Mergi la conţinutul principal

Doua fetite sechestrate de propriii parinti

Sechestrate intr-o camera insalubra care le tine loc de sala de mese si WC, invinetite pentru ca nu stiu literele alfabetului, lovite cu capul de mobila din te miri ce - doua fetite aflate la virsta gradinitei traiesc intr-un adevarat iad.
Cazul, semnalat de curind la Telefonul Copilului, i-a cutremurat pe specialistii Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Braila (DGASPC) care au demarat o ancheta, in regim de urgenta

Obligata sa-si faca nevoile in coltul camerei

Andreea are 6 ani si nu a fost decit 10 zile la gradinita. Cit timp mama si tata sint la serviciu, fetita este incuiata cu lacatul intr-o camaruta in care sint inghesuite o masa, un sifonier, o canapea, un fotoliu pat desfacut si o servanta. Tot acolo, alaturi de ea, este incuiata si sora sa mai mica, Maria. La cei doi ani ai sai, pentru Maria lumea are trei metri patrati si o curte in care iese foarte rar, atunci cind mama si tata vin acasa. Lumea Mariei miroase urit, de la caldarea din mijlocul camerei, acolo unde ea si sora mai mare isi fac nevoile. Pentru ca intr-o zi galeata s-a umplut, Andreea a fost obligata sa se usureze in coltul camerei.
Din cauza faptului ca nu fac miscare, picioarele fetelor sint deformate, ca ale papusilor stricate, iar vinataile pe care le au pe trup arata ca oricit de rau le-ar fi cit timp stau singure, dupa ce parintii vin acasa, e mult mai rau.
Spusele vecinilor care au sesizat cazul celor doua micute la Telefonul Copilului s-au dovedit a fi reale: Andreea avea un ochi vinat si rani pe picioare. Fetita de sase ani a povestit ca a fost pusa de mama, cu o seara inainte, sa citeasca din abecedar si, din cauza ca nu a stiut literele, a fost batuta. Despre vinataia de la ochi a spus ca o are de cind a trintit-o tatal cu capul de servanta. De altfel, Andreea este batuta zilnic pentru ca "nu are grija de surioara ei".

"A spus ca mai bine ne omoara"

Incredibil, desi initial specialistii DGASPC au propus plasarea in regim de urgenta a fetitelor abuzate, ulterior au ajuns la concluzia ca cel mai bine, pentru copile, este sa ramina in familie. Pentru cele doua fete, familie inseamna tata, mama si cei doi bunici. De aproape sapte ani de zile insa, intre parintii fetelor si bunicii paterni exista un conflict deschis, care nu o data a dus la acte de violenta, multe dintre ele derulindu-se sub ochii copiilor.
Astfel, in curtea din cartierul Radu Negru in care se afla inchisoarea celor doua fete, locuiesc si bunicii lor, care impart, insa, cu ele, acelasi cosmar. Batrinii povestesc faptul ca nu o data au fost batuti de baiatul lor si ca relatiile dintre ei sint extrem de tensionate, motiv pentru care nici nu pot face ceva pentru nepotelele lor. Ba chiar, in urma cu trei ani - a povestit bunicul - le-a facut chiar evacuarea fiului si nurorii sale, dupa ce, cel caruia i-a dat viata, i-a spart capul. Dar i-a primit inapoi, de dragul fetelor. "Ne-a batut pe amindoi. Pe sotie a strins-o de git, spunindu-i ca o s-o omoare si ca va da foc la casa. A spus ca mai bine ne omoara si se duce direct la puscarie", ne-a povestit batrinul indurerat ca, la 65 de ani, in loc sa-si vada de batrineti, sta cu frica in sin sa nu mai intre in miinile feciorului sau.
Pe de alta parte, nici batrinul, cunoscut cu afectiuni psihice, nu este usa de biserica, el fiind condamnat pentru injunghierea fiului sau, la un an de puscarie, cu executare.
Acesta este mediul in care au trait si se pare ca vor trai cele doua copile, in cazul in care hotarirea luata de specialistii DGASPC ramine definitiva.
"Cazul este in curs de instrumentare si monitorizare, iar parintilor si copiilor li se ofera consiliere psihologica. Deocamdata, copiii ramin in familie. Parintii si-au luat angajamentul ca le vor oferi posibilitatea de supraveghere celor doua fetite si nu le vor mai tine incuiate in casa in perioada cit sint la serviciu. Ba chiar se ia in calcul alternativa unei crese, respectiv a unei gradinite, in timpul zilei, pentru micute. S-a constatat existenta unui conflict intre bunicii paterni si parinti, pe care incercam sa il mediem, in interesul superior al copilului. De altfel, bunicii si-au schimbat declaratiile facute initial. Daca, la inceput, s-au oferit sa le supravegheze pe fetite, in perioada in care parintii se afla la serviciu, in ziua urmatoare batrinii au declarat ca refuza sa ii sprijine pe tineri, evitind sa isi asume responsabilitatea ingrijirii nepoatelor" a declarat directorul general adjunct al DGASPC, jurist Simona Cimpoaie.
Desi, initial, parintii au refuzat orice colaborare cu specialistii DGASPC, cind au inteles ca risca sa fie decazuti din drepturile parintesti, acestia au fost de acord sa coopereze, cel putin la nivel declarativ, acceptind consilierea psihologica si cautind alternative pentru supravegherea fetitelor.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro