Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Dosarul fraudelor la referendum ajunge la nivel înalt

Preşedintele PNL Cluj, senatorul Marius Nicoară, a fost audiat, ieri, la DNA Cluj, într-un dosar legat de referendumul din 29 iulie, acesta refuzând să precizeze în ce calitate a fost chemat la audieri. Acesta este cercetat într-o anchetă a DNA privind implicarea unor înalţi responsabili din PNL şi a fiului vitreg al ministrului Apărării în fraude la referendumul din 29 iulie, pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu.
"Am avut o discuţie lungă cu doamna procuror, în care sper că am clarificat multe aspecte şi din acest punct de vedere sper că s-a lămurit că un partid este un spaţiu public, unde oamenii pot intra, indiferent de pregătire şi de cazierele lor fiscale. Un partid se organizează pentru a mobiliza oamenii la vot, lucru pe care noi l-am făcut în 29 iulie şi ne-a reuşit, din nefericire au existat alte instituţii care spun că nu am reuşit", a declarat Nicoară, citat de corespondentul Mediafax. Liderul liberalilor clujeni consideră că acuzaţiile în acest dosar nu au "o bază serioasă reală".
"Din punctul meu de vedere, este o cercetare politică pentru a se demonstra că Traian Băsescu nu a avut atâtea voturi împotriva sa şi că liberalii din Transilvania şi din alte părţi ale ţării au făcut mobilizări ilegale ale cetăţenilor pentru a-i scoate la vot. Eu spun că noi am mobilizat oamenii la vot în mod corect şi am reuşit să scoatem peste jumătate din românii care există în mod real pe listele electorale. Se încearcă a se demonstra că Traian Băsescu nu are 7,5 milioane de români împotriva sa, ci mult mai puţini", a spus Nicoară.

Nume mari implicate

Senatorul Marius Nicoară, declara, în 17 august, că Dumitru Samson, fiul vitreg al ministrului Apărării, a fost trimis de conducerea centrală a PNL să supravegheze şi să răspundă de referendum şi a monitorizat prezenţa la vot în judeţ. Preşedintele PNL Alba, Teodor Atanasiu, şi Dumitru Samson, fiul vitreg al ministrului Apărării, Corneliu Dobriţoiu, sunt urmăriţi penal de către DNA Cluj, alături de alte patru persoane, pentru infracţiuni la legea referendumului, informa DNA.
În 20 august, a fost audiat la DNA Cluj şi preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Horea Uioreanu, vicepreşedinte al PNL Cluj, declarând că a fost audiat în calitate de martor în dosarul legat de referendum. Potrivit unui comunicat de presă transmis de DNA la jumătatea lunii august, procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Cluj au început urmărirea penală faţă de Teodor Atanasiu - deputat, preşedinte al organizaţiei judeţene PNL Alba -, pentru folosire a influenţei în scopul obţinerii unor foloase de natură electorală partidului politic din care face parte, pentru promisiune, oferire sau dare de bani, bunuri sau alte foloase în scopul de a determina alegătorul să voteze în cadrul referendumului şi asociere pentru săvârşirea de infracţiuni.

De la monitorizarea votului la mită

Dumitru Samson, fiul vitreg al ministrului Apărării, Corneliu Dobriţoiu, este urmărit penal pentru trafic de influenţă, promisiunea, oferirea sau darea de bani, bunuri sau alte foloase în scopul de a determina alegătorul să voteze în cadrul referendumului şi asociere pentru săvârşirea de infracţiuni.
Totodată, s-a început urmărirea penală faţă de Bogdan Cristian Măgurean, reprezentant al unei societăţi comerciale de pază şi protecţie pentru cumpărare de influenţă, complicitate la promisiunea, oferirea sau darea de bani, bunuri sau alte foloase în scopul de a determina alegătorul să voteze în cadrul referendumului şi asociere pentru săvârşirea de infracţiuniÎn rezoluţia de începere a urmăririi penale, procurorii afirmă că există indicii că în cursul lunii iulie Teodor Atanasiu, alături de Dumitru Samson, a iniţiat o acţiune pentru mobilizarea electoratului din Transilvania şi Banat la referendumul din 29 iulie, prin sensibilizarea acestuia cu recompense în bani şi alte foloase materiale.
Conform sursei citate, toate aceste promisiuni de foloase materiale au fost îndeplinite la sfârşitul zilei de 29 iulie 2012 şi în zilele următoare, banii fiind transmişi lui Măgurean de Samson, iar, pe de altă parte, Atanasiu, prin intermediar, a remis o sumă de bani învinuitului Gheorghe Grosu. De asemenea, s-a stabilit că, în schimbul sprijinului acordat, învinuitul Samson i-a promis lui Măgurean că va utiliza influenţa de care se bucură la nivelul ministerelor şi îi va influenţa pe funcţionari să acorde contracte firmei de pază şi protecţie reprezentate de Măgurean.
Categorie articol: 

Comentarii