Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Doliu in medicina de familie din Romania

Medicii de familie din Romania sint socati de vestea naucitoare care indoliaza corpul medical, dupa ce un medic din Timis a fost injunghiat de un barbat, suparat ca sora lui bolnava nu a primit la timp niste medicamente compensate.
Totul s-a intimplat dupa ce barbatul s-a enervat cumplit cind mama a venit acasa fara reteta pentru sora lui. Cu un cutit in mina, s-a dus glont dupa medic, l-a prins cind iesea din curte si nu a ezitat.
L-a omorit linga casa. S-a dus apoi la birtul din sat, de unde a fost saltat de politisti. Medicii de la serviciul de ambulanta nu l-au putut salva pe doctorul in virsta de 53 de ani, iar suspectul a fost retinut si este acuzat de omor.
Fata de aceasta grozavie medicii fac front comun si solicita sa le fie recunoscute in primul rind meritele, apoi sa fie criticati si pusi la zid sau, cum s-a intimplat in judetul Timis, sa fie ucisi cu bestialitate.
Dr. Florin Ioan, presedintele Colegiului Medicilor din Braila, isi manifesta consternarea fata de tragedia produsa in judetul Timis, unde un coleg medic de familie, dupa 20 de ani de activitate, a platit cu viata campania sustinuta de denigrare a tagmei medicale, modificarile legislative rapide si insuficient pregatite de catre decidentii din sanatate, precum si educatia precara a populatiei, in sensul respectarii acestei legislatii si a obligatiilor corespunzatoare.
"Solicitam Colegiului National sa depuna toate diligentele pentru ca medicii sa beneficieze de acelasi statut ca si angajatii Ministerelor Justitiei si Administratiei si Internelor in cazul agresiunilor fizice", a precizat dr. Ioan.
De aceeasi parere este si dr. Ileana Branza, presedinte al Asociatiei Medicilor de Familie din Braila, care ne-a spus ca medicina de familie a fost si va ramine intotdeauna prima linie in asistenta medicala. "Medicii de familie din toata tara sint alaturi de familia colegului din judetul Timis, care, la doar 53 de ani, a fost omorit din cauza lipsei de intelegere a prefacerilor prin care trece sistemul sanitar in momentul de fata, iar toate aceste prefaceri sint gindite in folosul pacientului, in speranta ca toate lucrurile care inseamna stiinta noastra de carte, munca noastra, cit si dorinta legiuitorului de a armoniza banii din sistem cu cele mai moderne nevoi ale pacientilor sa poata fi acoperite si sa poata satisface cit mai multi dintre platitorii asigurarilor de sanatate". In opinia sursei citate, beneficiul este centrat pe pacient, iar acestuia nu i se cere decit sa aiba intelegere si rabdare pentru a se putea efectua un act medical corect si ca acest act sa fie finalizat printr-o reteta, care sa fie scrisa respectind rigorile legii.
Dr. Mariana Tarachiu, presedinte al CJAS, apreciaza ca la Timis nu a fost vorba despre un refuz al medicului de familie, ci a fost doar o justificare a modalitatii de prescriere a unui tratament. "A ajuns breasla medicala sa fie culpabilizata si agresata la acest nivel pentru o lipsa de intelegere. Este absolut necesara reevaluarea pacientilor, pentru ca tratamentul corect sa-l ia cei in drept, cei care se claseaza in anumite etape de tratament si in anumite stadii de evolutie", a concluzionat dr. Mariana Tarachiu.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii