Mergi la conţinutul principal

Donald Trump a câştigat alegerile din SUA. Este noul preşedinte al Americii!

• republicanul Donald Trump şochează întreaga lume şi devine noul preşedinte al Statelor Unite • Trump şi-a asigurat cele 270 de voturi în Colegiul Electoral, necesare pentru a câştiga preşedinţia, învingând-o pe democrata Hillary Clinton, care era considerată favorită înaintea votului de marţi • cursa electorală a fost mult mai strânsă decât au anticipat analiştii, dar Trump a câştigat majoritatea statelor-cheie, inclusiv Ohio, Florida şi Carolina de Nord.

 

Donald Trump, magnatul imobiliar care a învins 14 contracandidaţi din interiorul Partidului Republican pentru a obţine nominalizarea care l-a adus faţă în faţă cu Hillary Clinton, a câştigat, miercuri, alegerile prezidenţiale din SUA, după un an şi jumătate de campanie electorală care a divizat şi polarizat America mai mult că niciodată. Controversat prin declaraţiile şi poziţionările sale publice, privit cu scepticism de partenerii externi ai SUA şi criticat de colegi de-ai săi din Partidul Republican, Trump devine cel de-al 45-lea preşedinte al Statelor Unite, punând capăt celor opt ani de administraţie democrată în SUA şi blocând o posibilă premieră a unei prime femei preşedinte în SUA, în persoana lui Hillary Clinton.

 

Să facem America din nou măreaţă!”

Donald Trump a făcut apel la unitate, la scurt timp după ce a câştigat alegerile prezidenţiale. “E timpul ca America să se unească. E timpul ca noi să fim uniţi, e timpul! Voi fi preşedintele tuturor americanilor, acest lucru e important pentru mine. Celor care nu m-au sprijinit, şi au fost câţiva, le transmit că am nevoie de ajutorul vostru ca să unificăm ţară noastră măreaţă. Aşa cum am spus, nu am avut o campanie, ci o mişcare la care au contribuit milioane de oameni care îşi iubesc ţara şi vor un viitor mai bun. Este o mişcare formată din americani de toate culorile, originile şi credinţele, care vor respect din partea guvernului şi vă promit că guvernul îşi va servi cetăţenii. Lucrând împreună, vom începe sarcina urgentă de a reconstrui ţara şi visul american. Mi-am petrecut viaţa făcând afaceri şi căutând profitul în întreaga lume. Vreau să fac asta pentru ţara noastră. Avem un potenţial uriaş. Fiecare american va avea şansa să îşi îndeplinească potenţialul. Ţara noastră nu va mai fi uitată. Vom repara oraşele şi reconstrui oraşele, podurile, şcolile, spitalele, infrastructura. Ne vom ocupa de veteranii noştri, în sfârşit, care au fost aşa loiali. Am cunoscut aşa de mulţi şi momentele petrecute cu ei au fost printre cele mai luminate. Vom folosi talentele oamenilor noştri în beneficiul tuturor. Avem un plan economic grozav. Ne vom înţelege cu toate naţiunile care sunt dispuse să se înţeleagă cu noi şi vom avea cea mai puternică economie. Nu vom face compromisuri. Vom lua destinul ţării în mâinile noastre şi vom visa la lucruri măreţe, frumoase, din nou. Vreau să spun lumii întregi că, în timp ce vom pune interesele SUA pe locul 1, vom fi corecţi cu toată lumea. Vom căuta un limbaj comun, nu ostilitate”.

 

Efectul Trump. Unda de şoc

Ieri dimineaţă, când încă se mai numărau voturile, dar victoria republicanului era mai mult decât previzibilă, indicele Dow Jones Future s-a prăbuşit cu 600 de puncte, bursele americane începând ziua de tranzacţionare în cădere liberă. Şi preţul petrolului s-a ieftinit masiv în cursul nopţii - preţul barilului la petrolul crud a coborât cu 4%, până la 43 de dolari. Investitorii panicaţi au vândut masiv acţiuni şi cel mai important indicator Futures pentru S&P 500 Index a scăzut cu 4 procente. Moneda mexicană, pesos-ul s-a devalorizat brusc la cel mai mic nivel din ultimii 22 de ani. Indicele Nikkei din Japonia a căzut cu 2,5%, iar S&P ASX/200 din Australia a scăzut cu 0,2 procente. Au mai fost scăderi în Coreea de Sud, Hong Kong, Taiwan şi Singapore. Cotaţia aurului a crescut cu aproape 5%, pe măsură ce investitorii îngrijoraţi de victoria lui Trump au căutat valori de refugiu. Aceasta a fost cea mai mare creştere înregistrată într-o singură zi la preţul aurului după data de 24 iunie, când cotaţia metalului galben a crescut cu 8%, după ce Marea Britanie a decis să iasă din Uniunea Europeană, conform Reuters. Preţul spot al aurului a crescut cu 4,9% până la 1.337,40 dolari uncia. De asemenea, preţul spot al argintului a crescut cu 2,9%, până la 18,87 dolari uncia, iar cotaţia la platină a crescut cu 1,5%. “Trump preşedinte înseamnă o lungă perioadă de incertitudine în care fiecare declaraţie a preşedintelui ales va avea efecte importante asupra pieţelor”, a declarat Joshua Rotbart, partener la firma J. Rotbart & Co.

 

Cea mai mare scădere pe burse de la 9/11 încoace

Bursele au scăzut puternic la nivel internaţional, iar contractele futures de pe Wall Street s-au prăbuşit cu 5%, după rezultatele preliminare ale alegerilor din SUA. “Bursele se pregătesc de cea mai mare scădere de la 11 Septembrie încoace, după ce Trump este tot mai aproape de Casă Albă, cu un procent de 244”, a anunţat CNN. O victorie a lui Trump a fost descrisă de către analişti că având potenţialul să provoace turbulenţe pe pieţele financiare. Brexit-ul a fost cel mai recent şoc politic, care a condus la un declin de 5,3% al indicelui S&P 500 în două şedinţe de tranzacţionare. Indicele londonez FTSE 100 a scăzut cu 3,6%, MSCI Asia Pacific, care exclude Japonia, a pierdut 2,9%, cel mai mult după Brexit. Dolarul s-a depreciat cu minim 1% faţă de francul elveţian, euro şi lira sterlină, randamentul titlurilor Trezoreriei SUA a coborât cu 0,1%, la 1,75%, în timp ce preţul petrolului a scăzut cu 3,2%. De asemenea, DAX al bursei din Frankfurt a scăzut cu 1,03%, în timp ce indicele CAC 40 al bursei din Paris a înregistrat un declin de 1,20%.

 

Cum a resimţit leul victoria lui Trump

Leul s-a depreciat uşor, miercuri dimineaţă, după anunţarea victoriei lui Donald Trump în alegerile din SUA, dar reacţia euro/leu pe termen scurt va depinde de evoluţiile globale, cu menţiunea că moneda românească este mai puţin volatilă decât cele din regiune. La cursul BNR, euro s-a depreciat nesemnificativ, euro stabilizându-se la 4,5100 lei. Faţă de dolar, moneda naţională s-a apreciat uşor, ajungând la 4,0643 lei, de la 4,0811 lei, în şedinţa de marţi. “Leul deja s-a depreciat cu 0,2% ieri (închizând uşor sub 4,51/EUR), în timp ce şocul de peste noapte generat de victoria lui Trump în alegerile din SUA a trimis cursul uşor mai sus în această dimineaţă (miercuri - n.r.). Având în vedere incertitudinile cu privire la ce ar însemna pentru SUA preşedinţia lui Trump (poate protecţionism cu efecte negative asupra creşterii globale), există multă turbulenţă în pieţele globale, cu scăderi profunde pe pieţele de acţiuni, semn al aversiunii faţă de risc. Reacţia EUR/RON pe termen scurt depinde de evoluţiile globale, dar moneda românească este, din prisma istorică, mai puţin volatilă decât cele din regiune (care deja s-au depreciat mai mult în această dimineaţă)”, au explicat analiştii ING Bank. Bursa de Valori Bucureşti (BVB), pe de altă parte, a deschis cu scăderi de peste 1% pe majoritatea indicilor şedinţa de miercuri. Evoluţia Bursei de la Bucureşti este în ton cu cea a burselor europene.

 

Cine este cel de al 45-lea preşedinte al Statelor Unite ale Americii

• “N-am suferit nicicând un eşec, pentru că am ştiut să transform eşecurile în victorii”

Cu mult timp înainte să devină candidat la preşedinţie, Donald Trump era cel mai cunoscut şi mai pitoresc miliardar al Americii.

Dar, odată intrat în cursa pentru Casă Albă, Trump predică naţionalismul, încurajează islamofobia, atacă instituţiile democratice şi insinuează că globalizarea este rezultatul unei conspiraţii internaţionale.

Iunie 2015: “Candidez oficial la preşedinţia SUA şi... împreună vom restaura măreţia Americii!”

S-a erijat în campionul milioanelor de americani care se consideră ignoraţi de elitele conducătoare de la Washington, frustraţi de stagnarea economică, de concurenţa imigranţilor pe piaţa muncii, de dispariţia unor industrii, înlocuite de importurile din China, şi al celor sătui de corectitudinea politică.

Michael Moore, regizor documentare: “Trump a înţeles foarte abil cum să-i atingă pe cei care simt că li s-a terminat norocul, oameni care făceau parte din clasa de mijloc şi acum au pierdut asta. EI îl văd pe Trump că pe un cocktail Molotov uman!”

Donald este al patrulea născut al unui magnat al imobiliarelor, Fred Trump.

La 13 ani a fost expediat la o şcoală militară, după ce începuse să facă nebunii la cursuri. Departe de a-l fi strivit, instrucţia l-a făcut ceea ce este astăzi.

A speculat nenumăratele ocazii de a se întrece cu ceilalţi cadeţi la orice, de la netezirea patului şi lustruirea bocancilor până la înaintarea în grad.

Pentru Trump totul e o competiţie, mai cu seamă în afaceri: “N-am suferit nicicând un eşec, pentru că am ştiut să transform eşecurile în victorii”.

Aşa că s-a lansat în afaceri cu un million de dolari, împrumutaţi de tatăl lui, iar în 1971 a preluat controlul companiei. A schimbat orientarea afacerii de la blocuri de apartamente în Brooklyn şi Queens către proiecte grandioase în Manhattan.

Emblematic este Trump Tower, de 68 de etaje, situat pe Fifth Avenue, lângă legendarul magazin de bijuterii Tiffany. S-a extins şi către hoteluri şi casino-uri, o nişă care i-a adus însă şi pierderi.

Potrivit diverselor estimări, averea lui reală se situează între un miliard şi 3,7 miliarde de dolari. Trump însă insistă că valorează în realitate 10 miliarde.

TRUMP: “Eu nu am nevoie de bani! Sunt putred de bogat!”

Nu e de mirare că s-a căsătorit de 3 ori. Prima şi cea mai cunoscută soţie a fost atleta şi fotomodelul de origine cehă Ivana Zelnickova. Au avut 3 copii, Donald Jr, Ivanka şi Eric, în prezent foarte implicaţi în conducerea companiei.

În 1993, după o foarte mediatizată aventură extraconjugală, o lua de nevastă pe actriţa Marla Maples, care i-a dăruit o fiică, pe Tifanny.

Trump: “Am o viaţă nemaipomenită, afacerile merg grozav, am o iubită frumoasă, o soţie frumoasă, toate sunt grozave. Viaţa e o cutie cu bomboane de ciocolată!”

Actuala soţie este fostul fotomodel sloven Melania Knauss. Au împreună un fiu, pe Barron.

În lumea lui Trump, totul e …cel mai ce, pentru simplul motiv că tot ce atinge el se transformă în aur. În vocabularul lui revin frapant adjectivele bombastice.

Se consideră irezistibil, iar femeile pe care îi pică ochii ar trebui să se socotească norocoase.

Sub lozinca “Să restaurăm măreţia Americii!”, Trump a dus o campanie presărată de controverse, bazată pe promisiunea că va întări economia ţării, va construi un zid la graniţa cu Mexicul şi va interzice temporar imigraţia musulmanilor.

Trump: “Voi fi cel mai grozav preşedinte lăsat de Dumnezeu pe pământ!”

Michael D'Antonio, autorul biografiei “Never enough”: Ceea ce m-a izbit a fost să observ cât e de narcisist şi cum imaginea lui publică nu diferă prea mult de adevăratul Trump.

Trece-mi numele mai mare pe carte, îi cerea Trump editorului în urmă cu 30 de ani, cînd a publicat Trump: Arta afacerilor”. Tipic pentru un personaj căruia apropiaţii şi psihologii îi diagnostichează un ego colosal.

 

Mesaje de la marii lideri ai lumii

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, l-a felicitat ieri pe Donald Trump pentru victoria obţinută în faţa lui Hillary Clinton printr-o telegramă. Putin i-a transmis acestuia că îşi doreşte ca dialogul dintre cele două state să servească intereselor acestor ţări, mai ales pe probleme internaţionale.

Alegerea lui Trump că cel de al 45-lea preşedinte al SUA a stârnit comentarii şi în fruntea Parlamentului European. Preşedintele legislativului European crede că de acum va exista o “muncă mai grea” pentru UE decât cu administraţiile americane anterioare.

“Trebuie să respectăm viitorul preşedinte al Statelor Unite. Sper că vom găsi o deschidere de a coopera”, a precizat preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz, citat de Reuters.

Şi Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe şi Politică de Securitate, Federica Mogherini, a reacţionat în urma victoriei lui Trump. Mogherini consideră că UE va trebui să coopereze cu America în continuare. “Legăturile dintre UE şi SUA sunt mai profunde decât orice schimbare politică. Vom continua să lucrăm împreună, redescoperind puterea Europei “, a scris într-un mesaj pe Twitter şefa diplomaţiei europene.

Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, şi preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, i-au adresat o scrisoare de felicitare noului preşedinte al SUA. Cei doi l-au invitat pe Trump la un summit UE-SUA în Europa, cât mai curând posibil, transmite AFP. Cei doi lideri au subliniat că este necesară întărirea relaţiilor transatlantice cât mai curând.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro