Mergi la conţinutul principal

Doi la CNP. Hoţii de identitate

Caz de Dosarele "X" la Brăila. De mai mulţi ani, hoţii de identitate se folosesc de datele de stare civilă ale unor pensionari pentru a încălca legea şi pentru a fenta sistemul bancar. Se întâmplă şi la noi, iar situaţia a ieşit la iveală după ce un pensionar ni s-a adresat, îngrijorat că este anchetat de oamenii legii fiindcă ar fi încălcat Codul Penal şi Legea Electorală.
Reporterii noştri au aflat că, de fapt, la nivel de judeţ există mai multe situaţii în care datele de stare civilă sunt folosite de terţi pentru contractarea unor împrumuturi ori pentru a vota de mai multe ori.
Astfel, ajuns la vârsta senectuţii, un brăilean de 75 de ani este în postura de a da cu subsemnatul la Poliţie şi Parchet, ba chiar de a fi somat să plătească bani despre care habar nu are, fiindcă un terţ îi foloseşte parte din datele de stare civilă, respectiv Codul Numeric Personal (CNP). Cazul a ajuns la noi, după ce Ion Urse, pensionarul în cauză, ne-a povestit avatarurile prin care trece, disperat că a fost chemat la Poliţie, la Judiciar, fiindcă ar fi votat în fals de două ori la scrutinul pentru prezidenţialele din 2014.
Potrivit citaţiei pe care septuagenarul a prezentat-o, Urse a fost adus cu mandat la Serviciul de Investigaţii Criminale din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Brăila, pentru a fi audiat într-un dosar penal deschis în anul 2015.
Vorbim aici despre un dosar din Parchetul de pe lângă Tribunalul Brăila, care are număr unic de penal şi vizează frauda la vot (votul multiplu şi/sau cu un act fals), faptă pedepsită cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă şi interzicerea unor drepturi.

Prinde orbul, scoate-i ochii: Niciunul dintre împricinaţi nu e implicat!

"M-a căutat duminică seara poliţistul acasă şi mi-a zis că trebuie să mă aducă la cercetare fiindcă am votat de două ori. Eu i-am spus că da, am votat, însă la fiecare tur şi nu de două ori într-un singur tur. N-am făcut nicio greşeală, eu aşa ştiu. Dar, problema este că există cineva, un anume Ganea Ion, dintr-o comună din judeţul Brăila, care are acelaşi CNP ca mine. Am mai avut probleme. În 2002 am mers să iau un credit şi după ce m-au verificat m-au anunţat că eu am o groază de datorii şi nu la una, ci la mai multe bănci. Am rămas şocat. Nu am mai luat niciun credit, pensia mi-am mutat-o de pe card, nu mai am niciun cont, ca să nu-mi oprească din ea", ne-a relatat Ion Urse.
Bărbatul a fost audiat iniţial ca martor, fiindcă în noiembrie 2014 ar fi votat atât în municipiu, unde este pe listele electorale, cât şi în judeţ, într-o comună. I s-a explicat, de la poliţie, după verificări şi paraverificări, că, de fapt, există în judeţ un anume Ganea, care are CNP-ul identic cu al lui, iar povestea trebuie lămurită la Evidenţa Populaţiei.
"Eu am fost şi în 2002, atunci când era vorba că aş avea datorii, la Evidenţa Populaţiei şi mi s-a spus că nu e nicio problemă, că eu am CNP-ul ăsta de când mă ştiu. Acum, nu mă mai duc, s-o lămurească ei cu ăla. Am înţeles că ar fi vorba despre un bărbat care ar avea aceleaşi date de stare civilă, dar alt nume, că s-ar fi născut în Brăila şi ar locui într-o comună din judeţ. Totuşi, eu sunt născut în Ialomiţa şi locuiesc în municipiu. Sincer, nu prea am înţeles nimic, însă am avut numai probleme din această cauză", a adăugat Ion Urse.
Verificând la Evidenţa Populaţiei, am constatat că nici celălalt brăilean despre care s-a făcut vorbire, acel Ganea, n-ar avea vreo problemă cu identitatea: "Este mai tânăr şi are alt CNP. Aceste două persoane nu au nicio legătură. Nu excludem varianta unui al treilea care să fi folosit numele şi locul naşterii de la un cetăţean şi CNP-ul şi alte date de la un altul. Atunci, vorbim despre un fals. Au mai fost cazuri, le-am lămurit cu poliţiştii", ne-a explicat Livia Damian, şef al Serciului Public Comunitar Local de Evidenţă a Persoanei (SPCLEP) Brăila.

CNP-uri dublate la mai multe persoane născute înainte de 1980

Potrivit Liviei Damian, la Brăila au fost şi mai sunt situaţii în care apar persoane cu acelaşi CNP, însă acestea sunt reglate pe parcurs, în momentul în care oamenii intră în contact cu autorităţile.
"Persoanele născute înainte de 1980 au mai avut asemenea probleme. Au fost multe cazuri, dar le-am reglat pe măsură ce am aflat de acestea. De regulă, cel ce are dublură este mai tânăr. Şi acestuia îi modificăm CNP-ul. În cazul descris, am verificat şi, într-adevăr, dl. Urse are CNP-ul respectiv de mai multă vreme. Celălalt indicat doar după nume, culmea, e mai tânăr, dar nu are acelaşi CNP. Niciunul dintre ei n-a avut vreodată dublură, nici în istoricul lor nu apare alt CNP, deci fiecare e cu datele lui", ne-a mai explicat Livia Damian, şef SPCLEP Brăila.
În cazul lui Urse există o carte de identitate valabilă până în 2065, eliberată precum actele mai vechi "pe viaţă". Acum, omului îi este teamă ca nu cumva falsul său "tiz" să comită vreo infracţiune şi să fie el responsabilizat. Cert este că persoana care a folosit CI-ul cu respectivul CNP a contractat mai multe credite, de sute de milioane, şi nu le-a mai plătit, motiv pentru care ar fi intrat şi în Biroul de Credite.
Căutările noastre au evidenţiat existenţa mai multor persoane cu numele indicat de către interlocutorul nostru, însă cu alt CNP. Cel mai aproape de subiectul nostru se află un bărbat născut în Tulcea, care domiciliază în Ţepeş Vodă, dar care e mai tânăr cu circa 10 ani ca Urse şi, evident, deţine alt CNP, aşa cum ne-a spus, de altfel şi şefa de la Evidenţa Persoanei.
Menţionăm că în ciuda tuturor prevederilor privind informaţiile clasificate, în spaţiul public apar - în cadrul unor somaţii de plată - chiar şi CNP-urile unor persoane, dar şi adresele de domiciliu. Corelând toate aceste date se poate concluziona că există o a treia persoană ce ar fi folosit datele de stare civilă ale celor doi brăileni.
Cert este că Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Brăila a demarat, sub coordonarea unui procuror, o anchetă în acest caz. Vom reveni.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro