Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Dosarul Corbu. Primul termen de judecată

s-a dat startul procesului în care sunt inculpaţi Bănică Stelu, acuzat de tentativă de omor, Lăcătuş (fost Corbu) Stănel, complice la comiterea faptei, şi Dumitrache Ion, martor mincinos • după respingerea excepţiilor invocate în cauză s-a stabilit primul termen de judecată în dosarul aflat la Tribunalul Brăila, pentru data de 11 ianuarie 2019 • s-a dispus însă amânarea judecăţii, pentru lipsa de procedură şi lipsă de apărare • în august 2016, fostul membru din gruparea “Corbu”,  Vrînceanu Ionuţ Marin, zis “Ionel”, a fost bătut cu bestialitate într-un imobil de pe strada Plevna de Bănică Stelu şi Băncuţă Casius Cley, cei doi fiind ajutaţi să fugă chiar de Corbu

 

Început de an 2019 cu surprize pentru membrii grupării Corbu din Lacu Dulce. A fost primul termen de judecată în dosarul cu infracţiunea de tentativă de omor, în care acuzaţii sunt Bănică Stelu, Băncuţă Casius Cley (fugit peste hotare şi dat în urmărire internaţională) şi Stănel Lăcătuş (fost Corbu), acuzat de complicitate la comiterea faptei. Este vorba despre cauza în care victimă a fost un alt membru al grupării, Vrînceanu Ionuţ Marin, bătut cu bestialitate în 2016 într-o locuinţă de pe Plevna. Judecata în dosar a început efectiv pe 11 ianuarie 2019, însă, aşa cum era de aşteptat, fiind primul termen a venit şi prima amânare. Judecătorii Tribunalului Brăila au dispus amânarea, pentru luna februarie, pentru lipsă de procedură şi lipsă de apărare. Va mai dura până când se va da o sentinţă în acest caz, astfel că inculpaţii pot sta liniştiţi, cel puţin pentru o perioadă. Rămâne de văzut cum se va încheia acest proces şi dacă, între timp, va fi prins şi inculpatul Băncuţă Casius Cley care se bucură încă de libertate.

Reamintim că, în toamna anului trecut, procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Brăila a dispus trimiterea în judecată a trei inculpaţi în acest dosar, fiind vorba despre Bănică Stelu, de 41 de ani, fără antecedente penale, cercetat în stare de arest preventiv pentru săvârşirea infracţiunilor de violare de domiciliu şi tentativă de omor, căruia i se alătură şi Lăcătuş (fost Corbu) Stănel, în vârstă de 50 de ani, cercetat în stare de control judiciar, apoi în stare de libertate, pentru complicitate la violare de domiciliu şi complicitate la tentativă de omor. S-a dispus trimiterea în judecată şi faţă de Dumitrache Ion, în vârstă de 56 de ani, cercetat în stare de libertate pentru mărturie mincinoasă. Băncuţă Casius Cley, cumnatul lui Corbu, este şi el acuzat de tentativă de omor, însă acesta este arestat în lipsă şi dat în urmărire generală.

Inculpatul Stănel Lăcătuş era într-o relaţie conflictuală cu persoana vătămată, Vrînceanu Ionuţ Marian, aceştia având calitatea de părţi în mai multe dosare penale privind infracţiuni cu violenţă. În octombrie 2015, Vrînceanu Ionuţ Marin i-a aplicat lui Lăcătuş Stănel, cunoscut ca fiind şeful grupării din Lacu Dulce, lovituri cu un topor, provocându-i leziuni şi degradându-i autoturismul. Vrînceanu a fost judecat şi condamnat pentru fapta comisă la o pedeapsă de 2 ani şi 2 luni închisoare.

Fiindu-i teamă de un eventual atac, în august 2016, Vrînceanu a luat decizia de a pleca de acasă şi a se ascunde la domiciliul unui cunoscut de pe strada Plevna. Numai că aici avea să primescă o bătaie care l-a adus la un pas de moarte. Atacul violent asupra lui Vrînceanu Ionuţ Marin a avut loc în data de 8 august 2016. Iniţial acuzaţi de comiterea faptei au fost interlopii Bănică şi Băncuţă, însă apoi li s-a alăturat şi Stănel Corbu.

 

Corbu le-a asigurat scăparea inculpaţilor Bănică şi Băncuţă

La începutul lunii februarie 2018, oamenii legii au pus în executare un mandat de aducere, dispus de instanţă faţă de Stănel Lăcătuş (fost Corbu), acesta fiind săltat de acasă şi dus la IPJ Brăila. Corbu a ajuns apoi la Parchetul de pe lângă Tribunalul Brăila, pentru audieri în dosarul de tentativă de omor asupra lui Ionuţ Vrînceanu, liderul interlop din Lacu Dulce fiind acuzat de complicitate. Acesta a fost pus sub control judiciar, pentru 60 de zile, însă a reuşit apoi să scape de măsura controlului judiciar.

După cum a stabilit procurorul, care a dispus trimiterea în judecată a lui Stănel Lăcătuş, pentru complicitate la tentativă de omor, în ziua de 8 august 2016, interlopul i-a condus cu autoturismul cu nr. BR 05 CRB, până în apropierea locului faptei, pe inculpaţii Bănică şi Băncuţă, cei care se pregăteau de atacul violent asupra lui Vrînceanu. Liderul interlop a asigurat apoi celor doi inculpaţi fuga de la locul infracţiunii, punându-le la dispoziţie un autoturism. În dimineaţa zilei de 8 august 2016, inculpatul Corbu s-a urcat la volanul autoturismului său marca “Range Rover Sport” şi a plecat din cartier Lacu Dulce unde îşi are domiciliul. În autoturism se aflau şi inculpaţii Băncuţă Casius Cley şi Bănică Stelu, maşina fiind oprită apoi pe B-dul Independenţei. Cei doi pasageri au coborât din autoturismul lui Corbu şi au luat un taxi, mergând pe strada Plevnei, ei fiind  urmaţi îndeaproape de inculpatul Lăcătuş Stănel. Bănică Stelu avea la el un cuţit cu lama de aproximativ 10 cm, rabatabilă. Băncuţă şi Bănică s-au oprit direct la locuinţa lui M.N. unde se ascunsese Vrînceanu şi au pătruns în holul casei. Victima, care ştia că i se pregăteşte ceva, s-a refugiat într-un dormitor, ba chiar a încercat să blocheze uşa, cu un frigider, însă a fost apucată de haine de către inculpaţi şi trasă în hol. Aici bărbatul a fost imobilizat la podea şi inculpaţii i-au aplicat mai multe lovituri. Băncuţă a dat cu lopata, în timp ce Bănică i-a aplicat victimei lovituri repetate cu cuţitul în cap, braţe şi toracele posterior. Inculpaţii au fugit apoi din imobilul de pe Plevna., în timp ce Vrînceanu a fost transportat la spital chiar de bărbatul care locuia în casa de pe Plevna.

Inculpaţii Bănică şi Băncuţă au părăsit imobilul imediat după atacul violent şi au plecat cu taxi-ul cu care au venit, apoi pe strada 1 Decembrie 1918 s-au urcat într-un autoturism Opel care îi aştepta. Inculpatul Lăcătuş Stănel a venit lângă acest autoturism şi a discutat cu şoferul I.I., apoi acesta din urmă a mers împreună cu Lăcătuş către locul în care acesta îşi lăsase propriul autoturism “Range Rover Sport” spre Popasul Stejarul. După puţin timp autoturismul s-a întors avându-l doar pe şofer, fără vreun alt pasager. Cei trei inculpaţi, Corbu, Băncuţă şi Bănică, s-au întâlnit şi după comiterea faptei violente. Cert este că, în perioada imediat următoare săvârşirii faptelor, inculpaţii Bănică Stelu şi Băncuţă Casius Cley au fugit din ţară, fiind luată astfel măsura arestării preventive în lipsă. La data de 9 iulie 2018, inculpatul Bănică Stelu s-a predat în Anglia, el fiind adus apoi la Brăila şi încarcerat. Băncuţă este însă de negăsit.

 
Categorie articol: 

Comentarii