Mergi la conţinutul principal

Doi brăileni contribuie la succesul fizicii româneşti la olimpiadele internaţionale

Brăila se mai poate mândri cu o performanţă realizată în ultimii doi ani: sunt doi brăileni care au contribuit esenţial la succesul echipei României la olimpiada de fizică, situată pe locul I în Europa şi în acest an, la cea de-a 45-a ediţie a Olimpiadei Internaţionale de Fizică ce a avut loc în Kazahstan în perioada 13 - 21 iulie. La competiţie au participat peste 190 de concurenţi din 48 de ţări, iar România a reuşit să obţină două Medalii de aur, două Medalii de argint şi o Medalie de bronz, situându-se pe primul loc în Europa şi locul 10 la nivel mondial, fiind printre puţinele echipe ai căror componenţi au fost medaliaţi în corpore. Medaliile de aur au fost cucerite de Cristian Alexandru Frunză - clasa a XI-a (distins cu aur şi la ediţia precedentă), şi Ştefan Eniceicu - clasa a X-a. Medaliile de argint au fost obţinute de Denis Turcu - clasa a XII-a (brăileanul laureat cu argint şi anul trecut) şi Tudor Creţu - clasa a X-a. Gabriel Găitan - clasa a XII-a, a intrat în posesia Medaliei de bronz. Toţi elevii provin de la Liceul Internaţional de Informatică din Bucureşti. Denis Turcu a plecat la liceul amintit după ce a finalizat clasa a VIII-a la Colegiul "Nicolae Bălcescu". Legătura acestor tineri excepţionali cu Brăila este însă mult mai puternică decât s-a spus până acum. Profesorul care antrenează aceşti copii excepţionali este un brăilean, conf. univ. dr. Adrian Dafinei, cadru didactic de la Facultatea de Fizică a Universităţii Bucureşti.

A avut de ales între Harvard şi Stanford

Denis Turcu ne-a mărturisit într-un scurt interviu că este fericit cu medalia pe care a obţinut-o, având în vedere faptul că anul acesta a fost în clasa a XII-a, a avut de trecut prin bacalaureat şi prin etapele admiterii la universitate. "Pregătirea a mai scăzut în intensitate, dar m-am bucurat că am reuşit să mă calific şi să obţin Argint. Subiectele au fost şi un pic mai grele decât în anii precedenţi, dar a fost interesant. Organizarea a fost bună şi m-am bucurat că am văzut locuri neobişnuite. Am văzut clădirile în care ei fac pregătiri extracurriculare, de la diferite discipline, până la sport şi dans. Cred că s-au investit foarte mulţi bani pentru că totul era nou şi aparatura era de ultimă generaţie", a povestit Denis.
Pentru el aceasta a fost ultima "aventură" a olimpiadelor internaţionale. Urmează facultatea pe care o va face peste ocean. A avut propuneri interesante de la Stanford şi de la Harvard. S-a gândit mult ce să aleagă dar, în final, a câştigat Harvard-ul pentru că "e mai aproape de casă", adică este pe coasta de est nu pe cea de vest a Americii de Nord, şi pentru că i-au oferit bursă completă. La Stanford ar fi trebuit să mai plătească 2.000 de dolari, o sumă nesemnificativă pentru valoarea taxelor la această universitate, dar importantă pentru familia lui Denis. Aşa că va fi student la Harvard. "Plec pe 21 august şi mă voi întoarce în decembrie. Acolo voi studia tot fizica, dar nu sunt obligat să-mi aleg anumite cursuri. Voi avea şi consilieri cu care mă voi sfătui ce să fac să-mi pot găsi după facultate o slujbă bună", a mărturisit Denis. În ceea ce priveşte întoarcerea acasă, deocamdată nu se gândeşte să facă decât vizite. Laserul de la Măgurele ar fi o opţiune interesantă spune el, însă cu o condiţie: lucrările să se sincronizeze cu pregătirea lui şi să aibă aici un mediu decent de muncă şi de trai. Îşi dă seama că în ţara lui, alături de părinţi, rude, cunoştinţe, i-ar fi mai uşor, dar nu-şi poate bate joc de toţi anii în care a muncit.

"Ştiam de existenţa lui Denis dinainte ca el să apară în această zonă în care e interesant pentru performanţă"

Rezultele la Olimpiada Internaţională de Fizică mediatizate intens în ultimii doi ani, nu sunt rodul unei întâmplări, ci a unei munci susţinute a profesorilor de fizică români, între care şi brăileanul Adrian Dafinei. El a amintit faptul că reputaţia fizicienilor din România la nivelul conducerii Olimpiadei Internaţionale de Fizică este de aproape 20 de ani, de când iau medalii toţi cei cinci copii din echipă. "Suntem cei mai buni din Europa, acesta este adevărul. Reuşim pentru că încercăm să inculcăm copiilor ăstora, un pic mai devreme decât o să cunoască ei când o să plece în străinătate, felul în care să escaladeze principala noastră diferenţă culturală faţă de ceilalţi oameni din lumea civilizată, lipsa respectului de sine, neînţelegerea cuvântului reputaţie şi nici a previzibilităţii. Copiii ăştia învaţă de devreme că trebuie să aibă o reputaţie solidă când pleacă în străinătate, şi ştiu asta din clasa a VI-a, iar noi îi încurajăm să ştie aceste lucruri din clasa a VI-a, şi să fie previzibili. Noi ştim cam cu doi ani înainte care copil va fi un concurent bun pentru România. Pe Denis l-a văzut de când era încă un copil mic fratele meu, Mihail Dafinei, care e profesor de fizică la Brăila. Ştiam de existenţa lui Denis dinainte ca el să apară în această zonă în care e interesant pentru performanţă şi pentru selecţia lotului", a mărturisit conf. univ. dr. Adrian Dafinei. În ceea ce priveşte nivelul de dificultate al subiectelor, cadrul didactic a precizat că la Internaţională întotdeauna subiectele sunt grele. "Sunt subiecte de fizică modernă, complicate. Subiectele de la internaţională nici nu ar putea să fie citite de un mare număr de elevi nu numai din România, din toată lumea. Abandonul şcolar este mai mare la Montreal decât la noi. Şi nici în America nu învaţă copiii cine ştie ce, numai că America şi Canada îşi permit să cumpere creierele de peste tot. În Asia se dă 23% din buget pentru învăţământ, iar învăţământul de-a lungul întregii vieţi este o realitate. De aceea ei sunt primii mereu peste tot, la toate olimpiadele", a punctat profesorul Adrian Dafinei. Un articol în exclusivitate cu profesorul care antrenează inteligenţele României la fizică veţi putea citi în ediţia on-line de mâine.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro