Mergi la conţinutul principal

Dosarul «Iorga»sau cum se sustrag probe din anchetele penale: Şeful Judiciarului, arestat la domiciliu!

Caracatiţa lui "Iorga", aşa se poate intitula modul în care cms. şef Ionel Iorga, şeful Biroului de Investigaţii Criminale din Poliţia Municipiului Brăila, opera pentru obţinerea de foloase necuvenite chiar de la indivizi cu fişa de cazier judiciar murdară.
Joi, după ce publicaţia "Obiectiv - Vocea Brăilei" sesiza faptul că au dispărut probe dintr-un dosar coordonat chiar de comisarul Iorga, instrumentat de un inspector din subordinea sa, dosar care trenează de patru luni pe rolul poliţiei, DNA Galaţi a descins la Brăila şi i-a cerut lui Iorga să deschidă fişetele secrete din biroul său, pentru a-i ridica probe ce ar fi fost sustrase din anchetele penale: înscrisuri şi fotocopii ale unor documente, dar şi soluţii date de către procurori, acte care ţineau nejustificat în loc cauzele la care lucrează poliţiştii.

Reclamat de propriii subalterni

Cel mai clar s-a conturat un caz din 2013, unde sunt implicaţi interlopi cercetaţi pentru trafic cu cocaină, despre care procurorul DNA ce "a întins năvodul" în sediul Municipiului ştia de la un fost poliţist din subordinea lui Iorga. În urma percheziţiilor efectuate în biroul lui Iorga, dar şi după "recepţionarea" declaraţiilor poliţiştilor din subordinea acestuia, care au arătat la unison spre şef, cauza a prins iz de puşcărie.
Acuzaţiile sunt de sustragere de probe, imixtiune în anchetele subordonaţilor, constrângere şi şantaj, refuz de a înainta spre organele superioare de anchetă propunerile colegilor din Biroul de Investigaţii Criminale (BIC). Se pare că în biroul lui Iorga s-au găsit înscrisuri/probe sustrase din dosarele celor pe care-i avea în subordine, motiv pentru care anchetele trenau luni bune la Poliţie.
"În perioada octombrie - decembrie 2013, profitând de ascendentul ierarhic profesional conferit de funcţia sa, prin încălcarea deliberată a atribuţiilor sale de serviciu, a dispoziţiilor exprese ale Vechiului Cod de Procedură Penală şi acţionând cu intenţie calificată, a exercitat în cadrul unui dosar penal al Parchetului de pe lângă Judecătoria Brăila, aflat în lucru la formaţiunea de poliţie condusă de el demersuri abuzive de imixtiune în activitatea de cercetare penală derulată de către subalternul său Vasile P. (subcomisar de poliţie)", precizează procurorul DNA. Fapta lui Iorga a fost etichetată drept "imixtiune" şi a constat în "solicitări repetate către subordonat de a obţine, prin depăşirea atribuţiilor de serviciu ale celui din urmă, determinarea/ influenţarea lui Petruţ Alin Negoiţă şi Andrei Negoiţă (faptuitori vizaţi în cadrul dosarului în lucru) să plătească un folos necuvenit (în sumă de 1.100 lei) către Gheorghe Bănică (persoană vătămată în cadrul aceluiaşi dosar), refuzând să înainteze dosarul la Parchet cu referatul întocmit în cauză", se mai arată în referatul DNA.
Menţionăm că Petruţ Alin Negoiţă şi Andrei Negoiţă sunt cercetaţi şi într-o cauză de trafic de droguri, despre care publicaţia "Obiectiv - Vocea Brăilei" a relatat. Gheorghe Bănică este un fost poliţist şi este rudă cu Iorga. Dosarul unde a intervenit Iorga viza o cauză în care interlopii Negoiţă figurau ca părţi într-un dosar aflat în stadiul de întocmire a materialului probatoriu şi a trenat la BIC.
În acest caz, subcomisarul din subordinea lui Iorga făcuse propunerea de neîncepere a urmăririi penale, procurorul acceptase propunerea acestuia, considerând-o temeinică şi legală încă din stadiul de încuviinţare a numărului unic de înregistrare de penal, însă Iorga refuza să trimită dosarul mai departe, la Parchet.

Dosare dosite sau trimise mai departe cu "n" condiţii de la şef

În cadrul aceleiaşi anchete, DNA a mai adăugat la materialul probatoriu cazul unui agent de poliţie din subordinea aceluiaşi Iorga, care a fost pus să facă o anchetă fără să fie desemnat în scris, prin viză, cu scopul de a-i constrânge pe interlopi să dea banii pentru fostul poliţist Bănică, plecat din poliţie, se pare, tot din cauza unui scandal. Chiar subordonaţii lui Iorga au fost aceia care au arătat spre el, când a venit vorba despre dispariţia unor acte din dosare. În acest context, din cercetarea DNA a rezultat că prin activităţi abuzive, constând în presiuni asupra poliţistului din subordine, comisarul Iorga a reuşit în cele din urmă să obţină foloase necuvenite pentru prietenul lui, fostul poliţist Bănică Gheorghe.

Interlopi constrânşi şi ameninţaţi de ditamai ofiţerul

Procurorii au mai arătat că pe 15.11.2013, în calitate de şef al Biroului de Investigaţii Criminale din cadrul Poliţiei Municipiului Brăila, "i-a constrâns pe Negoiţă Petruţ Alin şi Negoiţă Andrei (făptuitori vizaţi în dosarul penal) - prin ameninţări explicite - în scopul de a plăti, în mod injust, lui Banică Gheorghe (persoană vătămată în cadrul aceluiaşi dosar penal) un folos patrimonial în sumă de 1.100 lei (reprezentând diferenţa la cei 2.600 lei pretinşi de Bănică Gheorghe)". Per total, s-a constatat implicarea ilegală a comisarului şef Iorga în trei cauze penale instrumentate de către colegii săi.
"Este vorba despre imixtiuni constând în refuzul de a înainta dosarele la Parchet cu referatele întocmite în cauză de subalterni, cu propunere de clasare (îndeosebi în condiţiile în care propunerea era agreată ca legală şi temeinică de către procurorii desemnaţi pentru supravegherea urmăririi penale, care aplicaseră în acest sens vizele lor pe adresele de înaintare a cauzelor cu respectivele propuneri) - în urma acestor activităţi abuzive, Iorga Ionel vătămând interesele legale profesionale ale subordonaţilor", se mai arată în referatul DNA.
Iorga mai este acuzat şi că a sustras probe din dosarele angajaţilor, fără acordul acestora. "Da, vorbim despre acuzaţia de abuz în serviciu (solicitarea de foloase materiale pentru altul), şantaj, abuz în serviciu în formă continuată (trei acte materiale), sustragere sau distrugere de probe ori de înscrisuri, în formă continuată (două acte materiale)", ne-a comunicat Livia Săplăcan, purtător de cuvânt al DNA Bucureşti.

Atacul de la casa lui Iorga, intimidare sau răzbunare!

Iorga este ofiţerul care, în 2005, pe când era şef la Crimă Organizată, iar în funcţia superioară lui de la Galaţi se afla pe atunci tot un fost poliţist brăilean, cu care lucrase, a fost atacat în casă, în blocul poliţiştilor de pe Buzăului, cu cocktail-uri Molotov. Dosarul "Clampi", acela al proxeneţilor Tănase, tocmai plecase de la el la eşalonul superior, cu interlopii în stare de reţinere, iar la scurt timp, Iorga s-a trezit cu trei sticle incendiare în apartament: una în balcon, două în dormitor, unde se aflau el, soţia şi copilul de doi ani, pe atunci. Au trecut 10 ani şi autorii au rămas tot neidentificaţi. S-a lucrat greu la acest dosar, chiar la DIICOT, tocmai fiindcă probele nu erau evidente, iar anchetatorii nu puteau face conexiunea între actele făcute de Iorga şi atac. Iorga nu pledase pentru inculparea unor interlopi celebri în ultima vreme, ci Galaţiul, unde se afla la comanda Crimei Organizate, tot un brăilean. S-a vorbit mult pe acest caz: ba că ar fi o răzbunare a interlopilor, ba că ar fi un avertisment dat poliţistului pentru neputinţa sa de-a fi scăpat pe cine trebuia. Niciuna dintre variante nu s-a concretizat. Dosarul a trecut, la DIICOT Galaţi, de-a lungul anilor, curios, chiar pe la procurorul brăilean care i-a pus joi cătuşele. Vom reveni.

Pe cine "lucra" Iorga la portofel: "Babulică", cercetat în dosarul "Cocaină la Million"

Cel asupra căruia au fost făcute intervenţiile, Alin Petruţ Negoiţă, zis Babulică, membru al grupării interlope a lui "Tică Valutistu", este cercetat pentru trafic de droguri de mare risc. După doi ani de filaje, procurorii DIICOT au spulberat cea mai mare afacere cu cocaină de la Brăila, care înflorise în vecinătatea cazinoului "Million", de pe Calea Călăraşilor. Opt indivizi au fost daţi pe mâna judecătorilor pentru implicarea în comerţul cu cocaină, cannabis şi marijuana.
În urma anchetei, Adrian Tabultoc, Lucian Dobrin zis "Luci", Romică Mengu, Cătălin Ionuţ Vlad zis "Ion Mamaia", Marius Podaru zis "Ureche", Cătălin Gabriel Gagu zis "Gagu", Costel Gabriel Ilie zis "Gabi Cioară" şi Alexandru Cosmin Florea au fost trimişi în judecată pentru trafic de droguri de mare risc. Procurorii DIICOT Brăila au dispus disjungerea şi continuarea cercetărilor şi faţă de alţi doi suspecţi, Alin Petruţ Negoiţă zis "Babulică" şi Marian Constantin, zis "Dârdâilă". Potrivit anchetatorilor, "la data de 9 ianuarie 2015, lucrătorii de poliţie s-au sesizat din oficiu cu privire la faptul că, la sfârşitul anului 2014, Alin Petruţ Negoiţă, zis «Babulică», a introdus în ţară cantitatea de un kilogram de cocaină, cu intenţia de a o comercializa pe raza municipiilor Brăila şi Galaţi, contra sumei de 100 de euro gramul, de comercializarea drogurilor ocupându-se inculpaţii Constantin Marian zis «Dârdâilă» şi o persoană cunoscută sub porecla de «Luci»". (Alina MIHAI)

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro