Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Doi ani salariu pentru o moartă

Fost asistent personal la Direcţia de Asistenţă Socială din cadrul Primăriei Brăila, Florentina Vasile, pensionar, a fost pusă sub acuzaţie şi dată pe mâna instanţei de judecată, pentru săvârşirea infracţiunii de înşelăciune. Doi ani la rând, din decembrie 2009 şi până în decembrie 2011, brăileanca de 61 de ani a încasat salariul de asistent personal de pe urma mamei încadrate în grad de handicap grav, numai că aceasta, sărmana, era "oale şi ulcele". Femeia care a "ţepuit" primăria şi a încasat bani necuveniţi de pe urma mamei moarte, este bună de plată, pentru că trebuie să restituie aproape 20.000 de lei. În plus, riscă şi o condamnare.

Salariu pe spatele mamei cu handicap grav

Povestea brăilencei care a înşelat Primăria Brăilei începe în urmă cu nouă ani. În ziua de 15 iunie 2007, precizează procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Brăila, Florentina Vasile solicita Direcţiei de Asistenţă Socială din cadrul Consiliului Local Municipal angajarea în funcţia de asistent personal al mamei sale, Iordana Vasile, persoană încadrată în grad de handicap grav (conform certificatului de încadrare în grad de handicap nr. 4764 din 13 decembrie 2006).
Cererea i-a fost aprobată, astfel că, în baza contractului de muncă nr. 13848/29 iunie 2007, încheiat între Direcţia de Asistenţă Socială - Primăria Brăila şi Vasile Florentina, aceasta din urmă a fost încadrată în funcţia de asistent personal, "în vederea asigurării protecţiei speciale în favoarea mamei sale Vasile Iordana, pe o perioadă de şase luni", precizează anchetatorii.
După expirarea contractului (31 decembrie 2007), brăileanca a solicitat prelungirea acestuia, fiind astfel întocmit un act adiţional prin care contractul a fost prelungit pe o durată nedeterminată, începând cu 1 ianuarie 2008 (actul adiţional a fost încheiat la data de 18 decembrie 2007). Din acel moment, nimeni nu s-a sinchisit să verifice activitatea asistentei. Până în anul 2011. Procurorul care s-a ocupat de caz precizează:
"În cursul anului 2011, reprezentanţii Direcţiei de Asistenţă Socială Brăila au efectuat controale privind activitatea asistenţilor personali, ocazie cu care nu au găsit la domiciliu persoana cu handicap grav Vasile Iordana, inculpata declarând că mama sa se află în vizită într-o altă localitate. Astfel, din referatul ce redă ancheta socială efectuată la data de 4 noiembrie 2011, la domiciliul inculpatei din strada Dumbrava Roşie nr... rezultă că aceasta a fost găsită la domiciliu, declarând reprezentanţilor DAS Brăila că mama sa, Iordana, este plecată în vizită la o altă fiică, în municipiul Galaţi, pentru o perioadă de 15 zile". Iordana însă era plecată "în lumea drepţilor" de aproape doi ani.

"Florentina Vasile avea obligaţia să anunţe în termen de 10 zile decesul mamei"

În ziua în care au verificat-o la domiciliu, reprezentanţii Direcţiei de Asistenţă Socială i-au spus brăilencei să se prezinte la sediul instituţiei cu copii ale actului său de identitate, ale actului de identitate al mamei şi ale certificatului de încadrare în gradul de handicap grav, pentru actualizarea datelor din dosarul de angajare. Din acel moment, femeia care încasase salariu degeaba timp de doi ani - mama sa decedase din anul 2009! - "s-a dat la fund", ca să scape "basma curată".
"Având în vedere că inculpata Vasile Florentina nu s-a prezentat cu actele pentru reînnoirea dosarului, reprezentanţi ai serviciului de specialitate din cadrul Direcţiei de Asistenţă Socială s-au deplasat în mai multe rânduri la domiciliul acesteia, fără a o găsi, motiv pentru care nu s-a putut constata modul de îndeplinire a sarcinilor prevăzute în contractul de individual de muncă şi fişa postului", precizează procurorii PJ Brăila.
În aceste împrejurări, reprezentanţii DAS au solicitat, la data de 13 decembrie 2011, informaţii din evidenţele Serviciului Public Comunitar Local de Evidenţă a Persoanelor (SPCLEP) Brăila referitoare la persoana cu handicap grav Vasile Iordana, beneficiară de asistent personal. Nu mică le-a fost mirarea şefilor de la Asistenţă Socială când, două zile mai târziu, SPCLEP a comunicat că, în urma verificărilor efectuate, s-a constatat că Vasile Iordana figurează DECEDATĂ din data de 14 decembrie 2009 (conform actului de deces 2443/16 decembrie 2009).
În calitate de asistent personal, precizează anchetatorii, Florentina Vasile avea obligaţia să anunţe în termen de 10 zile decesul mamei sale, potrivit clauzelor din contractul individual de muncă. Astfel, la litera M, pct. 2 lit. d), se preciza "obligaţia de a anunţa în termen de 10 zile modificările survenite în activitatea de îngrijire (schimbare de domiciliu, decesul persoanei avute în îngrijire, internarea bolnavului în clinici speciale fără însoţitor etc)". Procurorul care a supravegheat cercetările precizează:
"Prin neîndeplinirea acestei obligaţii, inculpata Vasile Florentina a indus în eroare Consiliul Local Municipal Brăila, prin Direcţia de Asistenţă Socială, şi a produs un prejudiciu prin încasarea pe nedrept a salariilor în perioada decembrie 2009 - decembrie 2011, în valoare de 19.768 lei. Prin adresa nr. 21180/16.12.2011, inculpata a fost înştiinţată să se prezinte la sediul Direcţiei de Asistenţă Socială - Compartimentul Resurse Umane, pentru ridicarea carnetului de muncă".

Epilog în cazul "Vasile Florentina"

În ziua de 23 decembrie acelaşi an, brăileanca s-a prezentat la sediul DAS, unde a redactat o declaraţie prin care a recunoscut că nu a anunţat la timp decesul mamei sale, persoană cu handicap grav, angajându-se, totodată, să restituie prejudiciul cauzat, respectiv suma de 19.768 lei, în termen de 6 luni.
Pe data de 28 decembrie 2011, s-a emis Decizia nr. 1025 a Directorului Executiv al Direcţiei de Asistenţă Socială, privind încetarea contractului individual de muncă încheiat între DAS şi brăileanca Florentina Vasile. De asemenea, s-a decis recuperarea în tranşe lunare, de câte 3.300 lei, a sumei de aproape 20.000 lei încasată necuvenit de către asistenta personală.
Prin sentinţa civilă 201 din 12 februarie 2013, pronunţată de Tribunalul Brăila, s-a admis cererea formulată de Direcţia de Asistenţă Socială, Florentina Vasile fiind obligată, prin sentinţă judecătorească, să plătească suma de 19.768 lei, reprezentând prejudiciul creat prin încasarea, în mod necuvenit, a salariului de asistent personal, aferent perioadei 14 decembrie 2009 - 28 decembrie 2011. Debitul a fost înaintat spre recuperare Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice Brăila. Până la data de 29 mai 2015, Florentina Vasile achitase suma de 6.000 lei din totalul prejudiciului.

Nereguli cu iz penal la Direcţia de Asistenţă Socială

În urmă cu aproximativ doi ani, două angajate ale Primăriei Brăila, implicate în fraudele cu ajutoare sociale, au fost trimise în judecată de Parchetul de pe lângă Tribunalul Brăila, pentru săvârşirea mai multor infracţiuni. Plângerea penală îi vizase pe toţi funcţionarii publici din cadrul Serviciului Evidenţă şi Anchete Sociale, însă doar doi dintre aceştia au fost puşi sub acuzaţie: Carla Alexandru, 35 ani, referent, şef serviciu, angajată a Primăriei Brăila din anul 2001, şi Vasilica Muşat, 46 ani, casier la Direcţia de Asistenţă Socială, angajată a primăriei din anul 2003. La acea dată, Consiliul Local Municipal Brăila solicita despăgubiri de 496.475 lei, deci aproape cinci miliarde de lei vechi, în condiţiile în care prejudiciul (real) cauzat a fost de 221.599,77 lei. Potrivit anchetatorilor, Carla Alexandru a întocmit în fals anchete sociale şi fişe de calcul pentru acordarea ajutoarelor, a falsificat semnăturile beneficiarilor ajutorului social (de pe statele de plată) şi a furat mai multe dosare, în timp ce casiera a pus la dispoziţia şefei statele de plată şi sumele de bani aparţinând unui număr de 30 de persoane (beneficiare de ajutoare sociale). Practic, şefa serviciului semna în locul beneficiarilor ajutoarelor sociale şi le lua banii. Pentru faptele comise, Vasilica Muşat a primit amendă penală de 500 de lei. În ceea ce o priveşte pe Carla Alexandru, instanţa de judecată urmează să se pronunţe.

 
Categorie articol: 

Comentarii