Mergi la conţinutul principal

Dosarul Pârvu, brăileanul împuşcat din greşeală, redeschis

Anchetă încă în desfăşurare în cazul poliţistului bucureştean care a omorât un tânăr în 2009, în plină stradă. După cinci ani de când Sorin Pârvu a fost împuşcat mortal de poliţistul bucureştean, familia lui încă mai aşteaptă ca vinovatul să fie pedepsit. În luna aprilie, Curtea de Apel Galaţi a dat din nou dreptate familiei lui Sorin şi a dispus redeschiderea urmăririi penale faţă de ofiţerul Giorgian Dragomir, pentru omor deosebit de grav. Asta după ce s-a formulat plângere împotriva rezoluţiei de netrimitere în judecată a poliţistului IGPR care, în septembrie 2009, a tras glonţul ucigaş.
Zilele trecute, procurori de la Parchetul de pe lângă Înalta Curte au venit la Brăila pentru a-i audia pe membrii familiei lui Sorin Pârvu, dar şi pe martorii din dosar. Atunci când au dat verdictul în defavoarea poliţistului, judecătorii gălăţeni au arătat că procurorii nu au audiat unul din martorii importanţi din dosar. În plus, în urma anchetei nu s-a stabilit cu ce mână a tras poliţistul, declaraţiile acestuia bătându-se cap în cap. Venirea procurorilor şi redeschiderea anchetei în cazul "Pârvu" au readus speranţa în familia care şi-a pierdut băiatul.
"A venit procurorul de caz de la Bucureşti, ne-a audiat pe noi cei din familie ca părţi vătămate. Acum au zis că urmează să audieze martorii. Abia acum procurorii fac ceea ce nu s-a făcut timp ce 5 ani. Este un pas de bun augur, zic eu, sper să fie bine şi poliţistul care l-a omorât pe Sorin să plătească pentru fapta comisă. Procurorii mi-au pus tot felul de întrebări, am explicat că eu nu sunt tatăl criminalului, ci sunt tatăl celui omorât. Judecătorii mi-au dat dreptate de două ori, procurorii, nu. Acum am şi eu o speranţă. Procurorul a venit să facă reconstituirea, în dosar sunt toate datele, dar trebuie să adune probele, după cum au cerut judecătorii de la Galaţi. Procurorul şi cel care îl însoţea, venit tot de la Bucureşti, au mers la faţa locului. Au văzut camerele video, le-am spus să ia imaginile surprinse şi rezolvă toate problemele. Mai am o speranţă. Aşteptăm ca procurorii să îşi facă datoria, drept ar fi ca într-o lună sau două poliţistul care mi-a omorât băiatul să fie arestat. Fiecare răspunde pentru ceea ce face, dacă eu dau cuiva una în cap mă ia imediat Poliţia", ne-a declarat Ionel Pârvu, tatăl lui Sorin.

"În dosarul Pârvu s-a lucrat haotic"

În data de 5 februarie 2014, instanţa a admis plângerile familiei Pârvu şi a dispus trimiterea cauzei la procuror în vederea redeschiderii urmăririi penale faţă de poliţistul IGPR. Familia tânărului împuşcat din greşeală, fiind confundat cu urmăritul Giulian Dumitraşcu, a tot cerut la Parchetul de pe lângă Înalta Curte administrarea de probe noi în cauză şi "reaudierea în mod corespunzător" a persoanelor aflate în zona producerii incidentului din data de 26 septembrie 2009. De fiecare dată însă, cererile au fost respinse. Analizând plângerile formulate de familia lui Sorin Pârvu împotriva rezoluţiei procurorului de netrimitere în judecată, Curtea de Apel Galaţi a apreciat că motivele invocate sunt fondate.
Potrivit judecătorilor, în dosar s-a lucrat haotic, fără un plan de anchetă bine stabilit. "În mod greşit - se arăta în comunicarea instanţei - procurorul de caz a respins, cu prea mare uşurinţă, probele propuse de rudele victimei, audierea martorului de la chioşcul de pe Bd-ul Dorobanţilor, care a văzut intervenţia poliţiştilor şi cum a fost ucis Sorin, fiind obligatorie". De asemenea, se mai precizează şi că martorul ocular a fost prezentat în procesul verbal întocmit de investigatorii poliţişti ca fiind "în concediu de odihnă" şi nu la locul de muncă.
Potrivit instanţei, mai erau foarte multe neclarităţi şi contradicţii în materialul probatoriu, care nu au fost lămurite de către procurorul de caz sub toate aspectele. Era vorba în primul rând despre modul şi împrejurările comiterii faptei de către poliţistul Giorgian Dragomir, ofiţer IGPR. "La cercetarea la faţa locului, imediat după săvârşirea faptei, învinuitul şi-a asumat răspunderea comiterii faptei, declarând că a săvârşit fapta, în calitatea sa de comandant al operaţiunii, pentru a proteja viaţa colegilor săi poliţişti, pusă în primejdie de manevrele pe care victima Sorin Pârvu le făcea cu autoturismul, rezultând că a săvârşit fapta cu intenţie. Ulterior, pe parcursul cercetărilor, a revenit şi a arătat că a acţionat involuntar trăgaciul pistolului, deoarece portiera autoturismului victimei l-a lovit peste cotul mâinii stângi, rezultând că a comis fapta din culpă. După restituirea cauzei la procuror, prin sentinţa penală din decembrie 2011 a CA Galaţi, a revenit în declaraţii arătând că, de fapt, a pătruns în habitaclul autoturismului, având în mână pistolul, şi, datorită manevrelor înainte-înapoi pe care le făcea victima cu autoturismul, s-a dezechilibrat şi a fost nevoit să se sprijine cu mâna stângă, în care avea pistolul, de scaunul şoferului, focul declanşându-se accidental", se arăta în motivarea instanţei. Pe de altă parte, au arătat judecătorii, nu s-a stabilit cu precizie cu ce mână a deschis Dragomir portiera autoturismului condus de victima Sorin Pârvu şi în ce mână a ţinut pistolul care a provocat moartea. Aspectele rămase neclare urmează să fie lămurite acum de procurori.
Reamintim ca Sorin Pârvu (30 de ani) a fost împuşcat de poliţistul de la Inspectoratul General al Poliţiei Române (IGPR), la data de 26 septembrie 2009, în timpul unei misiuni secrete de capturare a unui brăilean urmărit internaţional. La intersecţia B-dului Dorobanţilor cu strada Şcolilor, poliţiştii au blocat autoturismul "Ford Mondeo" la volanul căruia se afla Sorin Pârvu, având informaţii că maşina era folosită şi de urmăritul Giulian Dumitraşcu. Poliţiştii, îmbrăcaţi în civil, dar cu cagule pe faţă, au coborât din maşini cu pistoalele în mâini, apoi şeful echipei a tras. Sorin Pârvu a fost împuşcat în ceafă, ceea ce i-a fost fatal. Pârvu a fost dus la spitalul din Brăila, iar apoi transferat la Galaţi, la Neurochirurgie, unde a stat câteva ore pe aparate, fără ca medicii să-i dea vreo şansă. Decesul a fost declarat câteva ore mai târziu.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro