Mergi la conţinutul principal

Doar o treime din şcolile brăilene posedă autorizaţie sanitară

nu există apă potabilă, deşi este construită o reţea, nu sunt amenajate toaletele cu fosă septică sau numărul de cabine de la WC-uri nu este corespunzător normelor europene raportat la numărul de elevi. Medicul Delia Râsnoveanu a mai spus că sunt câteva situaţii unde există reţea de apă, dar analiza a ieşit prost pentru că prin ţevi nu circulă tot timpul apă. După începerea anului şcolar, când apa va circula în permanenţă, se vor reface analizele şi dacă va fi totul în regulă reprezentanta DSP a spus că va da autorizaţii sanitare.
O problemă destul de gravă este în mediul urban în privinţa grădiniţelor, nu sunt decât 62% care au autorizaţii sanitare. "Cele mai multe probleme sunt la grădiniţele care funcţionează la parter de bloc, nu au loc de joacă amenajat şi nu se poate da autorizaţie. Alte grădiniţe aveau autorizaţie, însă le-am retras-o pentru că, între timp, s-au supraaglomerat, iar altele vor intra în reabilitare. Probabil când se vor termina aceste lucrări vor fi mai multe grădiniţe autorizate", a mai explicat medicul Delia Râsnoveanu.
În urban sunt autorizate sanitar 85% dintre licee, restul fiind în reabilitare şi probabil vor primi autorizaţie când se vor finaliza lucrările, iar şcolile au autorizaţii în proporţie de 80%, restul de 20% fiind situaţii în care şcoala este la un loc cu grădiniţa.

67 de şantiere şcolare deschise şi rămase fără bani

Inspectorul şcolar general Viorel Mortu a apreciat că situaţia autorizărilor este foarte bună, având în vedere creşterea cu 10% a numărului de şcoli autorizate. Mai mult, atunci când se vor termina lucrările de reabilitare în mediul urban vor fi autorizate 99% dintre locaţii, iar în rural 50%, ceea ce va situa Brăila în prima jumătate a unui clasament la nivel naţional. "Ritmul de obţinere a autorizaţiilor este doar în aparenţă lent. Şcolile nu pot fi autorizate fără proiecte de modernizare serioase, care costă. Brăila are acum deschise 67 de şantiere şcolare, care acum sunt în aşteptare. Până în iarnă câteva se vor mai închide, însă multe vor mai fi deschise încă un an, chiar dacă vin banii mâine. S-au deschis aceste şantiere cu entuziasm grăbit. Poate că nu era cazul să deschidă un şantier nou, dacă pentru restul de lucrări nu fuseseră asiguraţi banii. Este acum o situaţie destul de grea, pe care încercăm să o rezolvăm", a mai spus inspectorul general Viorel Mortu.
Dintre cele 67 de unităţi de învăţământ aflate în reabilitare, în opt dintre ele procesul de învăţământ se va desfăşura în alte spaţii, puse la dispoziţie de autorităţile locale sau de Inspectoratul Şcolar: Şcoala "Spiru Haret", Liceul Pedagogic, Gr. Şc. "Gh. K. Constantinescu", Şcoala Lacu Sărat, Şcoala Salcia Tudor - unde lucrările sunt atât de întârziate încât nici dacă vin banii nu se pot termina înainte de un an, Grădiniţele nr. 40, 50 şi Baldovineşti.
Alte şcoli, care au beneficiat de fonduri externe, vor fi terminate până la 30 septembrie: "Iorga", "Vâlsan" Făurei şi Şcoala "Chercea".
Prezent la întâlnire, primarul Aurel Simionescu a atras atenţia DSP că legea care specifică toate condiţiile impuse pentru obţinerea autorizaţiilor nu trebuie aplicată strict în litera ei, pentru că sunt unităţi care nici în următorii 40 de ani nu vor avea autorizaţie sanitară în acest fel. A dat exemplu clădirea Şcolii Waldorf, care pentru a obţine autorizaţia ar mai trebui să aibă încă o uşă, iar acest lucru este imposibil.

28asf2Fiecare comună cu sala ei de sport - în următorii doi ani

Inspectorul general Viorel Mortu a amintit şi faptul că s-au construit în mediul rural şi opt săli de sport, la: Viziru, Tichileşti, Siliştea, Vişani, Bordei Verde, Victoria şi Ianca. Alte patru sunt aprobate pentru execuţie, pentru alte şase documentaţia aşteaptă aprobarea, iar pentru alte şapte săli s-a întocmit documentaţia pentru aprobare. Inspectorul general Viorel Mortu a spus că îşi doreşte ca în doi ani, fiecare comună să aibă sala ei de sport.

Geamuri spălate, parchet frecat, WC-uri lună! - 1 septembrie este termenul dat de primarul Simionescu

În privinţa igienizărilor şi reparaţiilor din şcoli, inspectorul general a spus că e mulţumit şi de banii primiţi de şcoli, 45 milioane de lei în total, 20 în rural şi 25 în urban, dar şi de ritmul lucrărilor. În schimb, primarul a atras din nou atenţia că orice fel de curăţenie sau reparaţie ar trebui terminată până la 1 septembrie. "După 1 septembrie voi merge iar prin şcoli şi vreau să văd geamurile spălate, parchetul spălat, grupurile sanitare funcţionale. Nu trebuie să privim totul superficial şi când vin copiii să constatăm că s-a stricat ceva şi să ne apucăm de reparat", a spus primarul Simionescu.

Şcoli aproape gata pe spezele constructorilor

La consiliul prefectural s-a pus în discuţie şi situaţia şcolilor în care lucrările de reabilitare au fost recepţionate sau o mare parte din ele, dar nu s-a finalizat plata din lipsă de finanţare. Asemenea situaţii sunt la: Grădiniţele nr. 2 Tufeşti, Urleasca, Tătaru sau Gr. Şc. "Edmond Nicolau". În această privinţă, primarul Simionescu a propus elaborarea unei note către guvernanţi, în care să se ceară banii necesari. "Dacă nu avem banii, şcolile vor rămâne în aer, dar vor rămâne în aer şi firmele. Noi le luăm banii pe impozite, dar ele nu primesc banii de la stat. Trebuie să vedem ce se poate face aici, pentru că este interesul tuturor".

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro