Mergi la conţinutul principal

Două amenzi a câte 50.000 lei aplicate de Garda de Mediu Brăila

• cele două societăţi vizate nu au respectat condiţiile din autorizaţia de mediu în baza căreia funcţionau • una dintre cele două firme a fost somată să îşi suspende activitatea • informaţiile se regăsesc în bilanţul de activitate al Gărzii de Mediu Brăila pe trimestrul al III-lea din anul în curs

 

În trimestrul III al anului 2017, Comisariatul Judeţean Brăila al Gărzii Naţionale de Mediu a aplicat şase amenzi contravenţionale, în valoare totală de 110.000 lei. Două dintre aceste sancţiuni au valori de câte 50.000 lei fiecare, una dintre ele vizând desfăşurarea unei activităţi fără a se respecta condiţiile speciale din autorizaţia de mediu, iar cealaltă fiind dată pentru desfăşurarea unei activităţi după ce autorizaţia de mediu a fost anulată de autoritatea teritorială pentru protecţia mediului. Societăţii în cauză i s-a aplicat şi o sancţiune complementară, constând în suspendarea activităţii, se precizează într-un comunicat al Gărzii de Mediu, care însă nu menţionează denumirea firmelor amendate. 

Alte două sancţiuni s-au aplicat pentru fapte privind lipsa evidenţei gestiunii deşeurilor. De asemenea, au fost amendate şi două persoane fizice, pentru gestionarea necorespunzătoare a deşeurilor.

În perioada menţionată, Garda de Mediu Brăila a efectuat un număr total de 213 inspecţii, dintre care 93 inspecţii planificate, conform Planului anual de controale, şi 120 inspecţii neplanificate. În cadrul inspecţiilor neplanificate, au fost înregistrate 53 controale dispuse de Comisariatul General  al Gărzii Naţionale de Mediu, 17 controale pentru verificarea respectării condiţiilor din actele de reglementare, 28 controale efectuate în urma sesizărilor şi reclamaţiilor, 10 controale cu alte autorităţi, ca urmare a protocoalelor încheiate în acest sens cu instituţii la nivel judeţean. S-au mai făcut 4 controale pentru identificarea unor obiective noi şi 8 controale pentru verificarea realizării măsurilor stabilite anterior.

Principalele neconformităţi constatate în urma inspecţiilor au fost: depozitarea necorespunzătoare a unor deşeuri în cadrul amplasamentelor; necolectarea selectivă a deşeurilor generate în cadrul activităţilor; lipsa evidenţei gestiunii deşeurilor; desfăşurarea activităţilor fără respectarea condiţiilor din autorizaţia de mediu.

În ceea ce priveşte inspecţiile neplanificate, acestea au avut ca prioritate verificarea aspectelor dispuse de de  Comisariatul General al Gărzii Naţionale de Mediu, a măsurilor impuse cu ocazia controalelor anterioare, dar şi a verificării modului cum se respectă obligaţiile şi condiţiile din actele de reglementare.

O pondere importantă în activitatea de control desfăşurată în trimestrul III 2017   a avut-o şi rezolvarea reclamaţiilor şi sesizărilor. Astfel, din cele 28 reclamaţii verificate, 9 au vizat disconfortul olfactiv generat de diverse activităţi, 5 au vizat disconfortul generat de depozitarea necorespunzătoare a unor deşeuri, 4 au vizat disconfortul generat asupra populaţiei de activitatea de creştere animale, 3 au vizat disconfortul generat asupra populaţiei de desfăşurarea a diverse activităţi, 2 au vizat prezenţa unor cutii cu otravă de şoareci pe domeniul public. Au mai fost primite sesizări ce aveau ca temă deversarea de dejecţii în fluviul Dunărea, disconfortul generat de repararea şi dezmembrarea unor autovehicule, tăierea unor arbori din aliniamentele stradale, necesitatea efectuării toaletărilor arborilor în zona liniilor electrice, prezenţa pe carosabil a unor pete de ulei provenite de la autogunoiere.

Conducerea Gărzii de Mediu Brăila mai precizează că, în perioada iulie - septembrie, în zona noastră nu s-au înregistrat poluări, accidente sau incidente care să ducă la afectarea gravă a factorilor de mediu apă, aer, sol.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro