Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

UPDATE/VIDEO: Șeful Poliției Ianca, filmat la o razie având capul descoperit

Update: Situația va fi verificată de Compartimentul Control Intern Răsturnare de situație în cazul polițiștilor de la Ianca-Secția 4 Rurală, care patrulau fără caschetă și dați de șeful lor pe mâna celor de la Compartimentul Control Intern.

Duminică dimineață, pe rețeaua de socializare Facebook, a fost publicat un filmuleț despre care internauții spun că ar fi fost realizat în noaptea de 6 spre 7 aprilie a.c., în care ar apărea cms. Valentin Taman, șeful Poliției Orașului Ianca, având capul descoperit în timpul unei razii la o discotecă din oraș. Filmarea a fost publicată de Alexandru Firicel, cel care a scris prima dată despre cazul celor doi polițiști cercetați disciplinar pentru că patrulau cu capul descoperit. Firicel a transmis și un mesaj către Inspectoratul de Poliție Județean Brăila: „Solicit public șefului IPJ Brăila, cms. Șef Glugă Constantin-Adrian, să îl destituie din funcție pe (...) Taman Valentin (...)”. Am solicitat o reacție din partea IPJ Brăila despre această întâmplare, iar de la Biroul de Relații Publice ni s-a transmis că situația va fi verificată de către Compartimentul Control Intern.

 

Doi poliţişti, cercetaţi disciplinar după ce şeful lor i-a văzut că nu purtau caschete

• acest caz a stârnit reacţii negative la adresa Inspectoratului de Poliţie Judeţean Brăila, după ce a fost făcut public pe pagina Sindicatului “Decus” Brăila • şeful Poliţiei Ianca i-a văzut pe cei doi subalterni cu capul descoperit, în luna martie, când aceştia din urmă patrulau prin oraş, potrivit unui act făcut public pe Facebook

 

Inspectoratul de Poliţie Judeţean Brăila a ajuns în atenţia internauţilor, pe reţeaua de socializare Facebook, după ce cazul a doi poliţişti cercetaţi disciplinar pentru că nu aveau cascheta pe cap în timp ce patrulau prin oraşul Ianca, a fost făcut public. Totul a pornit de la şeful Poliţiei Oraşului Ianca, cms. Valentin Taman, care i-a văzut pe doi poliţişti, un agent şi un ofiţer, că patrulau pe raza oraşului, pe jos, îmbrăcaţi în uniformă, dar având capul descoperit. A consemnat acest lucru într-un raport pe care l-a înaintat superiorilor, iar un ofiţer IV de la Compartimentul Control Intern din cadrul IPJ Brăila a început cercetarea disciplinară faţă de cei doi lucrători care nu purtau cascheta, pe motiv că ar fi încălcat o dispoziţie IGRP, dar şi un articol din Legea 360/2002 privind Statutul poliţistului.

Cazul a fost făcut public, pe Facebook, de către Sindicatul “Decus” Brăila şi pe pagina lui Alexandru Firicel, cunoscut în presa centrală drept un “poliţist incomod”, după ce a adresat zeci de petiţii privind salarizarea lucrătorilor Ministerului Afacerilor Interne, dar şi condiţiile improprii de muncă. Ambele postări au strâns zeci de share-uri şi reacţii nu tocmai pozitive din partea utilizatorilor.

“Cum Doamne iartă-mă să soliciţi cercetare disciplinară pentru faptul că doi poliţişti mergeau pe stradă şi nu aveau «caşcheta» pe cap? Totuşi, bănuiesc că este mult mai bine să nu ai «caşcheta» pe cap decât să nu ai nimic în cap! Vai mama ei de Poliţie Română cu astfel de specimene de ofiţeri”, este descrierea de pe pagina Sindicatului “Decus” Brăila care însoţeşte cele două fotografii cu dispoziţia şefului IPJ Brăila.

În actul respectiv, totul sună pompos. Aşa aflăm că şeful Poliţiei Oraşului Ianca, cms. Taman, “verifica modul de efectuare a serviciului de către patrula mixtă ce executa serviciul de patrulare pe raza oraşului”, atunci când i-a observat pe cei doi subalterni ai săi că aveau capul descoperit. “Conform celor menţionate în «Raportul cu rezultatul verificărilor privind raportul întocmit de către comisarul de poliţie (....) şeful Poliţiei Oraşului Ianca de către subinspectorul de poliţie (...) ofiţer IV la Compartimentul Control Intern din cadrul IPJ Brăila, din cuprins raportului nr. 512600/13.03.2019 întocmit de către comisarul de poliţie (...) şef poliţie oraş II la Poliţie Oraşului ianca, rezultă că la data de 5.03.2019, în urma verificării modului de efectuare a serviciului de către patrula mixtă ce executa serviciul de patrulare pe raza oraşului, a constatat că subcomisarul de poliţie (...) şi agentul şef adjunct de poliţie (...) se deplasau pe jos către magazinul «Profi» în ţinută de serviciu, având capul descoperit”, se menţionează în actul făcut public pe Facebook.

Ofiţerul de la Compartimentul Control Intern a apreciat că acest lucru “încalcă prevederile Dispoziţiei IGPR nr. 18/27.02.2019 privind portul unei uniforme corespunzătoare de către personalul Poliţiei Române. Această faptă poate constitui abatere disciplinară, respectiv «neglijenţă manifestată în îndeplinirea îndatoririlor de serviciu sau a dispoziţiilor primite de la şefii ierarhici sau de la autorităţile anume abilitate prin lege», conform art. 57 lit. b din Legea nr. 360/2002 privind Statutul poliţistului, cu modificările şi completările ulterioare”, potrivit aceluiaşi document.

Alexandru Firicel a avut o reacţie destul de dură faţă de această situaţie de la IPJ Brăila, pe Facebook, spunând despre poliţistul de la Control Intern că ar fi un ageamiu încadrat din sursă externă ca agent şi promovat în corpul ofiţerilor. “S-a gândit el să-şi arate «abilităţile de poliţist»: i-a reclamat la «big boss» pe doi poliţişti cu vechime, profesionişti, că fac muncă de poliţie fără cascheta pe cap”, e doar un pasaj din postarea lui Firicel.

De la Inspectoratul de Poliţie Judeţean Brăila ni s-a transmis, prin Biroul de Relaţii Publice, că “Este o procedură disciplinară conform cadrului dispoziţional”.

Rămâne de văzut ce va rezulta în urma cercetării disciplinare.

Cms. Valentin Taman a devenit şef al Poliţiei Oraşului Ianca, în iulie 2018, în urma promovării unui examen, când a obţinut nota 7,47. Pe lângă salariul pe care-l încasează de la IPJ Brăila, acesta are venituri suplimentare din activităţi agricole, potrivit declaraţiei de avere.

 
Categorie articol: 

Comentarii