricica Puica - 3.000 m (JO-1984 de la Los Angeles), Paula Ivan - 1.500 m (JO-1988 de la Seul) si Gabriela Szabo - 5.000 m (JO-2000 de la Sydney).

Medalie olimpica de bronz pentru echipajul feminin de 8a1 al Romaniei

Echipajul feminin de 8a1 al Romaniei a cistigat, duminica, medalia de bronz la canotaj, in cadrul Jocurilor Olimpice de la Beijing.
Romania, in componenta Constanta Burcica, Viorica Susanu, Rodica Serban, Eniko Barabas, Simona Musat, Ioana Papuc, Georgeta Andrunache, Doina Ignat si Elena Georgescu, a fost cronometrata cu timpul de 6 minute, 7 secunde, 25 de sutimi, fiind devansata cu numai trei sutimi de echipajul Canadei, medaliat cu argint.
Campioane olimpice au devenit canotoarele americane, cronometrate cu timpul de 6:05.34.
Echipajul romanesc era campion olimpic la ultimele trei editii ale Jocurilor Olimpice, la Atena in 2004, la Sydney, in 2000 si la Atlanta, in 1996.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro