Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Dosarul “Jirlău”. Condamnat pentru că a ameninţat un poliţist cu moartea

• Ionuţ Eugen Dinu, zis “Vanea”, a fost condamnat la 9.833 lei amendă penală, pentru ultraj la poliţist şi tulburarea ordinii şi liniştii publice • acelaşi individ a fost obligat să-i plătească poliţistului Cristian Năstase 5.000 lei despăgubiri pentru daune morale • în urmă cu doi ani, “Vanea” l-a înjurat pe şeful Postului de Poliţie Jirlău, care intervenise în apărarea unui tânăr

 

Sentinţă definitivă pentru tânărul care, în vara anului 2015, l-a ameninţat cu moartea şi l-a înjurat pe şeful Postului de Poliţie Jirlău, agentul şef principal de poliţie Cristian Năstase.

Astfel, magistraţii Judecătoriei Făurei l-au condamnat, zilele trecute, pe inculpatul Ionuţ Eugen Dinu, zis “Vanea”, la o pedeapsă rezultantă de 9.833,33 lei amendă penală (adică 196,6 zile amendă), pentru săvârşirea infracţiunilor de tulburarea ordinii şi liniştii publice şi ultraj la poliţist. Aceeaşi instanţă de judecată a admis în parte acţiunea civilă exercitată de poliţistul Cristian Năstase şi l-a obligat pe “Vanea” să-i plătească acestuia suma de 5.000 lei - despăgubiri pentru daunele morale provocate. Nu în ultimul rând, magistraţii de la Făurei au dispus încetarea procesului penal privind pe inculpatul Florin Boldeanu, zis “Ţiulică”, anchetat în acelaşi dosar pentru lovire sau alte violenţe, pe motiv că tânărul pe care-l agresase şi-a retras plângerea penală.

Sentinţa Judecătorie Făurei a rămas definitivă pentru că nimeni nu a declarat apel.

Reamintim că, în iunie 2015, agent şef principal de poliţie Cristian Năstase, şeful Postului de Poliţie Comunal Jirlău, a fost înjurat copios şi ameninţat cu moartea de un individ aflat în stare de ebrietate, din aceeaşi localitate, chiar lângă sediul Poliţiei, după ce omul legii intervenise ca să pună capăt unui scandal iscat fără motiv la un cafe-bar. Omul legii luase apărarea unui tânăr din oraşul Făurei care se afla în vizită la Jirlău şi care fusese lovit “pe nepusă masă”. Supărat că luase apărarea străinului, Ionuţ Eugen Dinu, zis “Vanea”, l-a înjurat şi l-a ameninţat cu moartea pe agentul de poliţie, după care a încercat să-l ia la bătaie, fiind liniştit de un amic. În acelaşi dosar penal a fost cercetat un alt individ din comuna Jirlău, Florin Boldeanu, zis “Ţiulică”, însă acesta a scăpat ulterior de acuzaţii.

 

Scandal cu sticle sparte şi dedicaţii la Jirlău

Potrivit dosarului penal instrumentat de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Făurei, incidentul s-a petrecut în seara zilei de 28 iunie 2015, la cafe-barul aparţinând  I.I. “Nan Eugenia” şi amplasat în centrul comunei Jirlău, chiar lângă Postul de Poliţie Comunal şi în vecinătatea primăriei. În acea seară, doi tineri din comuna Jirlău îşi serbau în avans ziua de naştere, respectiv ziua onomastică - Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel, cu lăutari şi invitaţi.

La un moment dat, precizează procurorii, în jurul orei 22:00, şi-au făcut apariţia Ionuţ Eugen Dinu zis “Vanea”, Florin Boldeanu zis “Ţiulică” şi alţi doi tineri aflaţi, de asemenea, sub influenţa alcoolului (cunoscuţi în comună sub poreclele de “Grecu”, respectiv “Budinică”). În acea noapte, conform planificării făcute la Secţia 3 Poliţie Rurală Făurei, serviciul de patrulare era asigurat de şeful de post, agent şef principal de poliţie Cristian Năstase, şi de un alt poliţist de la Jirlău, care avea gradul de agent şef adjunct. Procurorul de caz de la Parchetul Făurei preciza, la finalizarea anchetei: “Fiind sub influenţa băuturilor alcoolice şi simţindu-se în siguranţă în grup, «Grecu» şi inculpaţii Dinu Ionuţ Eugen şi Boldeanu Florin au început să se manifeste zgomotos, să vorbească urât şi să-şi facă reciproc dedicaţii muzicale, obligându-i pe lăutari să cânte melodiile comandate”

La un moment dat, scandalagiii au spart câteva sticle cu bere, iar patronul cafe-barului, sătul de circul pe care-l făceau, a sesizat poliţia. Era în jurul orei 00:10. În acel moment, sesizarea a fost preluată de agent şef principal de poliţie Cristian Năstase şi de colegul său (care se aflau în serviciu de patrulare pe raza localităţii) cei doi poliţişti deplasându-se de îndată la cafe-barul I.I. “Nan Eugenia”, de unde se făcuse apelul.

 

L-a făcut “albie de porci” pe poliţist, apoi a vrut să-l ia la bătaie

Potrivit sursei citate, odată ajuns în faţa cafe-barului, şeful de post Cristian Năstase s-a angajat într-o discuţie cu scandalagiii, respectiv “Vanea”, “Ţiulică” şi “Grecu”, atrăgându-le atenţia şi spunându-le “să se liniştească şi să nu facă scandal, pentru că se expuneau unor sancţiuni legale”.

Cât ai clipi din ochi, clienţii localului au ieşit în stradă, ca să vadă despre ce este vorba, printre aceştia aflându-se şi Valentin Auraş C., domiciliat în oraşul Făurei, care a fost luat la bătaie de către Florin Boldeanu, zis “Ţiulică”. Motivul agresiunii nu a fost foarte clar, însă agresorul îi reproşa victimei că era domiciliată în Făurei, nu în Jirlău. Imediat, şeful postului de poliţie şi colegul său au intervenit în apărarea tânărului agresat, după care i-au cerut lui Boldeanu să părăsească localul şi să nu facă scandal, acesta conformându-se.

Supărat că poliţiştii i-au luat apărarea străinului, Ionuţ Eugen Dinu, zis “Vanea” a început să înjure şi să ameninţe, încercând totodată să-l lovească pe tânărul din Făurei. În aceste împrejurări, poliţistul Cristian Năstase a intervenit din nou în apărarea celui bătut, avertizându-l, totodată, pe scandalagiu că va folosi spray-ul iritant-lacrimogen dacă nu se potoleşte.

Fără să-i pese câtuşi de puţin de poliţişti, Ionuţ Eugen Dinu a continuat să prefereze injuriii şi cuvinte vulgare, încercând, totodată, să-l ia la bătaie pe Valentin Auraş C. Neavând cum să-l liniştească, şeful de post a folosit spray-ul lacrimogen contra agresorului, făcându-l să bată în retragere. Dar nici vorbă să se potolească. Procurorul de caz: “Dinu Ionuţ Eugen s-a agitat şi mai tare, vizibil iritat de conduita intransigentă a persoanei vătămate (şeful de post - n.r.) şi a început să-i adreseze acesteia cuvinte şi expresii triviale, precum şi ameninţări că o va agresa şi o va omorî. Pe măsură ce rostea injuriile şi ameninţările la adresa persoanei vătămate, făcând aluzie şi la folosirea unui obiect tăietor-înţepător (cuţit?), producând astfel scandal public în centrul comunei Jirlău, Dinu a căpătat curaj şi s-a îndreptat de două ori către aceasta cu intenţia de a o lovi, însă s-a interpus «Grecu» şi l-a împiedicat să se apropie”.

După finalizarea cercetărilor, Ionuţ Eugen Dinu zis “Vanea” a fost trimis în judecată pentru ultraj la poliţist şi tulburarea liniştii şi ordinii publice, iar amicul său, Florin Boldeanu zis “Ţiulică”, pentru lovire sau alte violenţe. La finele procesului penal, numai Dinu a fost condamnat.
Categorie articol: 

Comentarii