Mergi la conţinutul principal

Dosarele a mii de pensionari vor fi verificate din nou

In cursul acestor zile a fost publicata in Monitorul Oficial mult asteptata OUG nr. 19/2007 de modificare si completare a Legii nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii. Noul act normativ contine si prevederi referitoare la persoanele care au realizat stagii de cotizare inainte de 1963. Nu mai putin de 15.245 de braileni vor beneficia de majorarea pensiilor potrivit noii ordonante emise de guvernul Romaniei, dar toata activitatea care tine de aplicarea acestei noi majorari va incepe de la 1 iulie, pina atunci, casele teritoriale de pensii avind obligatia de a definitiva masurile cu caracter tehnico-organizatoric astfel incit sa fie pregatite pentru activitatea din vara.
Din totalul celor care au muncit inainte de 1963, o parte au putut aduce adeverinte privind cuantumul salariului cistigat, o alta parte, insa, nu au putut aduce aceste acte doveditoare deoarece, in foarte putine cazuri, era evidentiata suma in cartile de munca, in acea vreme. Foarte multi virstnici au fost nemultumiti pentru ca nu-si puteau valorifica integral drepturile de pensie si, in urma presiunilor pe care le-au efectuat, a fost modificata Legea nr. 19/2000. Astfel, aliniatul 2 al art. 161 va avea, potrivit noii ordonante urmatorul cuprins: "in conditiile in care, pentru o anumita perioada care constituie stagiu de cotizare, in carnetul de munca nu sint inregistrate drepturile salariale, asiguratul poate prezenta acte doveditoare ale acestora. In caz contrar, la determinarea punctajului mediu anual se utilizeaza salariul minim pe tara". Exceptia o constituie cei care au stagii de cotizare inainte de 1963. Noul mod de calcul duce la majorarea pensiilor. Modificarile vor fi realizate fie de reprezentantii Casei Nationale de Pensii si Alte Drepturi de Asigurari Sociale, fie de reprezentantii caselor teritoriale de pensii. Potrivit conducerii Casei Judetene de Pensii, daca o persoana care a lucrat in perioada 1957 - 1962, aduce adeverinte cu salariul obtinut in acea perioada, aceasta va fi cifra trecuta la numaratorul fractiei in urma careia se calculeaza punctajul de pensie, la numitor urmind a fi trecut salariul mediu din acea perioada. Asiguratul care aduce adeverinte va primi retroactiv drepturile banesti care i se cuvin pentru acea perioada. Daca nu poate aduce adeverinte, cum va fi cazul multora, asiguratul va beneficia de un punct la pensie, dar numai de la data de 1 iulie a.c. in continuare, pina la sfirsitul vietii lui. Directorul executiv al Casei Judetene de Pensii, Sorin Enache, a subliniat ca nu e in zadar ca oamenii sa aduca adeverinte referitoare la salariu pentru ca acestea vor fi luate in considerare la calculul punctajului de pensie.
Precizam ca, potrivit H.G. 1550/2004 privind recalcularea pensiilor, cei pensionati inainte de 1 aprilie 2001 au fost esalonati in 4 categorii. Astfel, pentru cei care s-au pensionat pina in 1980, drepturile de recalculare s-au deschis incepind cu martie 2005, pentru cei pensionati intre 1981 si 1990 drepturile de recalculare s-au deschis la data de 1 iulie 2005, in cazul celor pensionati intre 1991 si 1996, drepturile de recalculare s-au deschis la 1 septembrie 2005, iar pentru cei care s-au pensionat intre 1997 si 31 martie 2001 drepturile s-au deschis in decembrie 2005.
Aceasta impartire pe categorii este foarte importanta deoarece un asigurat are la dispozitie numai 3 ani, din momentul deschiderii drepturilor de recalculare, pentru a-si solicita majorarile conform perioadelor active din cimpul muncii. Aceasta inseamna ca o persoana care s-a pensionat in 1988, de exemplu, si i s-au deschis drepturile de recalculare in iulie 2005 poate solicita drepturile cuvenite potrivit OUG nr. 19/2007, pina in iulie 2008. Aceasta deoarece, incepind de anul viitor, expira perioadele cind virstnicii mai pot solicita recalculari ale pensiilor.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro