Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Două eleve din Murgoci la naţionala EYP

Ce e EYP?

Pentru necunoscători, Parlamentul European al Tinerilor (EYP) este o organizaţie deschisă tinerilor din întreaga Europă, pe care îi încurajează în exprimarea opiniilor proprii legate de constituirea Europei unite. Pe scurt, aceştia participă la aşa numitele sesiuni, făcând parte dintr-un anumit comitet, lucrează împreună la definitivarea unei rezoluţii ce tratează probleme actuale cu care ce confruntă UE. Punctul forte al fiecărei sesiuni este General Assebly, unde tinerii dezbat rezoluţiile, îşi apără moţiunea ori le atacă pe celelalte.

"Să nu uităm faptul că facem parte din prezent, nu doar din viitor"

Anca şi Roxana s-au evidenţiat la sesiunile anterioare la care au participat şi unde au fost acceptate în urma analizei CV-urilor. Elevele sunt voluntare la Voltin, Pro Democraţia, Clubul de Debate "As", Clubul "Inocenţa" etc. În luna mai, acestea au făcut parte din echipa locală mergând la faza regională Muntenia, unde s-au evidenţiat prin discursurile de atac ori de prezentare, prin munca de echipă şi prin uşurinţa cu care se exprimă în limba engleză. Ele nu s-au oprit aici, ci au mers şi în Grecia, la Olympic Forum I şI II, unde s-au ocupat de ziarul OF, fiind jurnaliştii comitetelor din care făceau parte. De asemenea, ele fac parte din membrii fondatori ai centrului regional EYP Brăila, unde tinerii brăileni pot să ceară informaţii şi sfaturi în legătură cu modul în care aceştia pot aplica.

"Mi-aş dori foarte mult ca participarea noastră la etapa naţională să fie doar începutul şi cât mai mulţi tineri brăileni să se implice activ în acţiunile viitoare ale Parlamentului European al Tinerilor. Să nu uităm faptul că facem parte din prezent, nu doar din viitor. Trebuie să ne implicam întâi în prezent pentru a schimba viitorul", spune Roxana.

"Singurul lucru pe care mi-l doresc este să mă calific la internaţională"

Astfel, în urma experienţei acumulate în EYP şi datorită prestaţiilor şi intervenţiilor lor la dezbateri vor participa la naţională, unde preşedintele şi "chair-ii" vor fi tineri din alte state europene.

Deşi brăilencele vor sta acolo doar două zile, ele vor lua parte la team-building, committee work, dezbaterea finală, la Olympic Village, unde fiecare regiune va prezenta mâncarea şi dansurile specifice şi la Olympic Concert.

"Această experienţă constituie o mare oportunitate pentru noi de a ne implica în problemele curente şi, nu în ultimul rând, de a ne dezvolta o gândire independentă şi europeană atât de necesară în societatea actuală", menţionează Roxana.

Dacă cele două se vor face remarcate, vor avea idei deosebite la munca în comitet, vor avea argumente pertinente la dezbateri, ar putea ajunge la sesiunea internaţională din Norvegia, unde vor lucra alături de alţi tineri din toată Europa.

"Singurul lucru pe care mi-l doresc este să mă calific la internaţională. Aceasta este o şansă de care poţi beneficia o singură dată. Acum este şansa noastră. Concurenţa este foarte mare, toţi fiind foarte buni oratori, meşteri în ale comunicării. Mă bucur că ne-a fost oferită această şansă. Vrem să ne reprezentăm oraşul cât de bine putem. Sper că va creşte nivelul organizaţiei aici, în Brăila, având în vedere că am înfiinţat centrul în Colegiul Murgoci", precizează Anca, actualul preşedinte al Consiliului Judeţean al Elevilor.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii