Mergi la conţinutul principal

Dosarul «ÎMPUŞCAT DIN GREŞEALĂ» a fost clasat. PÂRVU VINOVAT

Decizie neaşteptată în cazul "Pârvu". Dacă nu era împuşcat din greşeală de poliţistul Giorgian Dragomir şi nu îşi dădea sfârşitul, Sorin Pârvu putea ajunge la închisoare pentru tentativă la omor. Procurorii de la Parchetul de pe lângă Înalta Curte l-au scos nevinovat, din nou, pe poliţistul IGPR, chiar dacă judecătorii au fost de altă părere. Cazul s-a clasat, iar procurorii au stabilit că poliţistul a acţionat corect şi că s-a apărat, întrucât viaţa poliţiştilor a fost pusă în pericol. S-a dispus clasarea şi faţă de Sorin, pentru infracţiunea de tentativă la omor, însă doar pentru că acesta a murit. Tatăl lui Sorin este revoltat şi nu înţelege această luptă dintre judecători şi procurori, însă este decis să lupte şi el cu sistemul, pentru ca vinovatul de moartea fiului său să fie tras la răspundere.

"Ăsta e finalul"

În ordonanţa Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ), din 3 iulie, transmisă familiei lui Sorin Pârvu, în urmă cu o săptămână, se arată motivele pentru care s-a dispus clasarea cauzei. Tatăl lui Sorin, Ionel Pârvu, ne-a pus la dispoziţie actele transmise de Parchet, fiind vorba despre 64 de pagini, în care procurorii au arătat tot firul evenimentelor, aşa cum a fost stabilit încă de la început, din punctul de vedere al procurorilor. Nu corespunde însă cu decizia judecătorilor Curţii de Apel Galaţi, care, în două rânduri, au dat dreptate familiei şi au stabilit că poliţistul Giorgian Dragomir poate fi tras la răspundere pentru infracţiunea de omor.
"Dispunem: Clasarea cauzei faţă de Pârvu Sorin pentru infracţiunea de tentativă la omor calificat, comisă asupra unui funcţionar ce îndeplineşte o funcţie ce implică exerciţiul autorităţii de stat, prin mijloace de natură să pună în pericol alte bunuri sau persoane, prevăzută de articolul 32 Cod Penal raportat la art 188-189 CP, în vechea reglementare tentativă la omor deosebit de grav, întrucât a intervenit decesul persoanei. Clasarea cauzei faţă de suspectul Dragomir Giorgian, subcomisar la data faptei, în prezent comisar şef în cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române, Direcţia de Investigaţii Criminale - Serviciul Urmăriri pentru infracţiunea de omor deosebit de grav, întrucât există o cauză justificativă respectiv legitimă apărare", este soluţia semnată de procuror şef birou, Gavadia Emiliea Elena şi procuror Eusebiu Şerbănoiu.
Tatăl lui Sorin, Ionel Pârvu, nu înţelege cum fiul său, care a murit nevinovat, doar pentru că a fost confundat cu altcineva, poate fi acuzat că a vrut să omoare pe cineva. "În concluzie, au spus că Sorin a vrut să îi atace, să îi omoare şi ei s-au apărat. Ăsta e finalul. Au trimis povestea cu tot ce s-a întâmplat şi au dispus clasarea dosarului. Şi au spus că poliţiştii au recurs la forţă, că fusese atacat el (n.r. - Giorgian Dragomir) înainte, în alt judeţ, de un infractor. Şi au legat-o cu asta, o fi zis că vrea să îi atace iar cineva. Şi dacă nu murea Sorin, îl băga la puşcărie pentru tentativă de crimă, că a vrut să omoare poliţişti! Asta e bomba bombelor ... băiatul împuşcat că a fost confundat cu altcineva, dar dacă nu murea îl băga la puşcărie. Nu mai era poliţistul anchetat acum, era Sorin anchetat pentru crimă. Deci, este bătaie de joc", ne-a declarat tatăl lui Sorin. O altă nemulţumire a bărbatului care şi-a pierdut fiul, în urmă cu şase ani, este aceea că poliţistul IGPR, Giorgian Dragomir, cel care a tras glonţul mortal, a primit două grade, fiind acum cms. şef, ca şi cum "ar fi fost recompensat pentru că i-a luat viaţa lui Sorin".

Infractor periculos, căutat la Brăila

În urma examinării actelor de urmărire penală din dosar, privind infracţiunea de omor, suspect fiind Dragomir Giorgian - se arată în ordonanţa Parchetului - procurorii au constatat că acuzaţiile la adresa ofiţerului care a tras glonţul mortal nu sunt fondate şi că acesta nu se face vinovat de vreo infracţiune, el acţionând corect. Procurorii arată, încă o dată, că existau informaţii potrivit cărora Giulian Dumitraşcu, cel pe care îl căutau poliţiştii italieni, pentru omor şi tâlhărie, s-ar putea afla la Brăila. Se arată însă că informaţia nu era sigură. "Având în vedere că potrivit informaţiilor obţinute exista posibilitatea ca Dumitraşcu Giulian să se afle în municipiul Brăila, la botezul fiului său, în dimineaţa zilei de 26.09.2009 organele de poliţie din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române- Direcţia de Investigaţii Criminale - Serviciul Urmăriri, respectiv scms. Dragomir Giorgian, insp. principal Toma Ovidiu, ag. şef principal Bostănică Gheorghe, insp. principal Alexandru-Răzvan Daniel, scms. Constandache Nicolae Valentin şi insp. principal Flutur Mihai Constantin, precum şi lucrători din cadrul Serviciului pentru Intervenţii şi Acţiuni Speciale, Dinu Bogdan Marius, Horotan Eduard Radu, Simion Adrian şi Ivan Tudor, s-au deplasat cu trei autoturisme şi anume Nissan Pathfinder, Volkswagen Passat şi Dacia Logan spre Brăila".
Procurorii arată faptul că poliţiştii menţionaţi cunoşteau semnalmentele lui Dumitraşcu Giulian numai din fotografii, fără ca vreunul dintre ei să fi avut vreun contact anterior cu acesta. Înainte de a intra în municipiul Brăila, în zona Lacu Sărat, poliţiştii din Bucureşti s-au întâlnit însă cu lucrătorii de la IPJ Brăila, Serviciul de Investigaţii Criminale, respectiv ag. şef Olicenco Alin, scms. Moise Lilian şi ag. şef principal Costea Vasile Dumitru. Potrivit informaţiilor obţinute de poliţiştii brăileni, Dumitraşcu Giulian şi soţia au fost văzuţi în zona blocului A1, situat pe B-dul Independenţei, astfel că s-a trecut la supravegherea zonei. Dat fiind că botezul urma să aibă loc la Biserica Sf. Paraschiva, s-a trecut şi la supravegherea acestei zone.

Giulian, recunoscut după imagini neclare

S-a luat decizia ca în zona blocului să se efectueze filmări, iar după un timp s-a constatat că un bărbat a ieşit din scară şi s-a urcat la volan, după care autoturismul "Ford Mondeo" a plecat din zonă. Pentru a se stabili dacă persoana căutată, Giulian Dumitraşcu, s-a urcat în autoturism, au fost vizionate imaginile înregistrate. Cel care îl cunoştea cel mai bine pe urmărit, agentul Costea, le-a comunicat celorlalţi că şoferul autoturismului are semnalmentele lui Dumitraşcu. Fiind audiat ulterior, pe 24 septembrie 2014, pe acest aspect, agentul în cauză a spus că filmarea era de la distanţă. "...Camera de filmare nu avea zoom pentru a mări imaginea, iar filmarea era făcută de la distanţă. Văzând imaginile, aşa cum erau, eu am spus că, după înălţime şi conformaţie, bărbatul care s-a urcat la volanul maşinii seamănă bine cu Dumitraşcu Giulian. Eram cu toţii acolo, ne uitam pe cameră şi am comunicat şi lui Dragomir Giorgian. Cred că şi un alt coleg din Brăila, nu îmi amintesc care, a spus că şoferul seamănă cu Dumitraşcu Giulian. Eu îl ştiam foarte bine pe Dumitraşcu Giulian şi datorită faptului că eu mă deplasam către Penitenciarul Brăila, unde depuneam persoanele încarcerate, Dumitraşcu Giulian era încarcerat acolo....", se arată în ordonanţa Parchetului.
În ceea ce îl priveşte pe Moise Lilian, audiat şi el, din nou, în septembrie 2014, după cum arată procurorii, acesta a spus că nu îl ştia foarte bine pe Giulian Dumitraşcu şi că cel care îl ştia cel mai bine este Costea Vasile. De asemenea, audiat ca martor, în data de 17 februarie 2015, Ivan Tudor a declarat: "...Poliţistul de la IPJ Brăila s-a uitat pe înregistrare şi a spus «El este!», vorbind despre bărbatul care s-a urcat în autoturismul Ford Mondeo". În acest context, arată procurorii din cadrul Parchetului de la ÎCCJ, s-a creat convingerea că şoferul autoturismului în cauză putea fi persoana căutată, respectiv Giulian Dumitraşcu. S-a pornit astfel în urmărirea maşinii, prin oraş. Atunci când autoturismul Ford Mondeo a ajuns la intersecţia B-dul Independenţei cu str. Şcolilor, cu sensul de mers către Piaţa Mare, aflându-se pe banda a treia de circulaţie lângă refugiul de tramvai, în dreptul trecerii pentru pietoni, la culoarea roşie a semaforului, Dragomir Giorgian a dat semnalul de începere a acţiunii de blocare în trafic a maşinii.

Poliţişti în pericol, susţin procurorii

În timp ce unii martori, dar şi tatăl lui Sorin, spun că poliţiştii nu aveau însemnele specifice, procurorii şi poliţiştii arată că existau inscripţii pe haine şi legitimaţii. Potrivit procurorilor, autoturismul Ford Mondeo, la volanul căruia se afla Sorin Pârvu, a fost blocat , apoi din Passat a coborât Horotan Edward, purtând o vestă de culoare albastru închis, având inscripţionat pe partea din faţă dreapta sus cu culoare galben şi litere de tipar "Poliţia". Alţi 3 poliţişti au coborât şi au strigat "Poliţia". Şoferul autoturismului Ford, arată din nou procurorii, a efectuat manevra de schimbare a treptei de viteză în manşarier, a accelerat puternic, s-a deplasat în spate şi a lovit autoturismul "Nissan", apoi s-a deplasat pe direcţia înainte, lovind autoturismul VW. "Deplasarea autoturismului Ford către înainte şi spre VW Passat, până la impactul cu acesta din urmă s-a efectuat pe direcţia unde se afla Horotan Edward, care, pentru a evita accidentarea sa gravă, a sărit în partea dreaptă spre refugiul staţiei de tramvai, fiind însă lovit de bara faţă a autoturismului respectiv, în zona genunchiului drept. De asemenea, Moise Lilian, care se afla pe aceeaşi direcţie de mers, a sărit în lateral, pe refugiul staţiei de tramvai. (...) Dragomir Giorgian, cu un pistol semiautomat marca "Glock", armat, ţinut în mâna stângă, scos din portul pentru pistol aflat la spate stânga, încerca să deschidă portiera stânga spate". Şoferul autoturismului "Ford Mondeo", Sorin Pârvu, arată procurorul, a continuat manevrele bruşte de schimbare a treptei de viteză cu acţionare în forţă a pedalei de acceleraţie, iar portiera stânga spate a avut tendinţa de a se mişca, spre poziţia închidere, condiţii în care l-a lovit pe Dragomir Giorgian în cotul mâinii stângi. Impulsul a determinat astfel strângerea mâinii pe tocul pistolului şi pe trăgaci.
Audiat ca martor, Moise Lilian, a spus că, dacă nu se ferea din faţa Fordului, care se deplasa cu viteză spre el, ar fi fost lovit la nivelul picioarelor, cu partea din stânga faţă. "Cred că şi ceilalţi colegi de la SIAS, care se aflau lângă mine şi pe direcţia de mers a Fordului Mondeo, ar fi fost loviţi de şofer, dacă nu se fereau. Practic, cei de la SIAS erau primii loviţi. (...) Având în vedere că şeful SIAS, care avea vesta inscripţionată «Poliţia» se afla exact pe direcţia de mers a Fordului şi chiar pe partea şoferului, şoferul putea vedea cu uşurinţă vesta pe care acesta o purta. (...) Eu am deschis portiera stânga faţă de la şofer, am văzut că şoferul sângera din partea dreaptă, în zona gâtului, având capul lăsat spre dreapta. Costea Vasile a venit şi el imediat şi a spus că şoferul nu este Dumitraşcu Giulian. Dragomir Giorgian şi-a dat tricoul jos şi a apăsat pe rana de la gâtul şoferului, pentru a-i opri sângerarea".
În faţa anchetatorilor, tot ca martor, Costea Vasile a declarat că, şoferul Ford-ului, încerca să fugă. "Practic, şoferul autoturismului încerca să-şi facă loc, astfel încât să treacă peste refugiul de tramvai şi să fugă. Şi eu şi ceilalţi am strigat «Stai, Poliţia!» (...) În timpul acestor manevre ale Ford-ului, şoferul a încercat să-l lovească pe Moise Lilian, dar a reuşit să sară într-o parte, în lateral, şi a evitat impactul. Dacă nu sărea, Moise LIlian putea să fie prins şi zdrobit între Ford Mondeo şi Passat".

"După împuşcătură l-am auzit pe un poliţist strigând «Poliţia»"

Chiar dacă toţi poliţiştii au spus că aveau însemnele poliţiei şi au strigat "Stai Poliţia", la audieri, pasagerul Ionuţ Stoian, aflat pe locul din dreapta, audiat pe 28 septembrie 2009 a spus că VW-ul Passat a oprit în faţa lor şi din maşină au coborât patru bărbaţi, înarmaţi, care erau îmbrăcaţi civil dar nu purtau veste cu încripţia "Poliţia". "Nu am văzut dacă persoanele respective au spus ceva sau dacă mi-au arătat ceva, însă sigur eu nu am văzut nicio legitimaţie".
În iulie 2013, Ionuţ Stoian a fost audiat din nou, ca martor, el menţinând declaraţiile, precizând că după împuşcătură l-a auzit pe un poliţist strigând «Poliţia», astfel că a deschis portiera faţă şi a ieşit. Vânzătorul de la chioşcul de ziare, Ticu F., a spus însă că a auzit, cu certitudine, că se striga «Stai Poliţia» şi apoi au răsunat focurile de armă.
Potrivit procurorilor, victima Sorin Pârvu, prin manevrele violente efectuate şi în speranţa că va reuşi să scape de organele de poliţie, a acţionat în mod deliberat cu consecinţa eventuală de a pune în primejdie viaţa persoanelor. "Dat fiind câmpul vizual în raport de poziţia în care se afla, era lesne de observat vesta inscripţionată cu galben şi litere de tipar «Poliţia» purtată de Horotan Edward care era practic în faţa sa. În declaraţia sa de martor, Stoian Ionuţ Alexandru afirmă că «după împuşcătură l-am auzit pe un poliţist strângând "Poliţia". Martorul înceacă să plaseze acest moment la finalul evenimentelor, pentru a ascunde astfel condiţiile în care a acţionat Sorin Pârvu. De altfel, susţineri de acest gen nu sunt singulare în cazul persoanelor care refuză, în situaţii similare să se supună solicitărilor organelor de poliţie".
În rechizitoriu, procurorii Parchetului ÎCCJ aduc în atenţie mai multe cazuri când poliţiştii au fost puşi în pericol în urma unor manevre ale celor pe care îi urmăreau. Se vorbeşte chiar despre un caz produs la sfârşitul anului 2008, cu câteva luni înainte de intervenţia de la Brăila, când un echipaj din care făcea parte chiar Giorgian Dragomir de la IGPR a acţionat în judeţul Prahova, au încercuit o maşină în care se afla un urmărit, însă şoferul a demarat şi a lovit doi poliţişti. S-a dispus ulterior trimiterea în judecată pentru tentativă la omor a celui în cauză. Într-un alt caz, arată procurorii, au fost trase asupra poliţiştilor mai multe focuri de armă.
Tatăl lui Sorin Pârvu nu înţelege însă legătura cu aceste cazuri, mai ales că fiul său "a fost omorât degeaba, doar pentru că a fost confundat". "Acum face legătură cu toate cazurile, că l-a luat pe un poliţist pe capota maşinii, ce legătură am eu cu ceea ce s-a întâmplat în România? Asta a fost acum 6 ani, în 2009, băiatul meu a fost omorât degeaba. Au venit fără cagule, fără însemnele poliţiei, îl omoară pe Sorin şi tot el este vinovat că i-a atacat pe ei".
Ionel Pârvu se va adresa din nou instanţei de judecată.
Reamintim că, abia la începutul lunii mai 2015, infractorul de talie internaţională Giulian Dumitraşcu, zis "Giuliano", interlop brăilean care a pus pe jar autorităţile române şi italiene, a fost reţinut de procurorii DIICOT Ploieşti pentru trafic de droguri de mare risc.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro