Mergi la conţinutul principal

Doctorul Ciochină, cu subsemnatul la ANI

Început de an greu pentru doctorul Gabriel Ciochină, directorul executiv al Direcţiei de Sănătate Publică Brăila. Acesta "dă cu subsemnatul" în faţa instituţiilor de control din sistem, dar şi în faţa Agenţiei Naţionale pentru Integritate (ANI), după ce a trecut prin "furcile caudine" ale Corpului de Control al Ministerului Sănătăţii şi a ieşit "şifonat" din confruntarea cu propriii subalterni. Şefii lui au constatat că nu respectă legislaţia internă, neglijează chestiuni legate de sănătatea populaţiei şi mai are şi un comportament care-l trimite direct în faţa "elefanţilor" de la Disciplină. ANI îl verifică pe Ciochină la integritate şi-i ia declaraţiile de avere şi interese la "puricat".
Asta după ce Ministerul Sănătăţii şi-a trimis, în septembrie anul trecut, Corpul de Control la Direcţia de Sănătate Publică, urmare a unor sesizări formulate de către mai mulţi angajaţi şi foşti angajaţi, care au trecut şi pe la Prefectura Brăila. Deşi controlul a avut loc în toamnă, abia la finele lui 2015 s-au şi dispus măsuri.
Între acestea: sesizarea unor instituţii care au atribuţii privind cercetarea unor fapte penale, de corupţie sau/ şi incompatibilitate a funcţionarilor publici cu statut special, cum ar fi Agenţia Naţională de Integritate şi Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici.
Cotidianul "Obiectiv - Vocea Brăilei" a obţinut un punct de vedere oficial al Ministerului Sănătăţii cu privire la neregulile constatate la controlul din septembrie anul trecut, însă nu şi un comentariu aplicat al celui vizat, respectiv dr. Gabriel Ciochină, directorul DSP Brăila.
Acesta a refuzat să comenteze, vădit deranjat de cele descoperite de Corpul de Control: "Nu formulez un punct de vedere decât către minister. Voi formula punct de vedere scris, punctual, doar către Ministerul Sănătăţii, pentru că multe dintre cele de acolo sunt discutabile", ne-a spus dr. Gabriel Ciochină.
La rându-i, Prefectura Brăila, care are între deconcentratele din subordine şi Direcţia de Sănătate Publică, l-a luat pe Gabriel Ciochină în colimator, deşi până ieri, la închiderea ediţiei, raportul Corpului de Control nu ajunsese şi la reprezentanţii Guvernului în teritoriu.
"În momentul în care vom primi raportul respectiv vom monitoriza modul şi timpul în care sunt implementate măsurile dispuse de Corpul de Control. Vom gestiona prompt situaţia, astfel încât instituţia să funcţioneze cât mai eficient", ne-a declarat Nicu Olteanu, prefectul judeţului Brăila.

În faţa Comisiei de Disciplină şi a altor instituţii de control

De altfel, la finele lunii august 2015, ziarul "Obiectiv" a consemnat parte dintre aspectele sesizate de către semnatarii petiţiilor remise Ministerului Sănătăţii, între care şi faptul că dr. Gabriel Ciochină, de formaţie stomatolog, deţinea, potrivit declaraţiei sale de avere şi interese, şapte terenuri, două case, dar şi acţiuni la terasa - restaurant "La Cascade" din Cazasu.
În plus, Ciochină ar avea legături cu unul dintre cabinetele de stomatologie din Cazasu, administrat de către mama sa. Se pare că acestea sunt aspectele ce au intrat pe rolul Agenţiei Naţionale de Integritate, dar pe care Ciochină nu vrea să le detalieze pentru "Obiectiv".
După câteva luni de la efectuarea controlului, schimbarea ministrului şi chiar plecarea din DSP a câtorva dintre cei care sesizau ministerul, instituţia de control ne-a comunicat parte din rezultatele anchetei.
Astfel: "Corpul de Control al ministrului Sănătăţii a finalizat verificările la Direcţia de Sănătate Publică Brăila. Raportul de control a fost trimis spre competentă verificare la DSP Brăila, Comisia de Disciplină a Ministerului Sănătăţii, Camera de Conturi Brăila, Agenţia Naţională de Integritate şi Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici", ne-au comunicat reprezentanţi ai Biroului de Presă al Ministerului Sănătăţii.

Scandal pe mai multe paliere

Reamintim că în august 2015, mai multe instituţii au fost sesizate de către o serie de angajaţi şi foşti angajaţi ai DSP Brăila, că în direcţie ar fi probleme "datorită atitudinii inadecvate şi aberaţiilor susţinute de directorul executiv Gabriel Ciochină".
Se preciza, astfel, într-un memoriu, că inspectorii ar fi "obligaţi să verifice mai multe declaraţii pe propria răspundere cu încheierea a câte două procese verbale, (...) se impune să detaliem fiecare cod CAEN, iar pentru acelea unde nu se desfăşoară activităţi economice să ne adresăm Registrului Comerţului pentru a le radia, fără a avea o bază legală, mai ales că agenţii economici plătesc pentru toate activităţile".
Inspectorii se mai plângeau că dr. Ciochină le-ar fi dat dispoziţii să controleze "cu direcţie" o serie de agenţi şi să-i "evite" pe alţii. Ba chiar, în urma modului defectuos în care ar fi fost gestionate conflictele cu unii contribuabili, ori cu alţi medici din sistem, cum a fost cazul dr. Florin Ştefan, dat jos din funcţia de director medical de la Salvare, dar repus în drepturi prin hotărâre judecătorească, angajaţii DSP ar fi suportat consecinţele.
De exemplu, după ce dr. Ştefan a câştigat procesul cu DSP, inclusiv plata remuneraţiei, angajaţii instituţiei au avut cardurile salariale blocate, tocmai fiindcă dr. Ciochină ar fi refuzat să pună în aplicare decizia instanţei.
Pe lângă numeroasele aspecte ce n-ar fi fost conforme cu atribuţiile unui şef de instituţie, în memoriu mai erau sesizate chestiuni legate de comportamentul directorului: "Inspectorii sanitari sunt umiliţi şi puşi în situaţii penibile".
Şi aici se amintea despre faptul că oamenii erau trimişi să verifice petiţii abracadabrante, precum "cazul unei doamne care zicea că are gândaci în vene", "existenţa radiaţiilor prin zidul locuinţei, care determină ameţeli, creierul e strâns ca într-o menghină, cunoştinţele mi se şterg ca o cartelă demagnetizată, aerul este metalic"...
Corpul de Control a verificat toate aceste aspecte şi, în consecinţă, a sesizat Comisia de Disciplină, comisie în faţa căreia dr. Ciochină va compărea în cursul acestei luni.

Sursele publice de apă, impuse pe lista "de autorizat"

Între reclamaţii se număra şi faptul că directorul Ciochină nu ar fi permis inspectorilor săi "să recolteze probe şi să verifice, timp de doi ani la rând, instalaţiile neautorizate, neauditate, nemonitorizate şi cu apă neconformă care deservesc mii de locuitori din judeţul Brăila (...) Vorbim despre 11 localităţi cu 32.600 locuitori, cu risc de a apărea o situaţie epidemiologică", după cum se arată în memoriul remis pe adresa Ministerului Sănătăţii. Din acelaşi registru: "Laboratorul DSP nu este acreditat pentru niciun fel de analize, ci doar înregistrat".
La scurt timp după această sesizare, inspectorii au început să verifice şi sursele publice în cauză, însă în mod aleatoriu, fără o tematică anume. Având ultimul cuvânt, Ministerul Sănătăţii a dispus "continuarea procedurilor de autorizare sanitară a producătorilor de apă neautorizaţi şi recoltarea de apă din fântânile publice, actualizarea procedurilor operaţionale elaborate pentru serviciul de control în sănătate publică în conformitate cu legislaţia în vigoare, elaborarea de proceduri operaţionale pentru compartimentul Control Unităţi şi Servicii de Sănătate, finalizarea dezvoltării sistemului de control intern/managerial al DSP Brăila, (...) pentru aprobarea Codului Controlului Intern, cuprinzând standardele de management/ control intern la entităţile publice şi pentru dezvoltarea sistemului de control managerial".
Un alt aspect impus de Corpul de Control este legat de circuitul documentelor în instituţie: "respectarea procedurii şi instituirea procedurii de confidenţialitate a datelor", cu respectarea actelor normative în vigoare. Vom reveni.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro