Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Dosarul «Iorga». La un pas de sentinţa definitivă

• cauza ajunsă la Curtea de Apel Galaţi, în urma apelului formulat, are termen de judecată pe 7 decembrie • prima instanţă l-a condamnat pe şeful Biroului de Investigaţii Criminale la un an de închisoare cu suspendare

 

Luna viitoare, judecătorii Curţii de Apel Galaţi ar putea da soluţia finală în dosarul “Iorga”. Există însă şi posibilitatea să intervină o nouă amânare. După ce în cauză s-a formulat apel, dosarul s-a înregistrat la instanţa superioară şi judecătorii vor decide. La începutul acestei luni, instanţa a menţinut ca legală şi temeinică măsura controlului judiciar a inculpatului Iorga Ionel. Următorul termen de judecată a fost stabilit la CA Galaţi pentru data de 7 decembrie.

Reamintim că, la data de 12 mai, Tribunalul Brăila l-a condamnat pe şeful Biroului de Investigaţii Criminale la un an de închisoare cu suspendare, pentru abuz în serviciu, iar acesta a contestat decizia.

La fel au procedat şi procurorii anticorupţie.

Fostul şef al Judiciarului de la Municipiu a fost acuzat de DNA Galaţi, în noiembrie 2015, de abuz în serviciu şi imixtiune în actul de cercetare penală. Procurorii au cerut arestarea preventivă, dar instanţa a dispus arestul la domiciliu. Abia la sfârşitul lunii ianuarie 2016, instanţa a decis înlocuirea măsurii

preventive. La mai puţin de o lună de la reţinerea sa de către procurorii DNA

Galaţi, ofiţerul brăilean de poliţie judiciară a fost trimis în judecată sub patru capete de acuzare: abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, şantaj, abuz în serviciu şi sustragere sau distrugere de probe ori înscrisuri.

Potrivit dosarului penal ajuns pe rolul instanţei de judecată, în perioada octombrie - decembrie 2013, profitând de funcţia sa de şef al Biroului Investigaţii Criminale din cadrul Poliţiei Municipiului Brăila, cms. şef Ionel Iorga ar fi exercitat “demersuri abuzive de imixtiune în activitatea de cercetare penală derulată de către subalternul său Petrof Vasile, subcomisar pe poliţie”. Astfel, precizează procurorii DNA Galaţi, Iorga i-ar fi cerut subalternului său să-i determine pe doi făptuitori dintr-un dosar să-i plătească suma de 1.100 lei, folos necuvenit, unui fost poliţist (B.G.) “cu care a fost coleg de serviciu şi cu care se afla în relaţii personale apropiate”. Fostul poliţist era parte vătămată în dosarul instrumentat de subcomisarul Petrof - dosar aflat sub supravegherea procurorilor Parchetului de pe lângă Judecătoria Brăila. Procurorii anticorupţie susţin că Iorga ar fi săvârşit un alt abuz faţă de subaltern, refuzând să înainteze dosarul la Parchet cu referatul întocmit de Petrof, cu propunere de neîncepere a urmăririi penale.

Totuşi, prima instanţă, l-a achitat pe Iorga pentru trei infracţiuni de abuz în serviciu, dar şi pentru infracţiunile de şantaj şi sustragere sau distrugere de înscrisuri. Rămâne de văzut care va fi decizia instanţei superioare.
Categorie articol: 

Comentarii