Mergi la conţinutul principal

Două anchete studiază „știința de pușcărie"

La Administraţia Naţională a Penitenciarelor sunt în plină desfăşurare două anchete în cazul numărului mare de lucrări ştiinţifice elaborate după gratii. Modul în care au fost certificate respectivele lucrări, în urma cărora deţinuţii au beneficiat de reducerea pedepsei, este cercetat şi de DNA, dar şi de Corpul de Control al Premierului. Directorul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, Claudiu Bejan, nu a oferit informaţii despre aceste verificări, dar a precizat că a pus la dispoziţia autorităţilor toată documentaţia solicitată. „Nu au fost niciun fel de alegaţii legat de faptul că nu am pus documente complete la dispoziţia celor din Corpul de Control. Dat fiind faptul că acest organism este cel care efectuează controlul, la finalizarea controlului, ei sunt cei mai în măsură să spună ce au constatat. Nu am cunoştinţă despre eventuale concluzii sau recomandări", a declarat Bejan la postul național de radio.
Amintim că, în contextul generat de explozia de lucrări ştiinţifice recompensate cu reducerea pedepselor, ministrul Justiţiei, Raluca Prună, i-a cerut lui Claudiu Bejan, să demisioneze din funcţia de director al ANP. Acesta a refuzat, precizând că nu este responsabil de modul în care îşi desfăşoară activitatea Comisiile de propuneri pentru eliberare condiţionată.

200 de „cercetători" de celulă

Aproape 200 de pușcăriași au publicat peste 400 de cărți în ultimii trei ani. Cea mai mare inspirație au avut-o Dan Voiculescu și Dinel Staicu; ei dețin recordul cu câte 10 lucrări „științifice" publicate de când se află în detenție. Și fondatorul OTV, Dan Diaconescu, a scris 5 cărți, în 3 dintre acestea folosind cuvântul „științific" încă din titlu. Miza: pentru fiecare lucrare științifică scrisă în pușcărie, deținutului i se reduce cu 30 de zile pedeapsa, potrivit legii.
La solicitarea Hotnews.ro, Ministerul Justiției și Administrația Națională a Penitenciarelor au făcut publică lista cărților scrise de către condamnați în anii 2013, 2014 și 2015. „Numai după titlu am constatat că, într-o lume așezată, multe dintre ele nu ar putea fi calificate drept lucrări științifice", a declarat ministrul Justiției, Raluca Prună, care a precizat că aceasta este prima sa impresie. Ministrul a propus eliminarea cărților de pe lista criteriilor care pot duce la scăderea zilelor de închisoare. Până la modificarea legii în acest sens, Guvernul a suspendat aplicarea articolului care prevede scurtarea pedepselor contra editarea de cărți.

Podiumul celor mai prolifici scriitori din închisoare

Recordul celor mai multe cărți scrise și publicate în perioada de când se află în închisoare îl dețin Dan Voiculescu și Dinel Staicu: fiecare a scris 10 cărți. Al treilea este Remus Virgil Baciu, autor al opt cărți.
Dan Voiculescu a fost condamnat la 10 ani de închisoare cu executare în august 2014, în dosarul ICA, deci a scris toate aceste lucrări „științifice" într-un an și câteva luni de pușcărie. Iată titlurile acestora: „Omenirea, încotro?", „Dezvoltarea economică durabilă", „A patra cale", „Efecte de antrenare a investițiilor străine în economia românească 1990-2014", „Economia românească", „Investiții străine directe - vector al dezvoltării economice", „Managementul riscului în accesarea și gestionarea fondurilor europene", „Clasa de mijloc - teoria și practica antreprenorială", „Considerații asupra teoriei lui Maslow - Participare la conferințe naționale și internaționale", „Teoria valorii - Participare la conferințe naționale și internaționale".
Dinel Staicu se află de mai puțin de un an în pușcărie. Fostul preşedinte al Societăţii de Investiţii Financiare Oltenia a fost condamnat în iunie anul trecut la nouă ani de închisoare, în dosarul deschis de procurorii anticorupţie pentru fraudarea patrimoniului SC Transgaz SA Mediaş cu peste 11 milioane de euro. Iată ce a scris Staicu: „Reforma bancară și fiscală", „Creditul social fiscalizat", „Piața de capital fiscalizat", „Foreign policy", „Raportul de cauzalitate dintre creditare și criza economico-financiară", „Ascensiunea și prăbușirea băncilor în contextul globalizării", „Noul bon fiscal - etalon", „Barterul fiscal", „Economia fiscală de piață", "Economie și idei fiscale de autodefinire a epocii moderne".
Cei doi sunt urmați în acest top de către Remus Virgil Baciu, cu 8 cărți scrise din penitenciar. Remus Virgil Baciu își ispășește din aprilie 2014 o pedeapsă de 5 ani de pușcărie pentru trafic de influență, iar în aprilie 2015 a fost trimis în judecată într-un alt dosar pentru fapte săvârșite pe când era vicepreședinte al A.N.R.P.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro