Mergi la conţinutul principal

Dosarele «X» de la Judeţean

Încâlcite sunt lucrurile la Spitalul Judeţean de Urgenţă Brăila! Dincolo de scandalurile legate de investiţiile "belicoase", făcute de ex-preşedintele CJ, Gheorghe Bunea Stancu, la Judeţean se întâmplă, în ultimul an, tot felul de lucruri ciudate, soldate chiar cu dosare penale. Numai în 2015, Judeţeanul a trecut prin câteva experienţe stranii - unele chiar au demonstrat că anumiţi angajaţi de aici au lacune de adaptabilitate la episodul "Spitalul fără Stancu". Trei sunt cazurile de notorietate ce s-au consumat la spital în acest an şi au rămas în ceaţă din motive care le scapă şi anchetatorilor.
Primul astfel de caz s-a consumat chiar la început de an, când a fost spartă farmacia spitalului şi au dispărut de acolo câteva zeci de flacoane cu Avastin şi alte medicamente destinate tratamentului cancerului. Curios, hoţii n-au luat din camera specială a farmaciei şi cel mai scump medicament folosit în oncologie, Maptera, care se afla pe acelaşi raft cu celelalte. S-a spus că în farmacie s-au găsit un geam deschis şi urme de încălţăminte bărbătească pe pervaz, plus câteva sticluţe (fiole) de Avastin răvăşite, semn că totul s-a întâmplat în mare grabă. Cel mai probabil, furtul ar fi avut loc în luna decembrie a anului trecut, în perioada sărbătorilor de iarnă, dar cazul a fost dat publicităţii abia în ianuarie a.c., când dr. Mihail Iugulescu, managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Brăila, a şi formulat declaraţii în acest caz: "Am chemat poliţiştii şi au început o anchetă, sunt audiate toate persoanele care au legătură cu acest caz", spunea dr. Iugulescu.

Anchetă administrativă cu recul

Într-adevăr, furtul constituie obiectul unui dosar penal aflat pe rolul Parchetului de pe lângă Tribunalul Brăila şi este instrumentat împreună cu poliţişti de la Criminalistică şi Judiciar. Surse judiciare ne-au confirmat existenţa dosarului, însă fiind în plină desfăşurare, nu pot fi dezvăluite date din anchetă. Prejudiciul estimat era atunci de 500.000 lei, numai un flacon de Avastin ajungând la 5.900 lei. "Nu ştim decât faptul că există un dosar penal. Un dosar cu autori necunoscuţi", ne-a declarat as. Olguţa Crivăţ, director Îngrijiri Medicale la Spitalul Judeţean de Urgenţă.
Cazul a ajuns până la Ministerul Sănătăţii, care deşi n-a dispus măsuri, a luat mai mulţi responsabili ai SJU în colimator: "Eu spun să lăsăm organele de anchetă penală să îşi facă treaba. Dosarele acelea bineînţeles că pot fi de domeniul teoriei conspiraţiei, dar până la urmă tot trebuie să se elucideze", ne-a declarat Francisk Iulian Chiriac, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii.
Că nu este exclus ca aceste cazuri să vină din interiorul SJU şi să fie nişte semne că în instituţie se dau lupte intestine pentru discreditarea unor personaje cheie din spital, ne-au confirmat şi alte surse din Sănătatea brăileană. Ba chiar la nivel de Minister se ştie că în Judeţean ar fi cel puţin două tabere care îşi "prepară" reciproc probleme.
"Nici eu nu mai am nicio veste referitoare la acest caz, furtul de medicamente oncologice. Ştim că există un dosar penal, dar nu ni s-a indicat dacă s-ar fi dat vreo soluţie. Cert este că şi noi, la rândul nostru, am deschis o anchetă administrativă şi chiar am luat măsuri, numai că măsurile luate de noi se întorc acum împotriva noastră. Şi anume: am sancţionat cu mustrare/ avertisment nu mai puţin de 10 angajaţi care au avut legătură cu farmacia în acea perioadă. I-am sancţionat pentru neglijenţă în serviciu şi aceştia ne-au dat în judecată şi au câştigat fiindcă sancţiunile date nu erau datate. Adică am pierdut pe o chestiune de formă. Acum, am vorbit cu serviciul Juridic şi, evident, urmează sancţiuni împotriva celor care au formulat acele sancţiuni. Şi tot aşa! Pare să nu se mai sfârşească...Toată lumea trebuie să-şi facă treaba!", ne-a declarat dr. Mihail Iugulescu.

Alt caz "cu ştaif": dosarul "Seringi în Monument"

Se întâmpla în luna iulie, când în Parcul Monument a fost găsit un pachet suspect cu vacutainere conţinând sânge uman, seringi şi ace de recoltă folosite şi deşeuri medicale rezultate din mai multe secţii de la Corpul B, Spitalul 3, şi de la Secţia de Obstetrică- Ginecologie a Maternităţii. Cazul a stârnit reacţii din partea publicului şi a oficialilor. "Vacutainerele, în număr de 27, aveau coduri de bare şi nume ale unor pacienţi, motiv pentru care ancheta a dus spre angajaţii de la laboratorul cu care lucrează spitalul, Medcenter", declara as. Olguţa Crivăţ.
Acum, ancheta s-a extins, fiind audiaţi zeci de asistenţi medicali din Secţiile Cardiologie, Ortopedie, Recuperare Medicală, Medicală 2, Gastroenterologie şi OG- Maternitate, dar şi de la Medcenter.
"S-a constatat că probele datează din zilele 15, 16, 17 mai şi că unele au fost deja procesate la laborator, fiind trecute rezultatele analizelor în foile medicale. Procedura este, dacă aceste probe au fost predate la laborator, nu se mai întorc în secţii, dar, pe de altă parte, cine ar ţine la un loc vacutainerele, seringile şi acele, precum şi alte deşeuri?!", a mai spus Olguţa Crivăţ. Nici în acest caz dosarul n-a fost închis, fiind unul cu "AN" şi bătaie lungă: "Din câte ştiu, au fost chemaţi la audieri mult mai mulţi angajaţi ai spitalului, dar n-am primit niciun răspuns. Aşteptăm să se lămurească situaţia", a declarat şi dr. Iugulescu. Să se termine ancheta aşteaptă şi Medcenter, laboratorul care deserveşte spitalul de câţiva ani, mai ales că reprezentanţii acestuia au fost ţintele iniţiale ale investigaţiilor. "Din punctul nostru de vedere, vacutainerele acelea n-au trecut niciodată prin laborator, dar cel mai bine e să se lămurească lucrurile de către anchetatori. Şi şefii noştri de la Bucureşti monitorizează cazul", ne-a declarat Simona Ojovan, şef laborator Medcenter Brăila.

Viol fără viol, dar cu expertiză ADN

Un alt caz "abracadabrant" de la Judeţean este acela în care un asistent medical de aproape 60 de ani, de la Chirurgie 2, a fost reclamat de către tatăl unei fete de 16 ani, internate pentru extirparea apendicelui, că ar fi violat-o. Se întâmpla tot în iulie. Toată lumea era siderată de scandalul făcut de tatăl fetei în unitatea medicală. Bărbatul a şi chemat poliţia pentru a-l ancheta pe asistentul care nu numai că i-ar fi violat fata, ci ar fi deflorat-o. Surpriza a venit de la Obstetrică-Ginecologie, unde la un consult primar s-a constatat că adolescenta prezenta o deflorare veche de mai bine de un an, iar tânăra a recunoscut că a avut contacte sexuale cu prietenul ei chiar înainte de a ajunge la spital. Ba chiar, ruşinat de postura în care l-a pus fiica sa, părintele a prezentat scuze conducerii spitalului şi asistentului respectiv. Cum raportul sexual cu un minor nu este faptă în care să funcţioneze retragerea plângerii şi împăcarea părţilor, Parchetul a continuat ancheta, poliţiştii au prelevat tot felul de probe.
"Au prelevat inclusiv probe ADN de la asistentul medical, pentru a lămuri lucrurile, chiar dacă reclamantul am înţeles că şi-ar fi retras plângerea. N-am primit niciun răspuns până acum. Ştiu că la acel dosar s-au depus şi imaginile de pe camerele de supraveghere, fiindcă avem aşa ceva şi noi, iar din imagini rezulta că asistentul n-a zăbovit în salon...deci...Dar cine mai ştie! Cert este că am aflat şi noi că se aşteaptă rezultatele în acest caz de la ADN, în momentul în care se vor lămuri lucrurile, probabil că vom afla", ne-a declarat dr. Mihail Iugulescu.
Grav este că aceste trei dosare, care par a fi "nişte făcături" chiar şi în accepţiunea oficialilor din Sănătate, nu fac decât să consume timp, bani publici şi energie ce pot fi gestionate într-un mod mult mai eficient. "Mie îmi pare că lucrurile stagnează la Spitalul Judeţean şi cred că trebuie să se mobilizeze oamenii de acolo pentru a rezolva situaţiile cu adevărat importante pentru unitate", a spus Francisk Iulian Chiriac, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro