Mergi la conţinutul principal

Dorul de campanie

Dar, în vreme ce românii îşi caută ieşirea din criză - mulţi alegând ca soluţie punctele de trecere a frontierei vestice - la vârful politicii se fac deja calcule electorale. Deşi, mai întâi, poate că ar trebui făcut un recensământ: ar fi păcat de aruncat atâţia bani pe buletinele de vot, iar acestea să rămână nefolosite în ziua votului.

Totuşi, alegerile din 2012 sunt încă departe. Însă ceea ce îi nelinişteşte, sau, dimpotrivă, îi exultă pe politicieni, după caz, sunt nişte cotaţii electorale care arată, dincolo de indiferenţa populaţiei, că ordinea partidelor e alta decât cea de la sfârşitul lui 2008. Rezultatele sondajelor de uz intern l-au făcut pe Victor Ponta să sară în sus de bucurie, deşi într-o manieră mai reţinută decât a făcut-o Mircea Geoană după publicarea primelor rezultate parţiale ale turului 2 de la ultimul scrutin prezidenţial. Cele 35 de procente care plasează PSD pe primul loc reprezintă reacţia populaţiei la măsurile de austeritate impuse de Guvern şi roadele unei opoziţii practicate între două extreme: joc democratic şi piatră de moară, cu un palmares măsurabil mai degrabă în moţiuni decât în iniţiative legislative transformate în legi. Lunile petrecute la putere anul trecut, alături de PDL, sunt privite acum cu jenă, iar o ofertă şi un plan de guvernare au fost promise de Victor Ponta abia în octombrie.

Liberalii, în schimb, au deja planul, pentru că ei ar intra oricând să guverneze, dacă ar fi lăsaţi să conducă singuri (deşi PNL nu trece nici acum de pragul psihologic de 20%). Au mai făcut asta, dar acum probabil că nu s-ar mai grăbi să mărească pensii şi salarii, ci ar reduce măcar cota unică de la 16 la 10 procente. Asupra lor planează însă bănuiala că ar trăda idealurile opoziţiei şi s-ar alia cu PDL, partid care continuă să îi curteze intens într-un joc care alimentează neîncrederea PSD.

Dar, până una alta, pâinea şi cuţitul se află la PDL, partidul aflat la putere. Numai că pâinea, anul acesta, e una luată cu împrumut. Şi costă şi mai scump. Premierul promite însă că va ajunge să sature pe toată lumea şi că, la anul, vom trăi chiar un pic mai bine, taman la timp până nu începe campania electorală. Însă PDL atrage acum toate nemulţumirile populaţiei atinsă de efectele crizei, ba chiar şi de la membri marcanţi, şi este posibil ca speranţele de mai bine să nu fie satisfăcute pe cât de repede ar vrea Emil Boc sau Traian Băsescu, deşi acesta din urmă şi-a înăsprit vorbele, indiferent că se adresează profesorului cu norma didactică de 16 ore pe săptămână, mass-media care îi reproşează totul sau rebelilor din partidul prezidenţial. Este efectul celor 15 puncte electorale - cât este evaluat acum PDL.

Dincolo de procente, ceea ce vor primi românii în perioada următoare va fi o nouă avalanşă de vorbe frumoase sau mai puţin frumoase. Faptele (cele realmente bune) se lasă în continuare aşteptate.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro